Conform desfăşurătorului?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia PSD a mers joi la Cotroceni doar ca să afle că dl. prof.univ. dr. Remus Pricopie, candidatul partidului pentru fotoliul de prim-ministru, îi este cum nu se poate mai simpatic preşedintelui Klaus Iohannis.

Aceasta, poate, şi datorită faptului că dl. Pricopie este rectorul SNSPA, locul în care a avut loc simulacrul de dezbatere care a încheiat campania electorală a d-lui Iohannis.

În rest, toate întâmplările din cursul zilei de joi s-au petrecut conform desfăşurătorului. Dl. Iohnnis a discutat cu toată lumea şi a rămas fidel ideii iniţiale a domnie-sale. L-a redesemnat pe dl. Orban în postura de candidat la postul de prim-ministru, preşedintele PNL primind misiunea de a întocmi o listă de miniştri pregătiţi să fie trântiţi în clipa în care se vor prezenta în faţa Parlamentului pentru a obţine votul de învestitură. Vot pe care mulţi dintre ei nici nu şi-l doresc pentru simplul motiv că sarcina pe linie de partid este cu totul alta.

Partidele care au dărâmat miercurea trecută primul guvern Orban au şi anunţat deja că nu îl vor vota în ruptul capului pe cel de-al doilea. Şi, culmea comediei politice!, pare-se că noul Executiv, unul bidon, cum zic francezii, nu va primi voturi nici măcar din partea parlamentarilor proprii. Se va ajunge, probabil, şi în situaţia de tot râsul în conformitate cu care candidaţii la fotoliile de miniştri care sunt şi membri ai Parlamentului, îşi vor da vot negativ lor înşişi. Totul în speranţa că astfel se va mai face un pas în vederea îndeplinirii dorinţei preşedintelui şi a câtorva dintre vârfurile peneliste- Rareş Bogdan, Raluca Turcan, poate chiar şi Alina Gorghiu- să avem totuşi alegeri anticipate. Dorinţă ce unii spun că nu ar fi neapărat şi a d-lui Ludovic Orban căruia nu avea cum, omeneşte vorbind, să îi convină părăsirea Palatului Victoria prin demitere.

Dat fiind contextul, este indubitabil că noul premier care e acelaşi cu cel de dinainte nu se va osteni prea tare spre a întocmi lista viitorilor efemeri candidaţi la postura de excelenţe. Pesemne, totul se va desfăşura pe repede înainte. Este de presupus că dl. Orban va înainta respectiva listă încă din primele zile ale săptămânii viitoare şi apoi va aştepta cuminte şi resemnat să fie trântit împreună cu echipa lui a doua oară.

Doar la următoarea înfăţişare, cea de- a treia,  se va juca cu adevărat soarta alegerilor anticipate. De abia atunci se va vedea în clar dacă PSD s-a mulţumit cu câştigul obţinut miercuri, câştig reprezentat de faptul că alegerile locale vor avea loc într-un singur tur de scrutin.  Drept care va face astfel încât iar să cadă la vot şi un al treilea guvern Orban. Alegerile parlamentare anticipate desfăşurate în aceeaşi zi cu alegerile locale vor mobiliza, probabil,  activul de partid al sociai-democraţilor din teritoriu aşa încât dezastrul electoral la parlamentare va fi substanţial mai mic decât îl arată actualele sondaje de opinie. Care anunţă că PNL s-ar situa în opţiunile electoratului în vecinătatea procentului fatidic de 50% ce ar putea fi atins încă şi mai sigur graţie redistribuirilor. 

Până la momentul în care dl. Orban se va prezenta a treia oară în faţa Parlamentului mimând dorinţa de a-i obţine votul, preşedintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu, are mult, foarte mult de lucru.

Dl. Ciolacu va trebui să îi convingă pe parlamentarii partidului care îşi vor pierde mandatul şi unde mai pui că nici nu prea au şanse de a obţine un altul că este nevoie să se sacrifice. Tot dl. Ciolacu se va afla în situaţia în care va trebui să găsească metoda prin care să îi convingă pe baronii partidului că situaţia a devenit cu totul alta decât era marţi seara, atunci când le-a dat tuturor garanţii ferme că nici nu poate fi vorba despre alegeri anticipate. Chiar şi aşa, totul este însă mult mai simplu şi poate chiar mai onorabil decât justificarea acordării unui vot de încredere celui de-al treilea guvern Orban. O operaţiune care va arunca definitiv în derizoriu PSD.

Dl. Ciolacu şi PSD mai au şi varianta tragerii de timp. Adică inventarea a tot felul de pretexte în vederea amânării întâlnirii de sub cupola Parlamentului. Aceasta însemna condamnarea la interimat a guvernului Orban I până către sfârşitul toamnei şi spulberarea posibilităţii organizării alegerilor anticipate. 

Am vorbit despre ce ar presupune  manevra în chestiune în două sau trei comentarii anterioare. Iată că ipoteza apare din ce în ce mai des şi în comentariile altor ziarişti, dar şi analişti politici.

Interesant e că şi în discursul preşedintelui Iohannis a început să se insinueze îndoiala că vom avea parte de anticipate. Atunci la ce am avut nevoie de toată dandanaua asta? Şi ea se consumă conform desfăşurătorului? Dacă da, cu ce costuri?

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite