Ciolacu: Să ataci instituţia care este fundamentul statului pentru că nu îţi place ţie o anumită decizie mi se pare un derapaj de la democraţie

Ciolacu: Să ataci instituţia care este fundamentul statului pentru că nu îţi place ţie o anumită decizie mi se pare un derapaj de la democraţie

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, critică atacul lui Ludovic Orban la adresa Curţii Constituţionale a României, considerându-l un derapaj de la democraţie şi de la statul de drept. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, consideră că atacul lui Ludovic Orban la Curtea Constituţională a României după decizia de luni, doar pentru că nu îi place o anumită decizie, reprezintă un derapaj extraordinat de mare de la democraţie şi de la statul de drept.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marcel Ciolacu a declarat, luni, la TVR 1, că şi-a asumat multe din greşelile politice ale PSD, spunând că guvernarea social-democrată a fost una de excepţie atâta timp cât nu s-a îndepărat de agenda cetăţenilor. 

„În primul rând, eu mi-am asumat multe din greşelile politice ale Partidului Social Democrat. Nu pot să fiu un ipocrit, să par că până la mine nu a existat PSD-ul sau nu a făcut PSD-ul greşeli. PSD în cei trei ani de guvernare, ultima guvernare, sunt sute de decizii bune şi la un moment dat chiar întreaga perioadă cât am stat pe agenda cetăţenilor guvernarea a fost de excepţie, ne-am îndepărtat de agenda cetăţenilor şi am plătit acest lucru la alegerile europarlamentare sau prezidenţiale”, a declarat Ciolacu. 
 
El crede că PSD nu poate fi atacat pentru că a sesizat un conflict de natură juridică la CCR. 
 
„Nu poţi în continuare să ai acelaşi discurs şi să ataci PSD-ul pentru că încearcă într-o formă constituţională un drept al preşedintelui Camerei sau preşedintele Senatului de a sesiza un conflict de natură juridică la CCR. Decizia CCR-ului, aspru criticată, am văzut, de domnul Ludovic Orban, pentru mine pur şi simplu eu rămân blocat la câte acuze s-au adus PSD-ului”, a explicat Ciolacu.
 
El crede că atacul lui Ludovic Orban la CCR doar pentru că nu i-a plăcut decizia de luni a Curţii reprezintă un derapaj de la democraţie şi de la statul de drept. 
 
„În campania electorală, am înţeles că urmăm să intrăm într-o Românie normală. O Românie normală înseamnă că toţi avem drepturi egale, dar să mă acuzi pe mine că eu am cerut o opinie Curţii Constituţionale, mai mult, după ce Curtea vine, din acel comunicat, vom vedea şi motivarea, însă să ieşi tu, prim-ministru al României, şi să faci praf Curtea Constituţională că e PSD-istă. Vreau să îi aduc aminte domnului Orban din cei nouă judecători, unii sunt la propunerea preşedintelui, a primului ministru, a PNL-ului, nu există o minciună mai mare. Să ataci instituţia care este fundamentul statului, noi restul suntem aleşi, să o ataci la scenă deschisă pentru că nu îţi place ţie o anumită decizie, mi se pare un derapaj de la democraţie şi de la un stat de drept extraordinar de mari”, a mai afirmat Ciolacu. 
 
El crede că preşedintele Klaus Iohannis şi-a ales ţinta greşită pentru că de data asta nu PSD a greşit, ci PNL-ul. 
 
„Preşedintele şi-a ales ţinta greşită, de data asta nu PSD a greşit, PNL a greşit şi în primul rând domnul Orban prin atitudinea lui, prin felul în care le-a făcut şi prin declaraţiile lui”, a mai declarat Ciolacu.
 
CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
 
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că nu înţelege pe ce texte constituţionale s-a bazat decizia CCR de luni şi a afirmă că ”CCR afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui, prin deciziile luate în ultimii ani”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: