Marcel Vela, starostele habotnic al Poliţiei. Cum a ajuns minstrul în centrul a trei scandaluri în ultima lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a evidenţiat în ultimele luni prin mai multe decizii controversate, dar şi prin faptul că s-a poziţionat de mai multe ori altfel decât premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis.

Marcel Vela a reuşit să ajungă din nou în prim planul atenţiei publice după o declaraţie controversată referitoare la absenţa măştii la metrou. „În momentul acela sunaţi la 112. La toate gurile de metrou o să avem şi oameni de ordine. Putem suna la 112 instant. Respectivul, daca nu are mască şi strănută poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor cu bună ştiinţă. Noi nu intrăm în cazărmi acum. Vom apăra cetăţenii corecţi“, a afirmat ministrul de Interne, într-un interviu pentru George Buhnici. Ulterior, Vela a precizat că dosare penale vor fi doar pentru aceia care încearcă să strănute internţionat pe altă persoană. 

De altfel, Vela, considerat unul dintre liberalii apropiaţi de Biserica Ortodoxă Română, a fost în centrul mai multor scandaluri în ultima luna. În apropierea Paştelui, Vela a fost cel care a vrut să facă din personalul MAI curieri ai împărţirii luminii şi „sfintelor paşti” pentru credincioşi.  Ministrul Afacerilor Interne a anunţat în marţea de dinainte de Paşte că a fost semnat un acord între MAI şi Patriarhia Română care prevede acordarea sprijinului pentru împărţirea luminii şi a sfintelor paşti pentru credincioşi. Această măsură venea în plină perioadă de solicitare a luării tuturor măsurilor petntru distanţare socială şi când numărul amenzilor zilnice era

A doua zi, Iohannis a ieşit public şi a cerut renunţarea la acord şi interzicerea ca oamenii să meargă nestingheriţi să ia lumină de la biserici. „Este regretabil să observăm, şi în viaţa noastră, şi în viaţa publică, că de multe ori cele mai bune intenţii creează cele mai mari complicaţii. Aşa se pare că se întâmplă şi cu un aşa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne şi Biserica Ortodoxă”, declara Iohannis.

Vela a revenit asupra acordului, l-a modificat, dar a păstrat discursul BOR, inclusiv trimiterile religioase, nu cele care ţineau de sănătatea publică De altfel, societatea civilă l-a criticat pe ministru pentru tonul adoptat şi pentru faptul că nu s-a implicat la fel când a fost cazul de alte culte religioase. Vela a scăpat de demisie datorită popularităţii sale în sondaje, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi miniştri ai PNL în urma pandemiei.

În urmă cu o săptămână, Vela furat din nou startul declaraţiilor privind măsurile de relaxare de după starea de urgenţă. Ministrul de Interne a precizat că nu vor fi probleme privind părăsirea localităţii, fără a ţine cont de limita de judeţ sau municipiu, în timp ce Ludovic Orban l-a contrazis şi a cerut măsuri mai dure. De altfel, la momentul declaraţiilor lui Vela, Guvernul nu luase nicio decizie clară privind limitarea deplasării. 

Luptător cu rol determinant la Revoluţie, vânător şi decorat de Iliescu

Ion Marcel Vela este membru PNL din 1990. Preşedinte al filialei Caraş Severin, acesta a deţinut trei mandate de primar al oraşului Caransebeş între 2004 şi 2016. În 2015 acesta a primit titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluţia din Decembrie 1989”, de la preşedintele Klaus Iohannis, iar înainte de asta, în 2004, Ion Iliescu îi acordă ordinul „Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.

În 2016 acesta prinde mandatul de senator, făcându-se apoi remarcat printr-un proiect de lege care prevede decontarea sumei alocate judecătorilor, procurorilor şi personalului asimilar, nu doar a chiriei, ci şi a ratei plătite pentru achiziţionarea unei locuinţe, în cazul în care aceştia nu primesc locuinţe de la serviciu.

Conform declaraţiei de avere publicate pe site-ul Senatului, Vela deţine o casă cu o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi în comuna Zăvoi, judeţul Caraş Severin, şi un apartament, în acelaşi judeţ, cu o suprafaţp de 61 de metri pătraţi. Acesta mai deţine un Album Papal în valoare de 6.000 de euro, precum şi economii în conturi de aproximativ 150.000 de euro.

Declaraţia acestuia de Interese subliniază că senatorul este membru al Asociaţilor Vânătorilor şi Pescarilor Caraş şi membru al Asocieţiei AVP Hunting Vascău din Bihor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite