Alexandru Muraru: Trebuie să continuăm demersurile pentru recuperarea tezaurului Băncii Naţionale a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Muraru FOTO Arhivă
Alexandru Muraru FOTO Arhivă

Deputatul PNL, Alexandru Muraru, a subliniat ăntr-un mesaj pe Facebook că statul nostru trebuie să continue demersurile pentru recuperarea tezaurului Băncii Naţionale a României. Parlamentarul a precizat că în prezent cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin.

„Trebuie să continuăm demersurile pentru recuperarea tezaurului Băncii Naţionale a României. Astăzi se împlinesc 105 ani (1917) de când Consiliul de Miniştri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanţe, strămutarea sediului şi avutului Băncii Naţionale a României în Rusia.

Potrivit deputatului, „cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin”. 

„Conform documentelor oficiale, încheiate între guvernele Rusiei şi României, aceste valori se aflau „sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România”. Dar, după cum bine ştiţi, după venirea bolşevicilor la putere, acest lucru nu s-a mai întâmplat”, a mai explicat Alexandru Muraru. 

Deputatul a mai explicat că „Tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredinţată cu acte în regulă şi cu toate garanţiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligaţii asumate conform tuturor normelor şi cutumelor internaţionale să nu mai fie respectate”. 

Potrivit parlamentarului, „ministreul de Externe, Bogdan Aurescu, a reluat, după 3 ani, în 2019, activităţile Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial”. Deputatul a  explicat însă că izbucnirea războiului din Ucraina a sistat aceste negocieri.

„După ce Ucraina şi lumea liberă va învinge militar agresorul rus, trebuie condiţionată revenirea Federaţiei Ruse pe scena internaţională de respectarea obligaţiilor asumate, inclusiv cele privitoare la restituirea tezaurului românesc”, a conchis Muraru. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite