Klaus Iohannis a încuviinţat cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu. Cererea a fost trimisă ministrului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu şi a informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la formularea acestei cereri.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiţiei, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, sub aspectul săvârşirii de către acesta a unei infracţiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 şi art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, a transmis, miercuri, Administraţia Prezidenţială. 

Sursa citată a precizat că, totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

Procurorii anticorupţie au solicitat luni aviz preşedinţiei pentru anchetarea lui Călin Popescu Tăriceanu sub acuzaţia de luare de mită, faptă comisă pe vremea când era premier al României, în legătură cu prelungirea nelegală a contractelor pentru licenţe Microsoft. În 2018, DNA a mai cerut aviz pentru anchetarea lui Tăriceanu de la Senat, însă acea solicitare a fost respinsă.

Procurorii DNA spun că urmare a administrării unor probe suplimentare au rezultat elemente de noutate, astfel că au formulat o nouă solicitare,porivit unui comunicat al DNA postat,luni, pe site-ul Direcţie. Călin Popescu Tăriceanu şi-a pierdut calitatea de parlamentar, astfel că anchetatorii nu mai au nevoie de aviz din partea Senatului..

„Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă. În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, se arată în comunicatul DNA.

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite