Iohannis, întrebat dacă e mulţumit de activitatea şefului DIICOT: Nu fac o vânătoare de vrăjitoare. Evaluarea, o va face altcineva şi nu eu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că este bine că dosarul 10 august va fi în continuare cercetat mai în profunzime şi are încredere că justiţia îşi va face treaba. Întrebat dacă e mulţumit de activitatea şefului DIICOT în acest caz, Iohannis a spus: „Nu fac o vânătoare de vrăjitoare, nu caut vinovaţi, pentru mine important e ca cei responsabili să răspundă. Atunci când va veni vorba de o evaluare, o va face altcineva şi nu eu”.

Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă este mulţumit de felul în care Giorgiana Hosu, procurorul şef DIICOT, a gestionat dosarul 10 august. 

„În continuare consider că acest dosar 10 august e extrem de important pentru noi ca şi naţiune. Trebuie să se facă lumină. Daţi-mi voie să vă spun că şi eu şi dumneavoastră şi mulţi de aici ne-am luptat ani de zile ca să consolidăm o justiţie independentă, unde politicienii nu se amestecă în dosare. Mă rezum la a spune că e bine că dosarul va fi în continuare cercetat mai în profunzime şi am toată încrederea că justiţia îşi va face treaba. Nu fac o vânătoare de vrăjitoare, nu caut vinovaţi, pentru mine important e ca cei responsabili să răspundă. Atunci când va veni vorba de o evaluare (a Giorgianei Hosu – n.r.) o va face altcineva şi nu eu”, a răspuns Klaus Iohannis.

Procurorul-şef al DIICOT a admis, săptămâna trecută, plângerile formulate împotriva Ordonanţei din data de 26.06.2020, care clasa parţial acuzaţii din Dosarul 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale.

Ordonanţa a fost înaintată Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti în vederea confirmării, potrivit disp. art. 335 alin. 4 C.P.P., urmând ca după rămânerea definitivă, dosarul să fie declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare. 

Sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin.

Luni, la exact doi ani de la evenimente, Curtea de Apel Bucureşti a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind redeschiderea urmăririi penale în Dosarul 10 august către Tribunalul Bucureşti.

”Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală - judecător de cameră preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară”, se arăta în decizia de luni a Curţii de Apel Bucureşti.

Totodată, instanţa a respins ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător. Această dispoziţie de respingere poate fi atatacă cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Soluţia este definitivă în privinţa restului dispoziţiilor.

Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri un nou apel la populaţie pentru purtatul măşii de protecţie şi respectarea distanţei sociale în contextul unui nou record negativ de persoane nou-infectate cu COVID-19. Şeful Statului a mai subliniat că nu vede cu ochi buni ultimele racolări de primari făcute de către PNL şi a lansat noi atacuri la adresa PSD-ului, pe care îl consideră „ahtiat după putere”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite