Traian Băsescu a rămas fără paza şi protecţia SPP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Traian Băsescu nu mai beneficiază de protecţia SPP după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a declarat pe fostul preşedinte colaborator al Securităţii.

Serviciul de Pază şi Protecţie a decis să retragă personalul care se ocupa de paza fostului şef de stat, în urma deciziei ICCJ de miercuri.

Instanţa Supremă a stabilit, printr-o sentinţă definitivă, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu fosta Securitate. În replică, Traian Băsescu a transmis printr-un scurt mesaj pe pagina sa de Facebook că va contesta decizia la CEDO.

Părerile juriştilor sunt împărţite atunci când vine vorba despre privilegiile lui Traian Băsescu, adică dacă fostul şef de stat va putea păstra pensia specială, locuinţa de protocol şi consilierul.

În 2019, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a cerut instanţei să constate că Traian Băsescu a colaborat cu fosta Securitate. Consiliul susţinea că fostul preşedinte al României furniza informaţii privind acţiuni împotriva regimului comunist, începând cu anul 1972, când a început studiile la Institutul de Marină, numele conspirativ fiind Petrov.

Colaborarea s-ar fi încheiat oficial în 1976, iar în 1979 dosarul său ar fi fost distrus fără a fi microfilmat. Traian Băsescu a fost verificat de mai multe ori de CNSAS, primind adeverinţe de necolaborare, însă odată cu candidatura la europarlamentare, în urma unei verificări din oficiu, dosarul lui a fost trimis în instanţă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite