Rotirea trupelor americane de la baza Mihail Kogălniceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto Arhivă
foto Arhivă

Batalionul 3 Elicoptere de Luptă din Regimentul 1 de Aviaţie al Armatei SUA va începe pe 14 octombrie să-şi mute elicopterele de la Baza Mihail Kogălniceanu în portul Constanţa ca un prim pas al procesului de relocare, anunţă un comunicat de presă.

Batalionul termină o perioadă de staţionare de 9 luni în România. Misiunea a avut loc în cadrul Atlantic Resolve, o operaţiune multinaţională care urmăreşte îmbunătăţirea legăturilor dintre aliaţii NATO şi pregătirea militarilor în vederea unor răspunsuri prompte în caz de conflict.

„Prezenţa aparturii militare şi exerciţiile realizate împreună cu aliaţii şi partenerii nostri din regiunea Mării Negre este o reasigurare a angajamentului luat de Statele Unite faţă de NATO şi aliaţii nostri”, a declarat Lt.Col. Raymond Santiago, comandantul batalionului.

Vor fi mutate aproximativ 30 de elicoptere Blackhawk, care au staţionat în regiunea Mării Negre. Batalionul 3-1 de Aviaţie va fi înlocuit de Batalionul 4 Elicoptere de Luptă din cadru Regimentului 4 de Aviaţie.

„Statele Unite sunt alături de România în angajamentul nostru faţă de securitatea din regiune şi apărare comună. Vom continua să oferim o prezenţă militară semnificativă şi să fim implicaţi în exerciţiile regionale, precum şi să oferim pregătire şi sprijin aliaţilor nostri români în multiple domenii”, a mai spsu Santiago.

Prioritatea principală a batalionului în ultimele săptămâni a fost să se asigure că cei care îi vor înlocui vor avea o tranziţie uşoară şi vor derula o misiune de succes. „A fost o experienţă extraordinară să lucrăm alături de partenerii şi aliaţii noştri în perioada în care am fost staţionaţi la Baza Mihail Kogălniceanu şi nu sperăm să avem oportunitatea s-o repetăm în viitor”, a mai observat Santiago.

Forţele Armate ale Statelor Unite au avut un parteneriat cu România de dinainte semnării Acordului de Cooperare în Apărare între cele două ţări în 2003. Misiunea Atlantic Resolve este o dovadă a angajamentului SUA faţă de securitatea colectivă a NATO şi faţă de pacea şi stabilitatea din regiune, mai arată comunicatul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite