Antoneta Ioniţă: Medicii de familie susţin eforturile colegilor din spitale, în bătălia cu coronavirusul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PNL, Antoneta Ioniţă. FOTO Eduard Enea
Deputatul PNL, Antoneta Ioniţă. FOTO Eduard Enea

Deputatul PNL Antoneta Ioniţă susţine că medicii de familie îi sprijină pe doctorii din spitale în lupta cu coronavirusul, fiind luate măsuri şi de Guvern în acest sens.

„Medicii de familie din întreaga ţară înţeleg importanţa implicării lor în bătălia cu epidemia de coronavirus şi, prin asociaţiile profesionale, şi-au exprimat deja toată deschiderea pentru a-i susţine pe colegii din spitale şi laboratoare. Prin Decretul privind Instituirea Stării de Urgenţă în România, au fost prevăzute modificări referitoare la activitatea medicilor de familie, care în această perioadă pot acorda servicii medicale şi medicamente şi fără semnarea cu cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, pot prescrie bolnavilor cronici medicamente restricţionate până acum şi pot deconta servicii medicale în unităţile sanitare din asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, în limita a 8 consultaţii/oră”, a afirmat Antoneta Ioniţă. 

Deputatul PNL a punctat faptul că printre măsurile luate sunt şi unele care îi taxează pe cei care nu-şi îndeplinesc sarcinile de serviciu. „Decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis şi intrat în atenţia Parlamentului României conţine şi alte decizii importante pentru pacienţi şi pentru personalul medical. Orice persoană aflată pe teritoriul României va beneficia de toate serviciile medicale necesare tratării coronavirusului, gratuit, iar tratamentul va fi suportat din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În caz de nevoie, în unităţile sanitare şi în serviciile de asistenţă socială se va putea angaja personal medical, de laborator şi auxiliar, precum şi farmacişti, fără concurs, pentru o durată de 6 luni. În schimb, managerii de spitale şi responsabilii din domeniul asistenţei şi protecţiei sociale care nu-şi vor duce la capăt sarcinile de serviciu în perioada stării de urgenţă vor fi suspendaţi din funcţie, indiferent de statutul lor”, a completat Ioniţă. 

Reprezentanta liberalilor susţine că Guvernul a asigurat medicamente şi echipament medical pentru următoarele şase luni. „Pentru următoarele şase luni, medicamentele, dispozitivele medicale şi materialele sanitare esenţiale în medicamentelor, dispozitivelor medicale şi materialelor sanitare esenţiale în prevenţia şi tratarea infecţiei cu COVID-19 nu vor mai fi exportate. Pentru a acoperi necesarul de medicamente şi materiale sanitare se vor putea realiza transferuri între bugetele Ministerului Sănătăţii şi Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care se vor suporta şi eventualele costuri suplimentare cu salariile personalului medical şi auxiliar şi vor fi decontate servicii medicale, la nevoie, peste bugetul alocat trimestrului I al anului 2020. Tot din FNUASS vor fi decontate şi concediile medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID-19”, se mai arată în comunicatul deputatului. 

Nu în ultimul rând, Ioniţă a vorbit de achiziţiile pe car ele va face Guvernul Orban: „Pe toată durata stării de urgenţă, direcţiile de sănătate publică vor putea dispune, în caz de nevoie, modificări de structură ale unităţilor sanitare şi vor putea face achiziţii directe de materiale sanitare, medicamente şi echipamente, necesare în perioada pandemiei. Guvernul Orban a anticipat situaţia şi a decis achiziţia, prin Compania Unifarm SA, a 10.000 de teste pentru diagnosticare coronavirus şi altor 40.000 de teste rapide, care vor fi distribuite săptămâna aceasta către unităţile sanitare, pe bază de comandă. Tot Unifarm va aproviziona permanent spitalele şi medicii de familie, care solicită echipamente de protecţie, măşti, produse biocide pentru suprafeţe şi mâini, teste de diagnostic şi medicamente. Toate aceste măsuri permit autorităţilor să ia decizii rapide, în funcţie de realităţile momentului şi de evoluţia cazurilor, pentru a limita cât mai mult extinderea epidemiei de coronavirus”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite