Război pe pensiile militarilor. Zeci de generali cer trecerea în rezervă înainte de OUG care le-ar aduce o pensie mai mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iminenta „corecţie“ a pensiilor speciale creează panică printre militari. Mulţi dintre angajaţii MAI se grăbesc să-şi depună dosarele de pensionare pentru a beneficia de prevederile legii mai favorabile. Guvernanţii asigură că vor fi corectate doar anumite „anomalii“, care au permis ca unii pensionari să primească şi 30.000 de lei.

Scandalul pensiilor militare ia amploare. Guvernul a ajuns la fundul sacului şi vrea să taie din pensiile militarilor şi celor asimilaţi acestora pentru a face economii la buget. Motivul invocat a fost pensiile uriaşe care le-ar primi unii pensionari de lux, care ar ajunge până la 35.000 lei pe lună.

De aceea, guvernanţii au trecut la acţiune. Liderii PSD-ALDE s-au întâlnit, luni, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare, pentru a discuta despre modificarea Legii pensiilor militare.
La finalul şedinţei, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că calcularea pensiilor speciale va ţine cont de trei principii. „Am discutat despre principii, sunt mai multe variante posibile. Sunt trei principii practic – pensiile aflate în plată nu scad, pensiile care ar avea prin calculul actual o valoare mai mare decât salariul să nu depăşească salariul şi să fie indexate doar cu indicele de inflaţie”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că situaţia trebuie rezolvată urgent, deoarece impactul bugetar va fi unul care nu va putea fi susţinut.
Anticipând modificarea legislaţiei, de la începutul anului, zeci de generali din Armată, Poliţie sau servicii, dar şi magistraţi, s-au pensionat. Astfel, numai din MAI ar fi trecut în rezervă 22 de chestori. Din SRI s-au pensionat 13 generali, iar din Armată - 22.

Media veniturilor pe 12 luni, în cuantum de 65%

Ministerul Muncii a pregătit deja un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care să fie modificat modul de calcul al pensiilor militarilor, noul algoritm urmând să le reducă apreciabil pentru cei care se vor pensiona după adoptarea actului normativ.

Potrivit proiectului, se va lua în calcul media soldelor lunare/salariilor de funcţii din 12 luni din ultimii cinci ani, la alegere, în cuantum de 65%. În prezent, se calculează media veniturilor brute din şase luni consecutive din ultimii cinci ani, la alegere, cu un spor de până la 15%.

Totodată, proiectul prevede că ”pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”.

Dumitru Coarnă: Vor să execute tot ce înseamnă sistem operativ

Supăraţi că guvernanţii vor umbla la pensiile militare, sindicaliştii din Poliţie ameninţă cu mişcări de stradă. Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), spune că Ordonanţa care se pregăteşte va fi un atac direct împotriva celor din sistemul operativ, care duc greul în Poliţie, dar şi în SRI sau Armată.

”Se va majora vârsta de pensionare şi se va diminua cuantumul, adică sistemul de referinţă din care rezultă valoarea bănească a pensiilor celor care îşi vor depune dosarul de pensionare de acum înainte. Din informaţiile mele, vor să umble la sporurile pe bază de pontaj. Asta înseamnă atac direct asupra ofiţerilor şi agenţilor de poliţie, SRI, SPP, MApN din zona executivă, pentru că numai ei lucrează în condiţii speciale – de noapte, sâmbătă, duminică. Acolo va fi atacul. Vor să execute tot ce înseamnă sistem operativ din Poliţie, SRI, MApN şi SPP. Din motivul ăsta lumea pleacă din sistem. Pentru că salarizarea nu au mărit-o, acum ne taie şi pensiile, iar oamenii nu vor să mai moară pe stradă pentru Olguţa Vasilescu sau Carmen Dan”, a explicat, pentru ”Adevărul”, Dumitru Coarnă.

În încercarea de a atenua nemulţumirile poliţiştilor, ministrul de Interne Carmen Dan a anunţat, luni, că salariile acestora vor fi mărite. În plus, în sistem se vor face şi circa 4.000 de angajări, pentru a suplini deficitul de poliţişti care lucrează în stradă.

Remuneraţii duble pentru ”pilele” din Poliţie

În timp ce Guvernul vrea să reducă veniturile personalului operativ, alţi angajaţi ai Ministerului de Interne sunt privilegiaţi, beneficiind şi de pensii uriaşe, şi de salariu, acuză sindicalistul.

”Sunt vreo 30 de persoane din MAI care s-au pensionat cu încălcarea legii. Adică, nu sub efectul Legii pensiilor militare 225/2005, ci prin efectul Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului. Fostul ministru Petre Tobă a modificat, prin Ordonanţă, un articol care a permis pensionarea pe «alte motive». Aşa au ajuns să se pensioneze la 39 de ani sau la 40... Vă dau mai multe nume... Irina Alexe, Alina Popescu. Ultima a fost adusă de la Slatina. S-a pensionat la 44 de ani, iar a doua zi au încadrat-o, prin contract individual de muncă, exact pe aceeaşi funcţie. Are şi pensie, are şi salariu la dublu. «Alte motive» poate însemna orice. Inclusiv că e pila cuiva trimisă de la Slatina”, a spus Dumitru Coarnă.

Cum se calculează pensiile speciale

Potrivit legislaţiei actuale, militarii, dar şi angajaţii asimilaţi acestora, pot beneficia de o pensie de până la 80 % din salariul brut din instituţiile respective. Pensiile speciale nu se bazează pe principiul contributivităţii, acestea se actualizânduse, în prezent, la fiecare majorare a veniturilor dintr-un anumit domeniu. Asta a permis ca unii pensionari militari să încaseze lunar peste 30.000 de lei.

Pensiile speciale plătite de stat foştilor angajaţi din domenii precum Apărare, Afaceri Interne, Parlament, corp diplomatic sau magistraţi însumează 479,5 milioane de lei pe lună, arată statisticile Ministerului de Finanţe. Astfel, în 2016 s-au alocat 5,4 miliarde de lei pentru pensiile speciale.

Nevoia de previzibilitate

Reacţii dure au venit şi din partea Opoziţiei. Vicepreşedintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor, Ovidiu Raeţchi (PNL),  susţine că în cazul în care pensiile militarilor vor fi diminuate prin OUG premierul Mihai Tudose şi ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, trebuie să demisioneze. El spune că aceste modificări nu trebuie făcute ”la secret”, ci transparent.

”E limpede că sunt foarte multe probleme în sistem, multe moştenite tot de la PSD şi aliaţii lor. În primul rând, o astfel de modificare nu se face la secret. Nu trebuie privilegiaţi anumiţi oameni. Ei vor să modifice legea fără să se consulte cu nimeni, să ne pună în faţa faptului împlinit. Rezultatul este o psihoză... Consecinţele se văd: sunt mii de cereri de ieşire din sistem, care afectează Poliţia, Armata. În celebrul program de guvernare nu a văzut nimeni nimic în direcţia asta. O astfel de reformă majoră se face previzibil, din timp şi cu discuţii cu instituţiile implicate”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Ovidiu Raeţchi.

Deputatul admite că sunt anumite anomalii care permit ca anumite categorii de bugetari să beneficieze de venituri mult prea mari, dar spune că acestea trebuie remediate în mod transparent.

”Evident că sunt anumite probleme, cum e cazul magistraţilor militari care acumulează şi dintr-o parte, şi dintr-alta. Cei de la PSD folosesc foarte mult tema asta. Dar asta se rezolvă transparent, nu la secret. Sistemul are nevoie de previzibilitate. Este o măsură luată la disperare”, a mai spus deputatul.

Un subiect care oferă ”muniţie”

Analiştii susţin că Guvernul a ajuns la fundul sacului şi încearcă să se folosească de acest scandal în favoarea sa.

”Sunt două aspecte. Primul ţine, probabil, de buget şi de bani. În momentul de faţă, actuala guvernare trebuie să identifice orice soluţie pentru a aduce bani la buget. Al doilea ţine de comunicare. Mă refer la faptul că PSD, în ultima vreme, a avut tot timpul o poziţie majoritară. Au fost măsuri anunţate pe ultima sută de metri care nu au fost primite bine de opinia publică. Asta este o măsură care poate primi un anumit sprijin public. Au scos în faţă pensiile uriaşe ale unor categorii. Este un subiect care, din punct de vedere comunicaţional, poate fi jucat foarte uşor. Se ştie că oamenii din sistem ies mult mai repede la pensie, lucru care nu a fost privit niciodată cu ochi bune de celelalte categorii bugetare. De aceea, e un subiect care oferă «muniţie»”, a explicat analistul politic Adrian Zăbavă.

Citeşte şi:

Ce decizie au luat Dragnea şi Tăriceanu despre pensiile militarilor. „Există o anomalie: pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite