Raytheon, acuzată că a falsificat armament fabricat în România etichetându-l „Made in USA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu există informaţii despre firma sau firmele din România care ar fi furnizat respectivele materiale companiilor Raytheon şi Hamilton Sundstrand Foto: AFP (Arhivă)
Nu există informaţii despre firma sau firmele din România care ar fi furnizat respectivele materiale companiilor Raytheon şi Hamilton Sundstrand Foto: AFP (Arhivă)

Compania Raytheon Technologies Corp şi subsidiara sa Hamilton Sundstrand au convenit să plătească 515.000 de dolari statului american pentru soluţionarea pe cale amiabilă a acuzaţiilor, conform cărora cele două societăţi au vândut Guvernului SUA materiale fabricate în România, susţinând în mod fals că produsele provin din Statele Unite, a anunţat Departamentul Justiţiei de la Washington.

De altfel Compania Raytheon Technologies Corp şi subsidiara sa Hamilton Sundstrandflate sunt printre cei mai mari furnizori de produse şi servicii ai Pentagonului şi ai altor contractori din domeniul apărării.

Totul s-ar fi întâmplat în perioada 2006-2015. Cele două companii au vândut Guvernului american, atât direct, cât şi indirect, prin intermediul unui alt contractant, o serie de materiale provenite din România care erau etichetate în mod fals „Made in USA”. Motivul pentru falsificarea actelor de provenienţă ar fi fost acela de a eluda prevederile legii Buy American Act din 1933 (BAA), care are rolul de a sprijini întreprinderile şi muncitorii din SUA prin restricţionarea achiziţionării şi utilizării de produse finite şi materiale de construcţii care nu provin din Statele Unite.

Materialele în cauză nu sunt precizate în acordul de soluţionare publicat de Departamentul Justiţiei pe 11 ianuarie 2021. Totodată, nu există informaţii despre firma sau firmele din România care ar fi furnizat respectivele materiale companiilor Raytheon şi Hamilton Sundstrand.

Această anchetă a fost efectuată de Serviciul de Investigaţii Criminale al Apărării, Oficiul de Investigaţii Speciale al Forţelor Aeriene ale SUA şi Serviciul Naval de Investigaţii Criminale (NCIS). Raytheon Technologies Corp se află pe locul trei într-un top mondial al producătorilor de armament, după Lockheed Martin Corp şi Boeing.

Compania Raytheon a plătit 515.000 de dolari statului american pentru soluţionarea pe cale amiabilă a acuzaţiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite