Ministrul Muncii, despre greva profesorilor: Venim totuşi după doi ani de îngheţări în sistemul de salarizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Marius Budăi, ministrul Muncii, este de părere că greva profesorilor de miercuri este îndreptăţită. Social-democratul a precizat că „venim totuşi după doi ani de îngheţări în sistemul public de salarizare”.

„Alţi lucrători din sistem spun că «măcar profesorilor le-aţi dat ceva», profesorii sunt nemulţumiţi şi au dreptate să fie nemulţumiţi, venim totuşi după doi ani de îngheţări în sistemul public de salarizare. Suntem în situaţia în care s-a agreat la nivel de coaliţie şi constituim acel comitet interministerial să căutăm soluţii şi să rezolvăm problema, pentru că pe oameni asta îi interesează. Eşti la guvernare? Trebuie să găseşti soluţii!”, a declarat ministrul, miercuri, de la sediul PSD.

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar au organizat o grevă de avertisment miercuri, fiind nemulţumiţi de „refuzul” guvernanţilor de a negocia cu aceştia unele solicitări, precum acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie. Aproximativ 175.000 de cadre didactice din 4.000 de şcoli au anunţat că îşi vor opri activitatea între orele 11.00 şi 13.00. 

Tot miercuri, reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS) au protestat în faţa sediului PSD pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă şi pentru a cere aplicarea majorărilor salariale conform legii salarizării. După discuţiile cu salariaţii INS, ministrul Budăi a transmis:

„Am avut o discuţie, spun eu, constructivă şi am apreciat în primul rând dispoziţia la dialog a reprezentanţilor salariaţilor din Institutul Naţional de Statistică. Discuţia s-a axat pe ceea ce noi am început deja să lucrăm de la 1 ianuarie: se va organiza la nivel de Guvern un comitet interministerial care va avea ca obiectiv principal analiza asupra a ceea ce mai este de implementat din legea salarizării”

Totodată, ministrul Muncii a subliniat că se bucură că oamenii au venit la sediul Partidului Social Democrat. „Înseamnă că aici găsesc un sprijin şi au o speranţă că vom avea o perspectivă. Am agreat de la Consiliul Naţional Tripartit cu partenerii sociali această analiză pe care o vom face împreună cu partenerii sociali şi soluţiile le vom construi împreună şi le vom comunica transparent tuturor lucrătorilor. Au nevoie de acea perspectivă asupra a ceea ce se va întâmpla cu veniturile dumnealor, ţinând cont şi de criza socială, criza economică, criza preţurilor din energie. Suntem extrem de deschişi la dialog”, a mai precizat ministrul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite