Cîţu: De câteva zile circulă un fake news despre o scrisoare a Comisiei Europene. Scrisoarea este în engleză, iar la PSD este clar o barieră acest lucru

Cîţu: De câteva zile circulă un fake news despre o scrisoare a Comisiei Europene. Scrisoarea este în engleză, iar la PSD este clar o barieră acest lucru

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu a afirmat că de câteva zile circulă o ştire falsă cu privire la o scrisoare a Comisiei Europene trimisă către Mininisterul de Finanţe. Şeful Executivului spune că documentul este în limba engleză, ceea ce este o barieră pentru PSD.

Ştiri pe aceeaşi temă

„PSD continua campania de fake news. De câteva zile circulă un fake news despre o scrisoare a CE pentru Ministerul Finanţelor din România. Există o singură explicaţie pentru acest fake news. Scrisoarea este în engleză iar la PSD este clar o barieră acest lucru.
 
Ce apare în scrisoare:
1. “According to our analysis, the large general government deficit and rapidly growing debt ratio are largely the result of policy decisions adopted by România before the COVID-19 outbreak.”.
 
Adică - deficitul de anul trecut în mare parte se datorează cheltuielilor generate de pandemie. Simplu.
 
2. These decisions include the pro-cyclical fiscal policy between 2016 and 2018, when the government deficit was close to 3% of GDP notwithstanding a favourable economic situation, aş well aş the large unfunded pension increases that lead to a permanent increase în the budget deficit.
 
În traducere pentru PSD - în loc să aveţi surplus bugetar în perioada 2016-2018 v-aţi bătut joc de economie. Mai mult aţi adoptat o lege a pensiilor care nu avea finanţarea asigurată.
 
3. The Commission will reassess România’s budgetary situation în spring 2021 and, if appropriate, will propose new steps under the EDP.
CE aşteaptă până în primăvară, după ce aprobăm bugetul, pentru a avea o opinie despre situaţia economică a României.
 
4. This corrective action need not and should not undermine the necessary efforts to support the health system and the economy în order to effectively combat the pandemic and its economic and social consequences. As highlighted în our previous letter to Minister of Public Finance Cîtu of 19 September 2020, the measures to support the recovery throughout 2021 should be tailored to România’s specific situation and should be well-targeted and temporary.
 
Adică, da, vă susţinem să luaţi măsuri, să reduceţi semnificativ defictul bugetar, dar înţelegem că încă suntem în pandemie şi este nevoie de cheltuieli suplimentare pentru sănătate.
 
5. We would welcome further efforts by the Government to limit any structural negative budgetary impact of the measures taken. At the same time, România should avoid introducing new measures with a permanent negative impact on the budget balance.
 
FOARTE IMPORTANT. Mai clar de atât nu se putea. CE susţine eforturile guvernului pentru reformă (am anunţat deja o parte din măsuri şi mai urmează altele) şi nu susţine măsuri care reduc permantent veniturile bugetare sau cresc permanent cheltuielile bugetare. Am zis că nu voi accepta astfel de măsuri şi este bine că şi CE susţine acest lucru public.
 
Altfel arată acum scrisoarea de la CE pentru Ministerul Finanţelor.
 
Anul 2021 este un an în care începem să corectăm 30 de ani de măsuri populiste, împotriva românilor. Repunem România pe drumul dezvoltării economice sustenabile”, a scris Florin Cîţu vineri pe Facebook. 
 
Reacţia premierului Cîţu vine după ce PSD a publicat un mesaj în care îl acuză pe fostul ministru de Finanţe că „a aruncat România în haos împrumutând 1.000 de euro pe secundă, bani despre care nimeni nu ştie unde s-au dus!”, aducând ţara noastră în situaţia în care a fost Grecia în 2008.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările