Culise. Ce sfori se trag pentru Guvernul Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat Ludovic Orban va anunţa structura şi componenţa noului Guvern săptămâna viitoare. Între timp, în PNL sunt duse negocieri intense pentru un loc în Guvern sau pentru a fi lăsat în afara Executivului, de teama că va fi doar unul de sacrificiu.

Premierul desemnat Ludovic Orban pregăteşte un Guvern suplu: 15 sau 16 ministere, numărul urmând să fie definitivat în urma negocierilor cu partidele din Opoziţie. Însă până a ajunge la un consens cu PMP, ALDE, UDMR şi Pro România, Orban trebuie să împace orgoliile din partid şi să aleagă o echipă cât mai experimentată.

În primul rând, potrivit unor surse politice, premierul desemnat va accepta mai mulţi miniştri tehnocraţi recomandaţi şi de Palatul Cotroceni: consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu la Externe, pe generalul Nicolae Ciucă la Ministerul Apărării, precum şi pe consilierul prezidenţial Sergiu Nistor la Ministerul Culturii. În ceea ce priveşte MAE, această instituţie ar trebui să aibă şi o structură care să se ocupe de relaţia cu Republica Moldova, aceasta fiind prima cerinţă a PMP la negocieri.

Dilema de la Finanţe

Un prim minister problematic este cel al Finanţelor. Principalul favorit e Florin Cîţu, unul dintre liberalii care pe lângă lupta dusă împotriva PSD, a venit şi cu propuneri de reforme economice. O problemă în ceea ce-l priveşte e faptul că persoane din anturajul premierului desemnat susţin că Florin Cîţu ar trebui să fie mai îngăduitor faţă de bugetari şi mai rezervat cu politicile liberale. Un al doilea nume aflat pe lista lui Orban este Bogdan Huţucă, vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. Potrivit unor surse politice, Huţucă nu ar vrea funcţia, fiind mai degrabă concentrat în pregătirea viitoarelor campanii din judeţul Constanţa, acolo unde ar vrea să candideze pentru şefia CJ. 

O competiţie dură se anunţă şi pentru Ministerul Dezvoltării. Deşi era dat ca sigur ca ministru Robert Sighiartău, secretar general PNL, acesta va rămâne să se ocupe de campaniile electorale ale liberalilor, fiind văzut un foarte bun organizator. Pe listă pentru acest minister mai sunt vicepreşedinţii Laurenţiu Leoreanu şi Florin Roman. Leoreanu e chestor al Camerei Deputaţilor şi a fost primar al municipiului Roman mai multe mandate, în timp ce Florin Roman, deşi e profund antipatizat de UDMR, e puternic susţinut de organizaţia şi Alba şi e bine văzut de primarii liberali, după ce a fost unul dintre marii susţinători ai pensiilor de serviciu pentru aceştia.

Pentru Ministerul de Interne cea mai mare şansă o are Marcel Vela, fost preşedinte al Comisiei de apărare din Senat, cu toate că pentru această funcţie, precum şi pentru portofoliul Apărării, fusese vehiculat deputatul Ovidiu Raeţchi.

La Ministerul Justiţiei se conturează varianta nominalizării deputatului Ioan Cupşa, susţinut de o filială puternică, Bihorul, acolo unde lider e Ilie Bolojan, unul dintre cei mai apreciaţi primari liberali. Deşi s-a luptat cu PSD în Comisia Iordache, Cupşa e singurul ales PNL care a votat Legea recursului compensatoriu. Din greşeală, după cum a subliniat el.

Variantele pentru Ministerul Economiei, Ministerul Muncii şi Ministerul Fondurilor Europene sunt deputatul Virgil Popescu, şefa PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, respectiv Bogdan Glăvan, consilier personal al lui Orban.

Surse politice susţin că Ministerul Transporturilor, al Infrastructurii şi Comunicaţiilor ar urma să fie ocupat de Lucian Bode, iar pentru Mediu se află pe listă Costel Alexe. Ultimul nu are o imagine prea bună în partid, deşi e membru cu ştate vechi.

Ministere cu problemă

Probleme sunt la mai multe ministere. De exemplu, la Sănătate se încearcă aducerea lui Vasile Rîmbu, managerul Spitatului Judeţean Suceava, dar acesta nu ar vrea, potrivit unor surse politice. Nici la Educaţie nu e situaţia clară. Raluca Turcan vrea să rămână la Parlament şi să primească funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, deputatul Marilen Pirtea ar vrea să rămână rector la Universitatea de Vest, iar o a treia variantă ar fi Monica Anisie, preşedintele PNL Sector 2, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei în guvernarea Cioloş.

Nu în ultimul rând, nici la Agricultură nu e situaţia clară, fiind vehiculate numele lui Emil Dumitru, liderul Federaţiei ProAgro, iar o a doua variantă e Adrian Oros, deputat PNL, membru în Comisia de Agricultură.

Funcţia de secretar general al Guvernului e vizată de Cristi Barbu, secretar general-adjunct al partidului şi unul de oamenii de încredere ai lui Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite