Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu: În cazul secesiunii Crimeei, se vor pune sub semnul întrebării frontierele politice postbelice din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a fost invitatul jurnalistului Cristian Unteanu la Adevărul Live, într-o emisiune despre situaţia tensionată din Ucraina şi implicaţiile asupra României.

Principalele declaraţii: 

Cristian Unteanu

Cu toate că aparent lucrurile sunt amorţite, pe fundal situaţia este foarte tensionată. Orice scenariu este deschis acum, în acest conflict ciudat. Orice se poate întâmpla?

Mihai Răzvan Ungureanu

Da, toate scenariile devin posibile în acest moment. În emisiunea de vineri aţi vorbit de posibilitatea deschiderii focului, deci să se ajungă la un conflict militar. 

Avem o falie care traversează societatea ucraineană prin forţă, violenţă, proteste, oameni bătuţi pe stradă, de o parte şi alta. Asta arată că societatea se află în punctul în care o primă victimă precede un conflict civil. Şi asta este o opţiune.

Am fost atent la ce se întâmplă în estul Ucrainei. Grupuri de oameni înarmaţi fără însemne de haine instalează o mică juntă locală, în locul autorităţilor legitime, să le spunem aşa. Sunt părţi izolate de Kiev, de comunicaţiile cu autorităţile centrale. Lucrurile merg în direcţia producerii unui conflict civil.

Nu trebuie să vorbim de o confruntare clasică, de mărimi. Ucraina nu înseamnă doar forţele sale armate, ci comunitatea internaţională. În cazul Moscovei, este doar Rusia, de celalaltă parte. Mă refer politic şi diplomatic, nu încă strategic.

Cel mai interesant loc în care se pot duce discuţii în acest moment este Berlinul. Germania are tot interesul ca acest conflict să nu escaladeze şi să nu se degradeze relaţiile cu Federaţia Rusă.

În acest moment, se poate presupune că scenariul secesiunii unor zone din Ucraina şi trecerii lor direct sau indirect la Rusia este probabil şi unor zone din Ucraina, nu numai Crimeea.

Cristian Unteanu

Despre ce zone vorbim?

Mihai Răzvan Ungureanu

Crimeea, zona de la est de Nipru, regiunile unde există o majoritate vorbitoare de limbă rusă.

Nu astăzi, ci ieri sau alaltăieri România trebuia să aibă o poziţie tranşantă asupra secesiunii Ucrainei, pentru că toate statele vecine au făcut acest lucru. Pe 16 martie va avea loc un referendum ilegal, la capătul căruia Crimeea va opta, conform rezultatelor, pentru secesiune. Trebuie să repetăm clar şi limpede că ne opunem oricărei secesiuni a unor zone din Ucraina. Berlinul a luat deja o poziţie de partea menţinerii integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Cristian Unteanu

Există precedentul Kosovo, recunoscut de majoritatea Europei. Rusia poate invoca precedentul Kosovo pentru a susţine cererea de independeţă şi ulterior, cea de alipire, a Crimeei?

Mihai Răzvan Ungureanu

Fără îndoială ca da. Dar deosebirile sunt de nuanţă. Referendumul din Crimeea este rezultatul unei exprimări manipulate a populaţiei. Întrebările sunt de aşa natură să ducă spre exact acelaşi rezultat. Altfel spus, la capăt provincia este independentă. Şi Transnistria este o secesiune de facto, dependentă integral de Moscova.

Ce se va întâmpla însă după? Republica autonomă Crimeea nu va deveni parte a unui conflict îngheţat, pentru că este locuită într-o majoritate covârşitoare de etnici ruşi. Se vor pune sub semnul întrebării: frontierele politice postbelice. Cert este că dupa 1945, frontierele arătau indestructibile. 

În cazul secesiunii, graniţa maritimă a Ucrainei se modifică. Şi acolo vom vedea extragerea Ucrainei de la Marea Neagră, transformarea ei într-un stat slab, depedent, fără o poziţie geopolitică avantajoasă. Aceasta este scopul Rusiei.

Dispare un tabu al politicii internaţionale- situaţia frontierelor în Europa. În contextul actual, unde nu se mai ţine cont de ceea ce spune practica internaţională, acest tabu dispare, iar frontiera devine iar subiect de interes strategic şi politic.

image

Cristian Unteanu

De ce în martie 2014, am ajuns să punem asemenea hărţi în discuţie? Ce s-a întâmplat? Care a fost motorul fundamental care în concepţia Moscovei a produs prima explozie? Sigur, Crimeea este importantă,dar de ce acum?

Mihai Răzvan Ungureanu

Fed. Rusă îşi recuperează avanposturile strategice sovietice dinaintea căderii Cortinei de Fier. Momentul în care Transnistria a apărut ca problemă trebuia să ne dăm seama că urmează o politică de recuperare a avanposturilor strategice a Rusiei, indiferent cine e la putere. Lucrurile sunt mai vechi, nu au început sub Vladimir Putin.

Există o bază militară de importanţă strategică- Kaliningrad, pe care Rusia a obţinut-o aproape fără negociere din partea comunităţii internaţională. E un fel de bonus pe care Moscova l-a primit, un impuls pentru a-şi continua politica de recuperare. 

Marea Neagră devine acum sediul unui conflict regional. După secesiunea Crimeei, militarizarea ei este firească, iar atunci Marea Neagră va deveni furnizor de insecuritate regională.

O mare care este pusă sub semnul întrebării, din punct de vedere strategic, care este suprapatrulată de unităţi maritime sau aeriene, este o mare care împiedică investiţia străină în zonă.

Cristian Unteanu

Dar orice planificator militar ar spune că orice conflict regional are şanse să se transforme într-un conflict mai mare antrenând mai multe state?

Mihai Răzvan Ungureanu

Absolut.

Prin extensie, tot ce depinde de această regiune este atins.

Cristian Unteanu

Există şi o teorie asupra unei extensii posibile şi rapide din sud-estul Ucrainei, înspre Transnistria şi Găgăuzia pe axa Bugeacului. Este posibil?

Mihai Răzvan Ungureanu

Este posibil, dar e foarte greu de spus. Vom vedea ce se întâmplă duminică.

Ucraina arată ca un vas de sticlă izbit de pământ, cioburile sunt încă apropiate.

Vă răspund ca istoric: noi revenim în sec. 19. Asistăm la revenirea naţionalismului extrem în politica externă. Să nu uităm că la alegerile europarlamentare care vin, vom avea un număr mare de eurosceptici care vor sabota ideea de UE din interior. Vor fi viruşii care vor încerca să îmbolnăvească acest proiect al păcii şi să-l ducă la disoluţie.

Speranţa mea e că România nu va fi afectată.

România ca stat, este un stat puternic. Slăbiciunea este clasa ei politică. Când clasa politică nu se uită în jur, nu ia seama de ceea ce se întâmplă în jur şi este lipsită de o minimă cultură a consecinţelor, intervine problema pentru ţara noastră.

Cristian Unteanu

Vă rog să îmi comentaţi o frază a unui personaj care pe mine mă fascinează, dar mă sperie, Marine Le Pen: Rolul nostru este de a merge în PE pentru a scoate Franţa din UE şi pentru a dărâma sistemul instituţional european. În contextul a ce se întâmplă acum în Ucraina, care va fi puterea de reacţie a Bruxelles-ului după alegeri?

image

Mihai Răzvan Ungureanu

UE a pierdut pentru că a fost prinsă pe picior greşit. Are o reacţie întârziată sau neunitară. A crezut că nu se va mai schimba nimic în rău, şi iată că s-a întâmplat.

Pentru mine, cine aspiră la destrămarea UE face jocul Moscovei, voit sau nevoit. Pune sub semnul întrebării tot ce a rezultat bun din tratatele din ultimele decenii.

Problema păcii şi a războiului în Europa este ceea ce ar trebui să conteze în contextul alegerilor europene, nu interesele politice interne. 

Cristian Unteanu

Estimaţi că situaţia foarte gravă va evolua spre o scânteie sau scânteia este aşteptată după anunţul votului?

Mihai Răzvan Ungureanu

Probabil lucrurile vor evolua în acest sens, vom vedea acest lucru de luni încolo.

Sper ca premierul României să nu dea curs proiectului pe care îl are, de a merge în vizită la Moscova. Sper că se va reţine. MAE are tact şi reţinere, vocea MAE trebuie ascultată în acest moment. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite