Procurorii militari se delimitează de poziţia asociaţiei lui Bogdan Pîrlog, care a cerut demisia şefului Secţiei Militare după decizia din Dosarul Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Zeci de procurori militari se delimitează de comunicatul Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie, condusă de procurorii Bogdan Pîrlog şi Sorin Marian Lia, prin care se solicită demisia şefului Secţiei Parchetelor Militare, Cătălin Ranco Pîţu, ca urmare a restituirii la parchet a Dosarului Revoluţiei.

"Procurorii militari din cadrul sistemului parchetelor militare se delimitează cu fermitate de comunicatul Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie din data 10.11.2021 şi arată că dosarul Revoluţiei reprezintă o cauză cu un grad sporit de complexitate, atât prin volumul de acte de urmărire penală efectuate, cât şi prin implicaţiile sale, având drept finalitate aflarea adevărului cu privire la înlăturarea dictaturii comuniste şi instituirea noului stat democratic.

Profesionalismul, buna-credinţă, responsabilitatea, gestionarea resurselor, precum şi implicarea caracterizează atât procurorii care au efectuat urmărirea penală în dosarul Revoluţiei, cât şi întreg corpul procurorilor militari.

Punctul de vedere este împărtăşit de un număr de 32 de procurori militari de la toate palierele parchetelor militare", transmite Parchetul General.

În total, în sistem sunt 57 de procurori militari, potrivit informaţiilor Adevărul.

Asociaţia a cerut demisia şefului Parchetelor Militare

Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie acuză încălcarea normelor procesual penale, prin excluderea unor probe, motiv pentru care a solicitat demisia şefului Secţiei Parchetelor Militare, magistratul Piţu Cătălin Ranco.

"În aceste condiţii în care Instanţa Supremă a constatat existenţa unor nulităţi absolute şi a exclus probe, aspect ce denotă încălcarea normelor procesual penale, Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie solicită public demisia şefului Secţiei Parchetelor Militare, magistrat Piţu Cătălin Ranco”, a transmis Asociaţia.

Reprezentanţii organizaţiei îi cer Procurorului General al României efectuarea unei analize a soluţiei de restituire a dosarului şi un control privind resursele alocate anchetei.

Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie este condusă de procurorii Bogdan Pîrlog şi Sorin Marian Lia. Bogdan Pîrlog este prim-procuror adjunct al Parchetului Militar Bucureşti, fiind magistratul care a deschis dosarul 10 august. A candidat pentru conducerea Secţiei Speciale, însă a fost respins. Magistratul a fost vizat de mai multe cercetări disciplinare, acestea fiind respinse de Secţia pentru Procurori a CSM.

Reacţia Parchetului General

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 10 noiembrie, restituirea la parchet a Dosarului Revoluţiei pentru ca ancheta să fie refăcută. Soluţia a venit la doi ani de la trimiterea în judecată şi la aproape 32 de ani de la Revoluţie.

"Încheierea  din data de 10.11.2021, prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia PÎCCJ şi a hotărât restituirea dosarului către Secţia parchetelor militare pentru refacerea rechizitoriului, a avut în vedere unele aspecte considerate neregularităţi ale rechizitoriului, precum înlăturarea unor probe (înscrisuri). Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mişcare a acţiunii penale), nu s-a reţinut să fie afectată de motive de nelegalitate. 

Procurorii vor examina motivarea încheierii, precum şi probele rămase câştigate cauzei, cu celeritate, pentru a stabili măsurile necesare în vederea soluţionării dosarului şi refacerii rechizitoriului. Obiectivele dezvoltate în încheierea motivată vor fi avute în vedere la soluţionarea cauzei, după înlăturarea înscrisurilor reţinute de ÎCCJ că nu pot fi folosite în cadrul procedurii. 

În intervalul de timp de la emiterea rechizitoriului  (aprilie 2019) şi până în prezent, conducerea PÎCCJ şi a Secţiei parchetelor militare au continuat studiul jurisprudenţei  internaţionale actualizate în materia infracţiunilor considerate crime împotriva umanităţii, pentru a adapta redactarea actelor procedurale în această materie la specificul evenimentelor istorice investigate şi pentru a răspunde excepţiilor analizate de către ÎCCJ în hotărârile sale”, a transmis Parchetul condus de Gabriela Scutea după decizia magistraţilor.

Dosarul Revoluţiei a fost trimis în judecată în aprilie 2019, însă în octombrie 2020, instanţa a decis să fie restituit procurorilor militari pentru refacerea anchetei, sentinţa de atunci nefiind definitivă.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite