Hartă. Cum a ajuns România să mai aibă doar opt judeţe roşii. Ce baroni PSD au scos rezultate slabe
0PSD mai controlează doar opt judeţe din ţară, în timp ce în trei e cot la cot cu PNL. Pe de altă parte, candidatura lui Iohannis i-a făcut pe liberali să câştige fără emoţii 28 de judeţe, plus Capitala şi diaspora.
Harta votului la primul tur al alegerilor prezidenţiale arată că PSD mai numără doar câteva fiefuri, după ce, în urmă cu trei ani, colora în roşu România. Klaus Iohannis, preşedinte în exerciţiu şi candidat al PNL pentru un nou mandat, a câştigat nu mai puţin de 28 de judeţe şi Capitala (inclusiv fiecare sector separat), administrată de 7 primari PSD. În alte trei judeţe - Argeş, Ialomiţa şi Vaslui - scorul a fost aproape egal: diferenţa a fost mai mică de un procent, aşadar câteva mii de voturi. Argeşul şi Ialomiţa au fost câştigate de PSD, care au avut un avans de 0,7% în faţa PNL, respectiv 0,5%, în timp Vasluiul a fost adjudecat de Iohannis şi PNL, cu un avans de 0,9%.
De altfel, Vasluiul a fost una dintre marile surprize, în condiţiile în care judeţul e controlat de aproape 30 de ani de Dumitru Buzatu, lider PSD cu mare influenţă în partid, dar care în ultimele luni a avut o relaţie tensionată cu Viorica Dăncilă. De asemenea, o mobilizare redusă au mai bifat şi alte judeţe cu lideri importanţi ai PSD, cum e cazul Maramureşului - condus de Gabriel Zetea, Vrancea - condusă de Marian Oprişan sau Neamţ, unde filiala PSD e condusă de Ionel Arsene. Atât Oprişan, cât şi Arsene, au obţinut rezultate cu mai mult de zece puncte procentuale sub cele ale candidatului PNL.
Klaus Iohannis a reuşit să fie primul clasat nu doar în regiuni cu un electorat tradiţional de dreapta, cum e Transilvania, dar şi în multe judeţe în care PSD ieşise pe primul loc la alegerile europarlamentare din mai, cum sunt: Bacău, Brăila, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara şi Neamţ.
În schimb, judeţele controlate clar de PSD au rămas Botoşani, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Teleorman. Singurele judeţe în care Viorica Dăncilă a obţinut peste 40% din voturi au fost Teleorman (47.27%), locul de baştină, Olt (42.99%), controlat de Paul Stănescu, şi Giurgiu (42.85%), dirijat de Niculae Bădălău.
USR a pierdut zestrea de la europarlamentare
Partidul condus de Dan Barna a pierdut primul loc în toate judeţele unde reuşise să se impună la europarlamentare: Cluj, Constanţa, Braşov, Iaşi, Ilfov, Sălaj, Timiş şi municipiul Bucureşti. În toate aceste judeţe şi în Capitală, Klaus Iohannis a ieşit pe primul loc. Nu în ultimul rând, preşedintele în exerciţiu a câştigat şi în diaspora. Rezultatul votului din străinătate, comunicat de AEP după centralizarea a peste 90% din rezultate, arată că Iohannis a obţinut un scor aproape dublu faţă de Dan Barna.
Candidatul PNL a atins un scor de 53% din voturi, în timp ce liderul USR a reuşit să adune doar 27%, Pe locul trei s-a clasat Teodor Paleologu, cu 6,4%, în timp ce Viorica Dăncilă a terminat pe cinci, chiar şi după Mircea Diaconu, cu mai puţin de 3%.
Ca de obicei, două judeţe au fost câştigate de candidatul UDMR la prezidenţiale, Kelemen Hunor: Harghita şi Covasna, dominate de etnici maghiari.