Trei zile consecutive pentru pledoariile finale în dosarul „Colectiv”. Când vor afla sentinţa definitivă Piedone, patronii clubului şi pompierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costin Mincu, unul dintre foştii patroni ai Clubului Colectiv, la termenul din 2 octombrie 2020 la Curtea de Apel Bucureşti. Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Costin Mincu, unul dintre foştii patroni ai Clubului Colectiv, la termenul din 2 octombrie 2020 la Curtea de Apel Bucureşti. Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Ultimele dezbateri în apel din dosarul „Colectiv” vor avea loc, săptămâna viitoare, la Curtea de Apel Bucureşti, pe parcursul a trei zile consecutive, în care procurorul va cere pedepse mai aspre pentru primarul Sectorului 5, Popescu Piedone, pentru patronii clubului şi pentru ceilalţi inculpaţi, iar avocaţii vor susţine pledoariile finale, şi condamnaţii vor vorbi în ultimul cuvânt.

Finalul Dosarului Colectiv vine la 5 ani şi jumătate de la incendiul din clubul bucureştean în urma căruia 64 de tineri au murit, iar ale sute de persoane au fost mutilate pe viaţă.

„Asupra schimbării încadrărilor juridice, stabileşte pronunţarea la data de 14 iunie 2021, în şedinţă publică. Amână judecarea cauzei pentru termenul din data de 14 Iunie 2021, ora 14.00, sala E68 «Istrate Micescu», pentru când se vor cita păr?ile care nu au termen în cunoştinţă, cu menţiunea că dezbaterile se vor întinde pe parcursul a trei zile, respectiv 14 iunie 2021, 15 iunie 2021 şi 16 iunie 2021, începând cu orele14.00, sala E68 «Istrate Micescu»”, se arată în minuta judecătorilor din data de 28 mai.

De de inculpaţii s-ar putea alege cu pedepse nesemnificative

Supravieţuitorii incendiului din Clubul Colectiv şi familiile victimelor reclamă, într-o scrisoare deschisă, schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, ceea ce ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative”.

Victimele sau rudele lor arată că pe data de 14 iunie Curtea se va pronunţa asupra schimbării de încadrare juridică a înculpaţilor, mai precis asupra înlăturării consecinţelor deosebit de grave în cazul faptelor reţinute în cazul lui Piedone, dar şi în cazul lui Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Radu Antonina şi Matei George Petrică. Tot atunci se va decide forma de vinovăţie pentru funcţionarii publici (inclusiv Piedone), intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu.

„În această situaţie, inculpaţii s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România, arătând că nici în cazuri tragice în care vinovăţia este evidentă, precum Colectiv, judecata nu pare să se facă pe măsura severităţii infracţiunii, ci pe baza împingerii la extrem a legislaţiei, cu scopul de a menaja, probabil, inculpaţii şi nicidecum de a face dreptate”, se arată în scrisoare deschisă a supravieţuitorilor din Colectiv.

Condamnările pe fond în Dosarul Colectiv

Pe  16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone (fost primar al Sectorului 4) a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Foştii patroni au clubului - Anastasescu George Alin, Mincu Costin şi Gancea Paul-Cătălin – au primit câte 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare.

Radu Antonina şi Matei George-Petrică, pompierii de la ISU care trebuiau să verifice legalitatea funcţionării clubului pe partea de securitate la incendiu au primit câte 9 ani si 2 luni de închisoare.

Angajaţii de la Primăria Sectorului 4 au primit pedepse cuprinse între 3 şi 8 ani de închisoare.

Niţă Daniela, patroana firmei de artificii, a primit 12 ani si 8 luni de închisoare, iar cei doi pirotehnişti care au montat efectiv artificiile în club au fost condamnaţi la pedepse de câte 10 ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite