Trei români condamnaţi în Franţa pentru furtul unor diamante în valoare de un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei români au fost condamnaţi ăn Franţa pentru furtul a trei diamante FOTO Shutterstock
Trei români au fost condamnaţi ăn Franţa pentru furtul a trei diamante FOTO Shutterstock

Trei români au fost condamnaţi marţi în Franţa la patru ani de închisoare pentru o escrocherie elaborată prin care au sustras diamante în valoare de aproximativ un milion de euro, conform APP.

Cei trei români au fost condamnaţi la patru ani de închisoare, conform France 24. Ei fuseseră prinşi de autorităţile franceze în ianuarie. Complicele lor, un sârb stabilit la Paris, a primit o pedeapsă de cinci ani de detenţie şi este dat în urmărire internaţională. 

Trei români au pus la cale un plan elaborat, similar unui scenariu dintr-un film de la Hollywood. Aceştia ar face parte dintr-o reţea de hoţi de bijuterii ce operează pe întregul continent, conform France 24. 

Furtul a avut loc în anul 2017 şi a fost pregătit atent timp de patru luni. Doi dintre hoţii români s-au prezentat unui bijutier care vindea diamante drept un cuplu armean, care dorea să investească în pietre preţioase. Aceştia au stabilit să se vadă din nou la Milano cu comerciantul de bijuterii. Apoi, s-au întâlnit, pentru a treia oară, în Mazamet, în luna august, când presupuşii cumpărători au apelat la un specialist independent să examineze pietrele preţioase deţinute de comerciantul Nishit Shah.

După încheierea tranzacţiei, bijutierul a plasat pietrele preţioase într-o cutie sigilată, în aşteptarea transferului bancar promis de cuplu, în valoare de 1,1 milioane de dolari (1 milion de euro). Însă, a doua zi, după ce nu a primit bani, bijutierul a deschis cutia şi a descoperit că aceasta era goală. „Este o metodă clasică, ceea ce numim un hoţ cu mâini de aur - specialişti internaţionali cu talent pentru a sustrage obiecte de valoare”, a precizat sursa apropiată anchetatorilor francezi. 

Cei doi români care s-au prezentat drept cuplu au fost arestaţi câteva săptămâni mai târziu în Nisa, unde poliţia a confiscat mai multe maşini şi ceasuri de lux, precum şi pietre preţioase reale şi false dar şi bani falşi. Presupusul specialist, tot român, a fost arestat în noiembrie 2017 în Modane, un sat din Alpii francezi situat la graniţa cu Italia, unde s-a găsit asupra sa un diamant fals. Anchetatorii spun că acesta urma să primească 50.000 de euro pentru subtilizarea celor trei pietre, în cadrul furtului orchestrat de un cetăţean sârb din Bondy, în apropiere de Paris. Procurorii au confiscat casa acestuia şi au emis un mandat de arestare.

În ceea ce îl priveşte pe comerciantul de diamante, Nisit Shah, care a fost păgubit, acesta a murit în urma unui atac de cord, în Mumbai, în 2018. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite