Pianistul rus Evgeny Kissin, alături de Orchestra Naţională a Franţei, vineri, în Festivalul „Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgeny Kissin
Evgeny Kissin

Orchestra Naţională a Franţei va susţine vineri, 6 septembrie, un concert la Sala Palatului, cu începere de la ora 19.30. În program: „Poemul simfonic Mazeppa” şi „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în la major”, de Liszt, „Tablouri dintr-o expoziţie”, de Musorgski/ Ravel. La pian va fi Evgeny Kissin, iar Emmanuel Krivine - dirijor.

Pianistul rus Evgeny Kissin, în vârstă de 47 de ani, se numără printre artiştii scenelor de concert care şi-au demostrat vocaţia pentru muzica de cameră încă de la o vârstă fragedă. La Festivalul „George Enescu” de la Bucureşti, la Sala Palatului, el va concerta alături de Orchestra Naţională a Franţei, cu lucrări din Franz Liszt, Modest Petrovici Musorgski şi Maurice Ravel.

Evgeny Kissin, care are cetăţenie britanică şi israeliană, este considerat unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai generaţiei sale. Născut la Moscova în 1971, a început să se joace cu pianul de la 2 ani iar peste câţiva ani a urmat o şcoală specială de muzică pentru copii dotaţi, sub îndrumarea, unică, a maestrei Anna Pavlovna Kantor. Familia i-a dedicat totul acestui geniu.

La 10 ani a susţinut Concertul pentru pian şi orchestră K. 466 de Mozart iar doi ani mai târziu a uimit lumea cu interpretarea Concertelor de pian ale lui Chopin, alături de Filarmonica de stat a Moscovei.

Pentru început, Evgeny Kissin a concertat în Europa de Est, în Japonia, apoi în Berlin, într-un eveniment de Anul Nou, la Londra, a trecut oceanul la New York, unde a fost invitatul filarmonicii locale conduse de marele dirijor indian Zubin Mehta.

„Vreau ca lumea să afle cine sunt”, declara el pentru BBC în 2017, an în care a avut un turneu european, în care şi-a demonstrat deplina maturitate în muzică şi determinarea de a-şi contura şi mai profund profilul artistic pe scenele internaţionale.

A cântat alături de cele mai mari orchestre ale lumii, fiindu-i acordate numeroase distincţii, pe toate continentele.

Unul dintre mentorii săi a fost Viktor Tretyakov, plasat printre cei mai buni violonişti ai lumii şi o personalitate marcantă pentru şcoala de vioară din Rusia.

Talentul extraordinar al lui Kissin a fost sursă de inspiraţie pentru Christopher Nupen, regizor sud-african, care a realizat un film documentar intitulat „Evgeny Kissin: Darul muzicii”, apărut în anul 2000.

Muzicalitate, profunzime, poezie - acestea sunt reperele actului său interpretativ, caracterizat printr-o copleşitoare virtuozitate, ceea ce i-a adus apropierea celor mai mari dirijori.

Concentrarea lui Evgeny Kissin în timpul concertelor este legendară, cum nota recent „Financial Times”, titrând astfel cronica după un eveniment de la Centrul Barbican din Londra: „Umor şi strălucire de gheaţă”. Pianistul a interpretat în program Chopin, Schumann şi Debussy, autorul cronicii remarcând „uşurinţa nonşalantă” cu care pianistul rus a reinterpretat partiturile marilor compozitori. Mai ales în condiţiile în care, la Barbican, din spatele scenei, la un moment dat, s-au auzit sunete electronice şi în sală cineva a avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit „Financial Times”.

Citiţi şi:

Orchestra Naţională a Franţei concertează pe 6 septembrie la Sala Palatului

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite