Ciolacu, întâlnire cu Paolo Gentiloni. Ce a discutat liderul PSD cu comisarul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu si Paolo Gentiloni FOTO Twitter Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi lider al PSD, a avut o întrevedere cu comisarul european Paolo Gentiloni, pe agenda discuţiilor fiind măsurile coordonate pentru multiplele crize cauzate de războiul din Ucraina.

„Dată fiind contextul actual, Uniunea Europeană şi România are nevoie de o mai mare flexibilizare a fondurile UE şi ale planurilor de redresare. Contăm pe sprijinul lui Paolo Gentiloni şi pe măsuri coordonate în această criză economică, socială şi a refugiaţilor”, a scris pe pagina sa de Twitter Marcel Ciolacu.  

Mai multe detalii a dat Ciolacu pe pagina sa de Facebook .Măsurile PSD pentru susţinerea românilor cu venituri mici pentru cumpărarea de alimente de bază şi prevenirea abandonului şcolar vor putea fi finanţate din fonduri europene. Asta am discutat astăzi cu domnul Comisar european pentru economie, Paolo Gentiloni, căruia i-am transmis că România are nevoie de sprijin şi acces la programe de finanţare europeană pentru a face faţă crizelor multiple cu care ne confruntăm. În acest context, am insistat asupra necesităţii relaxării regulilor privind deficitul bugetar, a prelungirii cu încă un an a posibilităţii de absorbţie a banilor europeni aferenţi exerciţiului financiar 2014-2020, dar şi în privinţa flexibilizării PNRR, pentru a face faţă provocărilor actuale, în mod special pe componenta investiţională”, a punctat liderul PSD.

„De asemenea, mi-am exprimat încrederea că noile cheltuieli generate de fluxul de refugiaţi, sprijinul umanitar sau impactul sancţiunilor asupra economiilor vor fi luate în considerare în cadrul noilor orientări ale Comisiei privind politicile bugetare” a completat Ciolacu.

România ar putea înregistra o creştere economică puternică în acest an, de aproximativ 4%, dar impactul războiului din Ucraina va afecta această creştere, a declarat comisarul european responsabil pentru Economie, Paolo Gentiloni.

„Cu ministrul Finanţelor am discutat despre impactul războiului asupra economiei noastre. Economia noastră este puternic redeschisă la începutul acestui an după criza de pandemie şi aşteptăm o creştere economică puternică atât în Europa cât şi în România, aproximativ 4% creştere. Desigur, impactul războiului va afecta această creştere. Noi am văzut deja un impact asupra inflaţiei. A urcat la 6,2% în Uniunea Europeană şi la 7,9% în România, în februarie, şi ne putem aştepta ca aceste cifre să crească mai departe", a spus Paolo Gentiloni, într-o întâlnire anterioară cu Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

El a spus că se observă o criză în domeniul energiei şi al mărfurilor alimentare. De asemenea, există perturbări ale lanţurilor de aprovizionare şi un anumit nivel de incertitudine care reduce încrederea printre consumatori şi investitori.

„Cred că dacă acţionăm împreună, coordonând acţiunile noastre la nivel european, putem lucra să limităm impactul acestei crize aspra încrederii cetăţenilor şi investitorilor. Putem lucra împreună, de asemenea, în domeniul stocării energiei, al procurării de energie şi, de asemenea, ar trebui să insistăm asupra tranziţiei energetice în strategia pentru Pactul Verde şi transformare energetică. Esenţial în acest moment în care războiul riscă să afecteze creşterea economică este să păstrăm reluarea creşterii economice prin Planul de Redresare şi Rezilienţă. Desigur, aceste planuri au fost realizate înainte de război, dar ele sunt extraordinar importante acum, pentru că sunt motoare ale creşterii într-o situaţie dificilă", a declarat Paolo Gentiloni. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite