Tragedia Colectiv. Întâlnire de gradul Zero la Ministerul Sănătăţii. Se pune la punct planul de tratament ce va fi aplicat răniţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tragedia Colectiv FOTO Adevarul
Tragedia Colectiv FOTO Adevarul

O comisie de specialişti se va reuni luni la sediul Ministerului Sănătăţii, pentru a analiza situaţia pacienţilor cu arsuri aflaţi în îngrijirea spitalelor din România. Comisia va decide dacă mai sunt pacienţi care pot fi transferaţi în străinătate, dar şi care va fi planul de îngrijire pe termen mediu şi lung pentru tinerii spitalizaţi în ţară.

UPDATE Alex Plîngu (27 de ani), unul dintre răniţii în urma incendiului din clubul Colectiv, a postat luni pe Facebook o fotografie în care este cu întors cu spatele şi i se văd arsurile suferite pe spate şi pe mâna dreapta.

În descrierea pozei, acesta a scris „Pentru prima dată cu spatele descoperit...abia aştept să mă fac bine şi să fiu alături de cei dragi”.

În doar câteva ore, poza a strâns peste 130 de like-uri şi zeci de comentarii de încurajare.

alex plingu colectiv foto facebook

Cei 27 de răniţi din incendiul din Clubul Colectiv care mai sunt în ţară vor fi reevaluaţi din punct de vedere medical de o comisie.

„Comisia le va stabili un program adecvat, s-au stabilit spitalele în care se va asigura acest tratament, fie că e în spital sau în ambulator. Va fi un program comperehensiv, atât din punct de vedere medical cât şi psihologic. Această comisie va analiza fiecare caz în parte şi, acolo unde consideră că există o recomandare pentru tratament în străinătate, o va face”, a declarat profesorul Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, infecţiile nosocomiale la pacienţii cu arsuri pe suprafeţe mari sunt inevitabile. „75% din ei mor prin infecţii, dar ei vor fi îngrijiţi conform experienţei medicilor”, a spus Săndesc.

Gabriel Diaconu: „Decizia va fi luată într-o săptămână”

De azi într-o săptămână comisia de experţi care s-a reunit la Ministerul Sănătăţii va anunţa care dintre pacienţi vor fi transferaţi în străinătate. În prezent, 27 de răniţi sunt internaţi în România, potrivit medicului psihiatru Gabriel Diaconu, coordonatorul Grupului de Intervenţie în Criză (GIC).

„Avem un termen limită de o săptămână, am stabilit centrele partenere - Spitalul de Arşi, Spitalul Bagdasar, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias. Analiză de dosar înseamnă că vom stabili, pe nişte criterii foarte clare, ce tratament trebuie urmat de fiecare pacient în parte. În cazul celor care sunt în diaspora, aceştia au tot sprijinul pentru a continua tot acolo. Am discutat inclusiv despre asistenţa de recuperare la domiciliu”, a declarat Gabriel Diaconu.

Medicul a precizat că deşi dorinţa familiilor este suverană pentru medici, pacienţii vor primi ceea ce se oferă prin legislaţia statului român, indiferent că răniţii din Colectiv sunt sau nu asiguraţi. „Se decide prin vot. Medicii revizuiesc dosarul, se pun de acord. Decizia de transferabilitate se referă la analiză de caz”, a punctat psihiatrul.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru ca „prin intermediul misiunilor diplomatice, să înştiinţeze spitalele din străinătate acordul autorităţilor române că, în conformitate cu recomandările specialiştilor, pacienţii cu arsuri să continue tratamentul de recuperare în unităţile în care sunt internaţi”.

„Acest plan include atât îngrijirile medicale de recuperare cât şi asistenţă psihologică şi socială pentru pacienţi şi familiile acestora. În situaţiile în care există recomandare din partea specialiştilor, Ministerul Sănătăţii va aproba transferul în străinătate al pacienţilor cu arsuri aflaţi în îngrijirea spitalelor din România”, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite