VIDEO Armata a testat sistemele de armament ale transportoarelor Piranha

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Statului Major al Apărării, generalul–locotenent Daniel Petrescu, şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul–maior Iulian Berdilă, au participat, în zilele de 3 şi 4 noiembrie, la activităţile de verificare funcţională a sistemelor de armament şi a turelei telecomandate ale transportoarelor blindate pentru trupe TBT 8x8 PIRANHA V, efectuate în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, din zona Cincu.

În cadrul procesului de verificare, militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Brigada Multinaţională de Sud-Est de la Craiova, au executat trageri de instrucţie cu armamentul din dotarea transportoarelor, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Referindu-se la programul de înzestrare cu transportoarele Piranha V, ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a declarat, în cadrul conferinţei de presă susţinută joi, 5 noiembrie: „trebuie subliniat faptul că aceste vehicule blindate au plecat de pe poarta Uzinei Mecanice Bucureşti. Odată cu finalizarea procesului de recepţie urmează să se alimenteze acreditivul pentru cel de-al doilea lot. Acesta din urmă, în integralitatea lui, va fi preluat de către Uzina Mecanică Bucureşti şi industria românească va beneficia de tot ceea ce înseamnă transferul de tehnologie şi cunoaştere pentru producerea acestui vehicul de luptă”, arată MApN într-un comunicat.

Transportorul blindat pentru trupe TBT 8x8 Piranha V este un autovehicul de luptă şi de transport pe roţi, destinat Forţelor Terestre, care asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

După testarea operaţională, primul lot de transportoare – alcătuit din 36 de astfel de vehicule – va intra în dotarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.

Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH), în baza prevederilor HG nr. 852/2017, un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma  Piranha V şi a suportului logistic iniţial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. În baza acordului-cadru a fost semnat un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite