Rusia masează arsenal militar în Marea Neagră. Ce poate face România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele ruse aflate la bordul corvetei Orehovo-Zuievo/ Foto: ProfiMedia
Trupele ruse aflate la bordul corvetei Orehovo-Zuievo/ Foto: ProfiMedia

Conflictul din zona Mării Negre poate fi catalogat ca un război virtual cu mize militare şi economice, sunt de părere analiştii militari care atrag atenţia că  România se află la mijloc pentru că urmează să exploateze zăcămintele din Marea Neagră, ceea ce, în ciuda ruşilor, va modifica piaţa gazelor.

Declanşate de conflictul ruso-ucrainean, tensiunile din Marea Neagră, ating un prag periculos după ce Moscova a anunţat că trimite în Crimeea o puternică navă de luptă. Este vorba de moderna corvetă Orehovo-Zuievo care este dotată inclusive cu rachete de croazieră Kalibr. Nava va avea baza la Sevastopol, la doi paşi de România. Corveta Orehovo-Zuievo este o navă multirol, a şaptea din Clasa Buyan-M şi a doua acordată Flotei militare a Mării Negre.

Noua achiziţie a flotei ruseşti din Marea Neagră vine ca un răspuns după ce recent armata americană a început pregătirile pentru trimiterea unei nave de război în Marea Neagră.

Corespondenţa SUA-Turcia, ţinută la secret

Oficialii militari americani au cerut Departamentului de Stat să notifice Turcia despre eventualul său plan de a trimite o navă militară în Marea Neagră. „Statele Unite îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux. Cu toate acestea, nu vom comenta despre natura corespondenţei noastre diplomatice cu guvernul turc”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Potrivit Convenţiei de la Montreux semnată în 1936, navele ţărilor neriverane sunt obligate să notifice Turcia în avans despre trecerea lor prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră. În conformitate cu prevederile documentului, aceste nave nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.

Moscova vrea exclusivitate

„Moscova vrea un soi de exclusivitate la Marea Neagră. Şi nu se opreşte aici. Dacă aliaţii NATO mai aduc o navă şi ei vor mai trimite încă cel puţin una.  Prin astfel de gesturi le alimentează şi dorinţa ruşilor de a fi priviţi ca o naţiune puternică şi respectată”, spune analistul militar Aurel Cazacu.

Analistul mai crede că agresiunea militară, un soi de război virtual în zonă, este numai o latură a acţiunilor Moscovei. „Probabil aceasta este numai o unealtă a ruşilor în războiul economic pe care îl ţin în zonă. Ei sunt vizibil deranjaţi de faptul că, în câţiva ani, România va începe să exploateze gazele din Marea Neagră. Cel mai probabil, acest lucru va dezechilibra piaţa gazelor din zonă dominată acum de furnizorii ruşi”, subliniză expertul militar.

Dotarea minimă

Pe fondul acestei inflamări a situaţiei militare, România, care este unul dintre pionii flancului estic al NATO, trebuie să ia măsuri imediate. „Practic, suntem obligaţi să schimbăm şi să accelerăm strategiile de înzestrare. Pentru a rezista la Marea Neagră trebuie, în cel mult trei-patru ani, să avem operative cele două fregate modernizate cu armament de ultimă oră. Cu acelaşi termen limită trebuie  să ne dotăm cu cele patru corvete. În plus este obligatorie şi înzestrarea cu cel puţin un submarin, în primă fază. Toate aceste nave trebuie să fie în dotarea Forţelor Navale Române în momentul în care vor deveni operaţionale noile platforme marine de extraţie a gazelor naturale. Trebuie să avem cu ce le apăra”, a precizat expertul militar.

Sunt vizibil deranjaţi de faptul că, în câţiva ani, România va începe să exploateze gazele din Marea Neagră Aurel Cazacu analist militar

Kalibr poate lovi ţinte până la 1.500 de kilometri

Rachetele de croaziră Kalibr aflate în dotarea corvetei Orehovo-Zuievo sunt supersonice şi pot avea încărcătură explozivă clasică (400-500 kilograme) sau nucleară. Din 2015 şi pănă în prezent marina rusă a executat mai bine de 15 tiruri multiple cu astfel de rachete, în vizor fiind luate grupări al ISIS din Siria. În funcţie de variantă, rachetele Kalibr pot avea o rază maximă de acţiune între 50 şi peste 1.500 de kilometri şi poate lovi ţinte cu o precizie de 3 metri, spun ruşii. Aici mai trebuie spus că, de exemplu, distanţa dintre Sevastopol şi Constanţa este de 392 de kilometri.

Licitaţia corvetelor, amânată din nou

În acest context al ascuţirii contrelor între NATO şi Rusia, Ministerul Apărării a amânat, din nou, termenul de finalizare a licitaţie pentru achiziţia corvetelor multifuncţionale în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de euro destinate Forţelor Navale Române. Astfel, procedura începută în vară, care a avut mai multe termene de finalizare a fost amânată din nou până pe 12 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş. Mai mult, în acest moment nu este exclusă nici anularea procedurii de achiziţionare a acestor nave de luptă în cazul în care „nu se identifică fondurile necesare pentru achiziţionare", a mai spus ministrul Gabriel Leş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite