Amendamentele PSD la bugetul pe 2021, bombă cu ceas pentru Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu, actual prim-vicepreşedinte al PSD, a prezentat amendamentele pe care le depun social-democraţii. FOTO Arhivă personală / Facebook Grindeanu
Sorin Grindeanu, actual prim-vicepreşedinte al PSD, a prezentat amendamentele pe care le depun social-democraţii. FOTO Arhivă personală / Facebook Grindeanu

PSD a pregătit amendamente pentru proiectul de buget pe 2021, fiind prevăzute creşteri de pensii, salarii şi alocaţii, dar şi investiţii mai mari pentru Sănătate şi Educaţie. Potrivit estimării premierului Florin Cîţu, adoptarea amendamentelor social-democraţilor ar duce la un deficit de 13%, în condiţiile în care ţinta Guvernului e să nu depăşească deficitul de 7,16%.

PSD cere creşterea alocaţiilor de până la doi ani şi a celor cu handicap de la 427 de lei la 600 de lei lunar, începând cu 1 martie, în timp ce alocaţiile copiilor cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani ar urma să aibă parte de o creştere de la 214 lei la 300 de lei. Ca surse de finanţare indicate sunt creşterea colectării taxelor, reducerea evaziunii fiscale şi recuperarea arieratelor. Social-democraţii vor creşterea diferenţiată a pensiei minime, de la 800 de lei la 984 de lei, pentru cei cu o vechime mai mică de 10 ani, iar de pentru cei cu vechime mai mare de 10 ani, de la 800 la 1.107 lei, de la 1 martie 2021. Şi creşterea punctului de pensie ar urma să fie făcută în două etape în 2021, în martie - de la 1.442 la 1.775 de lei, iar în septembrie - la 1.875 de lei.

În ceea ce priveşte domeniul Sănătăţii, social-democraţii cer construirea a 200 de centre medicale comunitare şi 50 de centre de asistenţă medicală de specialitate. Încă şapte miliarde sunt cerute pentru a fi investite în modernizarea spitalelor, iar 100 de milioane de lei să fie alocaţi în plus pentru spitale regionale.

Dublarea bugetului Educaţiei

Şi bugetul Ministerului Educaţiei ar urma să fie dublat, potrivit amendamentelor PSD, adică să ajungă la 5% din PIB, printr-un plus de 24 de miliarde, iar pentru profesori şi asistenţii sociali sunt cerute creşterea salariilor de la 1 martie 2021 la valoarea stabilită în Legea salarizării pentru 2022. Pe de altă parte, nici PSD nu a excelat în acordarea de bani pentru Educaţie când era la putere, cel mai mare procent din PIB fiind cel din 2018, când Guvernul Tudose a dat 3,2%.

Un miliard de lei e cerut şi pentru despăgubiri ale fermierilor care au fost afectaţi de seceta din 2020. Social-democraţii au plecat pe urmele Gabrielei Firea, care, când era la Primăria Capitalei, a dat vouchere pentru fiecare copil născut, şi solicită acordarea unui voucher de 400 de euro pentru „naşterea fiecărui copil”. Pentru protejarea mediului, social-democraţii ar vrea creşterea voucherului pentru maşini electrice de la 45.000 de lei la 60.000 de lei.

„Am primit lista amendamentelor cele care au fost făcute publice de cei de la PSD, impactul bugetar este de aproape 6% din PIB. Deci, asta înseamnă să mergem cu deficitul la 13% din PIB, aproape. M-am uitat la sursa de finanţare şi fără niciun fel de surpriză vedem exact ce vrea să facă PSD cu România, vrea să o scoată din Uniunea Europeană pentru că sursa de finanţare reprezintă contribuţia României la UE”, a declarat şeful Guvernului, luni dimineaţă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite