VIDEO Klaus Iohannis: Teatrele se vor putea redeschide de la 1 septembrie; PSD îşi doreşte pur şi simplu să arunce ţara în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri într-o conferinţă de presă importanţa desfăşurării alegerilor locale, în contextul în care acest scrutin a fost amânat deja o dată. Acesta a mai dezvăluit apoi că de la 1 septembrie, pe lângă restaurante, şi anumite teatre şi cinematografe se pot putea deschide dacă respectă normele de siguranţă. La final, şeful Statului nu a ratat şansă să critice PSD din cauza moţiunii de cenzură.

Klaus Iohannis: Peste două zile, 27 august debutează campania electorală pentru alegerile locale care vor avea loc în luna septembrie. E pentru prima oară când în România campania aferentă se va desfăşura în condiţii excepţionale generate de COVID-19. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni. Obiectivul principal e acela de a organiza evenimentele atât din campania electorală cât şi scrutinul propriu-zis în condiţii de maximă siguranţă sanitară.

Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toţii un set de reguli şi măsuri venite să asigure un cadru optim de desfăşurare a acţiunilor electorale. Există precedente. Sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în această pandemie fără ca acestea să fi avut un impact negativ al pandemiei. 

Să fim realişti. Un scenariu cu risc 0 nu există. Dacă respectăm regulile riscul poate fi redus la un minim. De aceea am solicitat guvernului să iniţieze o campanie de informare cu aceste proceduri astfel încât toată lumea să ştie ce trebuie să facă, ce e permis, ce nu e permis, atât în perioada campaniei cât şi în ziua votului. Fac un apel la responsabilitate şi aici mă refer în special la candidaţii la alegerile locale şi cei din echipa lor. Respectaţi toate aceste reguli. Niciun obiectiv electoral nu e mai important decât sănătatea. Toate încălcările vor fi drastic sancţionate.

Alegeri în absenţa unei campanii, fie ea şi atipică, nu pot fi imaginate într-o democraţie. E dăunător pentru democraţie să amâni pe termen nedefinit alegerile. Alegerile sunt fundamentul democraţiei. Democraţia nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze. Ea ne garantează toate drepturile şi liberatăţile de care ne bucurăm. Să nu uităm că alegerile locale au fost deja amânate. Acum ştim care sunt măsurle de protecţie care limiează râspândirea COVID-19. Mă refer la principalele reguli care fac deja parte din viaţa noastră de zi cu zi. Purtatul măştii, respectarea distanţei, spălatul pe mâini.

Este important ca voi să decideţi cine va conduce comunitatea în care trăiţi în următorii patru ani. Să-i alegeţi pe cei care vă inspiră încredere şi vor aduce dezvoltarea în oraşele, muniucipiile, comunele în care locuiţi. E esenţial să facem tot ce ţine de noi pentru ca şi democraţia să fie protejată în această perioadă dificilă. Printre efectele nocive nu putem lăsa şi un deficit de legitimitate.

Jurnalist: Cum catalogaţi deschiderea restaurantelor de la 1 septembrie?

Pot să vă dau câteva informaţii noi şi cred, foarte importante. Sunt două domenii în care consider că e important să se reia activitatea atât cât se poate şi acolo unde se poate în condiţii de siguranţă. Primul sector este zona culturală. Teatrele şi cinematografele, sălile de spectacol, se vor putea deschide probabil de la 1 septembrie. Sigur, în condiţii de siguranţă. Toată lumea trebuie să poarte mască. Cred că e important ca acolo unde condiţiile permit, să se reia actul de cultură. Ce am fi fără cultură? Al doilea sector care este în suferinţă şi unde cred că e bine de asemenea să se reia activitatea acolo unde se poate e sectorul HORECA, în special funcţionarea restaurantelor în interior. Vremea se răceşte, terasele se vot putea folosi încă o vreme, dar după un timp nu va mai fi posibil. După 1 septembrie, în anumite condiţii, restaurantele se pot deschide în interior, de asemenea ţinând cont de reguli de distanâţare, condiţii sanitare specifice şi condiţiile specifice din localitatea respectivă. Specialiştii vor stabili probabil mâine un prag care descrie riscul de infectare. Acolo unde acest prag va fi depăşit se va restricţiona funcţionarea restaurantelor în interior.

Marcel Ciolacu a anunţat că pe 31 august va fi votată moţiunea de cenzură. Veţi negocia cu liderii partidelor parlamentare astfel încât ea să nu treacă?

Această moţiune de cenzură e prima de la Revoluiţie încoare care se depune într-o sesiune extraordinară, în bătaie de joc din partea PSD-ului. Nu-mi doresc să treacă. Toată lumea îşi dă seama de ce nu e bine să treabă. Suntem în pandemie şi oricum avem alegeri. Ce rost are o moţiune de cenzură în aceste condiţii? Nu cred că PSD îşi doreşte guvernarea. PSD îşi doreşte pur şi simplu să arunce ţara în aer şi asta mi se pare un lucru grav. Sper să fie suficientă înţelepciune în Parlament să nu treacă această măsură de cenzură. E izvorâtă din cinismul pesedist. Românii îşi dau seama că aici avem de a face cu un demers populist. 

Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public cu şefi ai Poliţiei care s-au întâlnit cu reprezentanţi ai clanului Duduianu aveţi de gând să-i cereţi demisia ministrului de Interne?

Aceste chestini pot fi explicate de cei în cauză. Atunci se vor lămuri şi lucrurile în spaţiul public.

Aţi declarat că restaurantele ar putea fi redeschise de la 1 septembrie. Ne puteţi spune dpdvd al riscului răspândirii virusului cu ce diferă situaţia de acum cu cea din 15 iunie?

Această e pidemie e în continuă evoluţie. În aceste condiţii trebuie să ne punem serios problema şi pentru sectorul horeca. Eu îmi doresc să supravieţuiască. De asta am rugat Guvernul să vină cu măsuri de sprijin. Credem că e momentul şi să acţionăm concret acolo unde se poate.

Aş reveni puţin la imaginile publicate de Adevărul care arată că şefii poliţiei au negociat cu clanul interlop Duduianu. Imagini care arată legătura strânsă dintre poliţişti şi interlopi. Aş avea două întrebari. I-aţi cerut vreo explicaţie ministrului de Interne? Şi apoi, e un fenomen la nivel naţional această cârdăşie?

Am cerut explicaţii ministrului de Interne cu mult înainte să se publice aceste imagini. Am primit explicaţii dar nu e rolul meu să explic ce s-a întâmplat acolo. E nevoie de explicaţii clar din partea şefilor din partea ministrului de Interne. Le voi solicita public să explice despre ce a fost vorba.

Raluca Turca declara de curând că Guvernul nu are bani suficienţi să asigura măşti de protecţie. Cum explicaţi profesorilor acest lucru?

Aşa s-au gândit guvernanţii. Bănuiesc că pur şi simplu nu există fonduri pentru aşa ceva. Din ce am discutat cu foşti colegi de-ai mei, nu mi se pare că este o problemă extremă. Profesorii vor merge cu amscă pe care şi-o vor procura ei, şi elevii la fel.

Aţi subliniat că alegerile locale vor avea loc în condiţii extraordinare. În urmă cu patru ani prezenţa a fost sub 50%. Sunteţi îngrijorat că aceste proceduri vor afecta şi mai mult prezenţa?

Eu mi-aş fi dorit să avem primari aleşi în două tururi. Dar sondajele şi simulările de până acuma nu au arătat o scădere îngrijorătare a participării la vor. E posibil să nu se ajungă la acelaşi nivel ca în anii trecut dar deocamdată nu avem semnale că ne confruntăm cu un absenteism grav.

Aţi spus că sunteţi împotriva traseismului politic. Un fost membru ALDE a fost cooptat la ministerul Economiei, în subordinea celui care îl critica în 2019. De ce susţineţi un guvern care face astfel de racolări?

Guvernul îşi face numirile aşa cum consideră. Nu cunosc persoana în cauză. Dar că veni vorba de traseism, fac şi eu o remarcă. În ultima vreme majoritatea articolelor despre traseism fac referire la PNL. Dar daţi-mi voie să vă amintesc. Patentul pentru traseism e la PSD. Ei au dat OUG în acest sens. Originea traseismului organizat se regăseşte la PSD. Nu sunt de acord cu traseismul, sunt total împotrivă. Au existat încercări în anii trecuţi pentru a opri traseismul prin lege. Nu s-a reuşit din motive legate de opiniile CCR. Dar în continuare cred că traseismul e o boală gravă a politicii româneşti. Cu cât terminăm mai repede cu ea cu atât mai bine. Terminatul ţine de alegător.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite