Băsescu, despre răpirea jurnaliştilor din 2005: Nu s-au plătit bani pentru răscumpărare. Au fost alte formule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, la Adevărul Live, despre momenul răpirii jurnaliştilor români şi despre fuga lui Omar Hayssam din ţară.

„Eram în Afganistan, la trupe, le vizitam. În drum spre casă am aflat de răpirea a teri jurnalişti români. Numele lor nu-mi spuneau nimic. Am început imediat acţiunile, aşa cum sunt public cunoscute, dar şi secretizatate. Documentele nu sunt desecretizate pentru că ele arată un mod de operare. Desecretizarea înseamnă să se facă public modul de operare, ori nu se poate acest lucru. Nu sunt lucruri blamabile. Astfel de operaţiuni se fac cu un singur obiectiv: săvârşeşte scopul de a-i recupera“, povesteşte Băsescu, despre momentul răpirii celor trei jurnalişti români.

Întrebat dacă s-au plătit bani pentru răscumpărare, Băsescu a răspuns: „Nu, exclus. S-au găsit alte formule“.

Fostul preşedinte a explicat şi motivele pentru care a decis demiterea tuturor şefilor de structuri, în urma fugii lui Omar Hayssam sin ţară.  „Eu nu le-am făcut o analiză. Timofte, Fulga, nu mă deranjau, erau din vechea guvernare, însă fuga lui Omar Hayssam mi s-a părut nepermisă. A fost un afront adus statului român fără precedent. Un om care a fost supravegheat zeci de ani s-a putut plimba ca un civil şi a putut să plece şi din ţară. Şi lui Botoş i-am cerut acelaşi lucru. Nu era niciun fel fel de măsură pentru Hayssam. Boala este boală şi dacă duce la moarte este bine să iei toate măsurile să nu moară. Este scos din penitenciar şi nu se ia niciun fel de măsură pe el. Poate SIE a fost cel mai puţin vinovat, dar mi s-a părut că trebuie dat un semnal puternic tuturor structurile că este nepermis aşa ceva. Nu am putut înghiţi nici atitudinea SRI şi a Doi şi Un Sfert. Să nu credeţi că am considerat că responsabilitatea este strict a vârfurilor. Acolo au fost oameni de meserie, care au răspuns şi ei discret“, a mai spus fostul şef al statului.

Traian Băsescu a spus că la momentul răpirii celor trei jurnalişti l-a cunoscut pe Florian Coldea, prim-adjunctul şefului SRI. „A fost momentul în care l-am cunoscut. Era adjunctul Brigăzii Anti-tero. Toată acţiunea a fost condusă de mine şi mi-am asumat-o din punct de vedere politic. Era o misiune dificilă. Nu aveam reguli. Acum, sunt reguli, s-a inventat o procedură.  Am stabilit , cu acordul şefilor de instituţii, echipa care merge să recupereze. Nu îmi pare rău de niciun om pe care l-am promovat. Poate să îmi pară rău de comportament, dar discutăm de oameni care chiar şi-au făcut datoria cât am fost la Cotroceni. Nu îmi pare rău nici de Coldea, nici de Stanciu, nici de Kovesi, chiar dacă nu le susţin nişte atitudini noi. M-au deranjat câteva lucruri ulterioare“, a mai afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte recunoaşte că s-au comis şi greşeli în răpirea jurnaliştilor români. „Atunci mi-am dat seama ce înseamnă răpirea unui cetăţean. Este un act de terorism împotriva statului răpirea unor cetăţeni români. Statul trebuie să răspundă. Fiind ziarişti, dvs., presa, aţi explodat. S-au făcut erori de comunicare, inclusiv din partea mea, din dorinţa de a găsi acel optim, din dorinţa de a secretiza partea care să nu fie făcută publică. Nu am avut nicio ieşire publică fără să o corelez cu celula de criză. Presiunea mediatică era atât de mare. Presa nu credea că ne-am interesa. Au apărut aberaţii care ne îngrijorau. Chestia asta cu „Băsescu i-a răpit singur“ ca să-i aducă înapoi îi făceau preţioşi, pentru că informaţiile ajungeau şi la terorişti. Vă daţi seama ce bucurie pe cei care organizaseră răpirea“, mai arată Băsescu.

Fostul şef al statului spune că Omar Hayssam a plănuit totul. „Plec de la ceea ce ştiu pentru că odată cu apariţia evenimentului lui Hayssam am cerut toată istoria lui. Faptul că era nelipsit din deplasările externe, faptul că a fost la un pas de a fi pe listele PSD, m-au făcut să trag concluzia că mulţi vor avea probleme dacă acest om vorbeşte. Categoric, da.  Întâi a plănuit-o ca să-şi creeze condiţii să-i aducă, apoi a pierdut de sub control tot procesul, în câteva zile. S-a speriat de recaţia autorităţilor române şi au ajuns în mâna unor terorişti fără mamaă, fără tată. Ziariştii români au fost ţinuţi îbn acelaşi loc unde a fost şi jurnalista franceză“, mai spune fostul preşedinte.

Citeşte şi:

VIDEO Interviu-Eveniment: Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut analiza ultimilor zece ani în fruntea statului 

Traian Băsescu a venit luni, 4 mai, la Adevărul Live, pentru o discuţie sinceră despre cei 10 ani în fruntea statului. Fostul preşedinte al României a explicat deciziile controversate pe care a trebuit să le ia de-a lungul celor două mandate la Cotroceni, cum şi-a ales oamenii cu care a condus ţara şi enumeră momentele critice în care a luat decizii capitale.

„Întâlnirea de la GRIVCO”. Băsescu a povestit la Adevărul Live cine a mediat înţelegerea sa cu Voiculescu, în 2004

Fostul vicepremier George Copos a fost cel prin intermediul căruia Traian Băsescu l-a convins, în decembrie 2004, pe Dan Voiculescu să rupă PC de PSD şi să între la guvernare alături de Alianţa DA. După 10 ani de la acel moment, George Copos este astăzi în postura eliberatului condiţionat după condamnarea sa lapatru ani de închisoare cu executare în dosarul „Loteria” instrumentat de DNA începând cu 2006.

VIDEO Băsescu: „N-am avut niciodată o relaţie personală urâtă cu Năstase”. Ce foaie i-a dat contracandidatului său la dezbaterea finală din 2004

Fila pe care Traian Băsescu i-a înmânat-o, la finalul ultimei dezbateri televizate dinaintea alegerilor din 2004, contracandidatului său, Adrian Năstase, era "o foaie dintr-un dosar de Securitate al altcuiva", spune fostul preşedinte, după 10 ani.

Băsescu: „Putin vrea influenţă în regiune. De câte ori îl întrebi de ce nu îşi ia tancurile găseşte o explicaţie”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat luni, la Adevărul Live, că motivul pentru care a ales să nu meargă în politica externă „pe relaţia tradiţională cu Franţa” a fost acela că „nu se lipea cu SUA” în acel moment. Băsescu spune că a cultivat, în schimb, relaţia cu Angela Merkel pentru că „Germania nu-i fitecine”, a fost „o ţară corectă, care a spus întotdeauna ce doreşte”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite