Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial: Efectele nefaste ale guvernării PSD nu pot fi şterse cu buretele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial pe politici economice şi sociale Cosmin Marinescu a vorbit într-un interviu pentru Hotnews despre efectele guvernării PSD asupra economiei. Acesta a explicat că există „semne evidente” că social-democraţii „au pus România pe o direcţie greşită”. De asemenea, acesta a precizat că efectele guvernării PSD nu pot fi înlăturate peste noapte şi că e nevoie de o schimbare mai lentă şi previzibilă.

Întrebat ce părere are despre moştenirea situaţiei economice ale guvernării Orban, în condiţiile în care o tabără e în favoarea păstrării ritmului de crreştere al pensiilor, propus de PSD, în timp ce cealaltă tabără e de părere că bugetul nu poate suporta astfel de creşteri, Cosmin Marinescu s-a arătat optimist. Acesta a criticat guvernarea PSD care a pus „România pe o direcţie greşită” şi a sublinia că schimbarea direcţiei economice va trebui să fie făcută lentă.

„Dezechilibrele pot fi treptat corectate. Din păcate, avertismentele repetate privind calitatea politicilor economice ale guvernului PSD s-au adeverit, prin sarabanda deficitelor cu care Romania se confruntă în prezent. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană în care spirala deficitelor s-a intensificat sistematic, în ultimii ani. Deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, alimentat de un deficit comercial în continuă creştere, sunt cele mai evidente semne că PSD a pus România pe o direcţie greşită şi din punct de vedere economic.

Ceea ce trebuie însă să se înţeleagă este că efectele nefaste ale guvernării PSD nu pot fi înlăturate ca şi când am şterge cu buretele greşeli elementare de logică economică scrise pe o tablă. Direcţiile în care o societate evoluează nu se schimbă în unghiuri ascuţite, iar guvernarea unei ţări trebuie să ţină cont de aceasta, de legislaţia existentă şi de aşteptările oamenilor. În acest sens, în contextul actual, schimbarea de optică şi de guvernare vor aduce cu sine şi schimbarea de direcţie economică. Dar traseul va fi asemeni modului în care un vapor de mare tonaj îşi schimbă direcţia: deşi cârma este rotită cu repeziciune, schimbarea de direcţie se face mai lent, în unghiuri şi pe spaţii largi, după un anumit timp de la rotirea completă a cârmii”, a explicat consilierul prezidenţial pentru Hotnews.

Acesta a mai amintit apoi că pentru creşterea pensiilor a existat o largă majoritate în Parlament, că preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat de mai multe ori în favoarea creşterii pensiilor şi că „din 4,7 milioane de pensionari, mai mult de 2 milioane de oameni au pensii foarte mici, sub 1.000 de lei lunar. În acest sens, aş vrea să subliniez un aspect mai puţin abordat în discursul public, şi anume faptul că avem o problemă uriaşă nu doar cu mărimea pensiilor, ci şi cu inegalităţile flagrante existente în acest sistem, ceea ce indică necesitatea unei regândiri a sistemului pensiilor publice. De exemplu, atunci când anumite salarii nu trec testul productivităţii şi al competenţei, tema contributivităţii devine o falsă problemă, care reflectă eşecul unei societăţi de a pune veniturile în acord cu meritele”, a relatat Cosmin Marinescu.

„România nu îşi poate permite să nu valorifice fondurile europene. Ar fi un malpraxis financiar”

Consilierul a vorbit apoi şi despre lipsa de interes a guvernării PSD privind fondurile europene, precizând că acestea „nu reprezintă un scop în sine, ci un instrument structural în rezolvarea unor probleme concrete”.

„Prea mult au fost neglijate în guvernarea PSD investiţiile în infrastructură, ori tocmai acestea trebuie să fie vârful de lance în modernizarea României. Să ne amintim experimentele eşuate marca PSD – fonduri suverane sau parteneriate iluzorii de tip public-privat. România nu îşi poate permite să nu valorifice fondurile europene. Ar fi un malpraxis financiar la adresa intereselor noastre de dezvoltare. (...) Până în prezent, PSD a făcut aproape o religie din celebrul PNDL, program prin care s-au alocat, adesea discreţionar şi pe criterii politice, zeci de miliarde de lei din bugetul naţional, cu rezultate încă discutabile. Foarte multe din aceste proiecte puteau fi realizate pe fonduri europene, care ar fi încurajat şi calitatea guvernanţei în administraţia locală”, a mai declarat Cosmin Marinescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite