Secţia Specială rămâne fără personal. Procuroarea Zarafina Puiu, pensionată de către Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuroarea Zarafina Puiu (65 de ani) din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) trebuie să se pensioneze, după ce Curtea Supremă a respins cererea acesteia de menţinere în funcţia de magistrat. Între timp, pentru cele şapte posturi de procuror din cadrul SIIJ, s-a înscris doar un singur magistrat.

Decizia Curţii Supreme este definitivă, după cum notează publicaţia Ziare.com.

Zarafina Puiu lucra la SIIJ în baza unei decizii dată de jucătorul Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel Bucureşti, dar CSM a contestat decizia la instanţa supremă. 

"Admite recursul declarat de pârâtul CSM - Secţia pentru procurori împotriva sentinţei civile nr. 345 din 5 iulie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurata şi rejudecând cauza: Respinge acţiunea în anulare a Hotărârii nr. 518/2019 a Secţiei de procurori din cadrul CSM, că nefondată. Respinge cererea de suspendare a executării aceleiaşi hotărâri, că inadmisibilă. Menţine dispoziţiile sentinţei în ceea ce priveşte excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a păratului CSM şi dispoziţia privind cheltuielile de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 29 octombrie 2019," se arată în minuta Curţii Supreme.

La începutul lunii iunie procurorii CSM nu i-au dat Zarafinei Puiu avizul pentru menţinerea în funţie. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis menţinerea ei în funcţie.

Zarafina Puiu a venit în această primăvară la Secţia Specială, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Este vorba de parchetul de unde a venit şi adjunctul şefului SS, Adina Florea. Printre dosarele instrumentate la Secţia specială de procurorul Zarafina Puiu se numără şi cel în care şeful DNA Constanţa, magistratul Andrei Bodean.

Şeful DNA Constanţa, Andrei Bodean, procurorul care a făcut investigaţia în urma căreia Nicuşor Constantinescu a ajuns la închisoare şi care a instrumentat dosarul în care Radu Mazăre a fost condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare în primă instanţă, a declarat luni la ieşirea de la Secţia Specială că a fost pus sub invinuire pentru abuz în serviciu şi represiune nedreaptă.

Secţia Specială, fără procurori

Consiliul Superior al Magistraturii a declanşat pe 15 octombrie concursul pentru numirea a şapte procurori cu funcţii de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Termenul limită de înscriere a fost stabilit pentru luni, 28 octombrie, timp în care şi-a depus candidatura un singur procuror, potrivit G4media. Potrivit sursei citate, singurul procuror care şi-a manifestat interesul pentru a lucru la SIIJ este Mariana Ivaniuc, în vârstă de 64 de ani, de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara.

Secţia Specială este şi a fost criticată de instituţiile europene care au cerut desfiinţarea acestei structuri pe care au caracterizat-o ca fiind o „anomalie a sistemului judiciar”.

„Modificările legate de accelerarea înfiinţării Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor şi extinderea competenţei sale sau modificările succesive aduse cerinţelor şi regulilor procedurale de numire a procurorilor (inclusiv a personalului de conducere) din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au alimentat şi mai mult sursele de îngrijorare şi lipsa de încredere în aceste modificări. În special, unele dintre modificările propuse ale legilor păreau să servească intereselor anumitor persoane. Aceste ordonanţe de urgenţă au stârnit reacţii extrem de negative, care au contribuit la cristalizarea poziţiei specifice exprimate de populaţie în cadrul referendumului din 26 mai 2019 cu privire la modificarea legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă”, se arată în ultimul raport MCV.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite