Iohannis: Este deosebit de importantă finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Preşedintele României a subliniat în cadrul întâlnirii cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, că este importantă finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen şi eliminarea MCV.

Şeful statului a subliniat la întâlnira cu şefii misiunilor diplomaticecă „România va continua să se dezvolte ca stat membru al UE şi al NATO, activ, de încredere, implicat şi respectat” şi a amintit progresul făcut de România de la aderarea la UE. 

„Un spaţiu Schengen pe deplin integrat este esenţial pentru consolidarea pieţei interne. România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu”, a arătat şeful statului. 

Preşedintele a subliniat că „finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens”.

Problematica de securitate va fi prioritară în această perioadă. Astfel, în faţa provocărilor recente de securitate este evident că avem nevoie de o acţiune mai puternică pe palierul descurajare şi apărare, acţiune care trebuie articulată în spiritul unităţii şi cooperării transatlantice şi al angajamentelor din cadrul NATO”, a mai spus şeful statului, arătând că „rămâne un obiectiv important şi creşterea prezenţei militare americane în România”. 

Potrivit preşedintelui, „în actualul context internaţional complicat trebuie să avem capacitatea de a fructifica oportunităţile oferite. În acest sens trebuie să eficientizăm cooperarea cu partenerii cu care împărtăşim valori, viziuni şi obiective similare şi să diminuăm sau chiar să eliminăm dependenţa de actorii care au abordări contrare şi vor să ne afecteze capacitatea de a ne atinge obiectivele”

„În ceea ce priveşte evoluţiile din Vecinătatea Estică şi regiunea Mării Negre. Suntem, în mod firesc, preocupaţi de situaţia de securitate din vecinătatea noastră, generată de desfăşurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, şi de implicaţiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică”, a mai completat preşedintele. 

Potrivit preşedintelui, „abordarea duală a NATO privind Rusia, pe care am susţinut-o constant, trebuie să constea atât în măsuri ferme şi credibile de descurajare, cât şi în deschiderea, pe această bază, pentru dialog. Acest dialog trebuie să aibă ca reper permanent principiile, valorile şi angajamentele care reprezintă fundamentul Alianţei. Este absolut necesară dezescaladarea concretă, pe teren, a situaţiei de securitate. Ameninţarea cu folosirea forţei, precum şi punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite