Coaliţia, împărţită pe tema alegerii primarilor în două tururi. Cum au votat parlamentarii Puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Coaliţia nu a reuşit, marţi, să respingă propunerea legislativă privind alegerea primarilor în două tururi, cu majoritate PSD-PNL-UDMR, după ce mai mult de jumătate din parlamentarii liberali prezenţi s-au abţinut şi astfel nu s-au întrunit voturile necesare.

Legea propusă de AUR privind alegerea primarilor în două tururi, un proiect care se bucură şi de susţinerea USR, ar fi trebuit să fie respinsă marţi în Parlament, potrivit unor calcule din interiorul coaliţiei. Cu toate acestea, s-au înregistrat doar 154 de voturi pentru respingerea legii, numărul minim necesar pentru respingere fiind de 166 de voturi.

Aleşii PSD şi UDMR s-au mobilizat aproape în întregime pentru respingerea legii. Din cei 99 de social-democraţi prezenţi, 98 au votat pentru respingere şi unul singur a votat contra. Din partea Uniunii Maghiare, toţi cei 16 parlamentari prezenţi au votat pentru respingerea legii privind alegerea primarilor în două tururi. Coaliţia s-a bucurat şi de sprijinul minorităţilor, grupare care şi-a mobilizat 12 din cei 16 parlamentari prezenţi. 

În schimb, aleşii PNL s-au împărţit în două. Din cei 60 de parlamentari liberali prezenţi, doar 27 au votat pentru respingere, în timp ce 31 de aleşi s-au abţinut de la vot, iar doi nu au votat, astfel că nu a putut fi atins numărul minim de voturi necesar pentru respingerea legii.

Proiectul de lege se întoarce la comisiile de specialitate, pentru dezbatere, şi va reveni la vot final.

Parlamentarii AUR au depus, la începutul anului trecut, un proiect de lege pentru alegerea în două tururi de scrutin a primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene. Unul dintre liderii partidului, Claudiu Târziu, anunţa la acea vreme că începând din 2012, când legea a fost schimbată, s-a înregistrat o scădere drastică a numărului de primari noi, o mai slabă calitate a actului de guvernare locală, o „perpetuare a dinastiilor locale” care nu ţin cont de interesele electoratului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite