UPDATE Percheziţii la firme care distribuie dezinfectanţi spitalelor. Una dintre societăţile vizate: concurenţa Hexi Pharma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perchezitii dezinfectanti

Un nou scandal „Hexi Pharma”se prefigurează în sistemul de sănătate. Poliţiştii efectuează, marţi dimineaţă, cinci percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la firme care produc, importă şi comercializează produse biocide. Se suspectează că, în 2018, ar fi fost fabricate şi vândute unor spitale substanţe pentru dezinfecţia suprafeţelor care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.

UPDATE Deşi mai multe spitale au cumpărat dezinfectanţi de la firma vizată de percheziţiile de marţi, acestea nu au raportat niciun fel de probleme legat de calitatea substanţelor. Potrivit Mediafax, reprezentanţii mai multor spitale care au cumpărat dezinfectanţi de la o firmă vizată de percheziţii spun că au folosit substanţele şi nu au avut probleme.

La Spitalul din Mediaş, produsul nu a mai fost comandat din luna septembrie a anului trecut, la decizia medicului epidemiolog. De asemenea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a achiziţionat peste 3.000 de litri de dezinfectant de la firma vizată de percheziţii, în scandalul privind dezinfectanţii din spitale.

UPDATE Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a explicat pentru „Adevărul” că folosirea unor biocide care nu sunt conforme pun în pericol siguranţa pacientului. Fostul oficial, în mandatul căruia a izbucnit scandalul Hexi Pharma, susţine că degeaba a fost modificată legislaţia dacă după avizarea iniţială produsul nu e testat cum trebuie sau dacă la avizare producătorul dă un produs bun, apoi produce biocide de o calitate îndoilenică.

UPDATE Reprezentantul unei societăţi comerciale din Prahova, care livrează dezinfectanţi spitalelor, declară că ministrul Sănătăţii „are probabil alte interese”, iar produsele sunt testate la laboratoare acreditate în Uniunea Europeană, conform mediafax.ro.

„Noi nu suntem decât o firmă credibilă. Atâta timp cât sunt o firmă corectă în judeţul ăsta şi plătesc impozite, iar toate, absolut toate testările sunt făcute la laboratoare acreditate din Uniunea Europeană, nu avem ce să comentăm (…). Probabil că doamna ministru ( ministrul Sănătăţii - n.r.) are alte interese. Cred! (...) Am toate avizele, tot ce trebuie, ceea ce se întâmplă în România este un haos”, a spus reprezentantul firmei respective.

UPDATE Una dintre firmele vizate de percheziţii este societatea Al Carina, din Prahova al cărei nume a apărut şi în contextul scandalului Hexi Pharma, scrie Observatorul Prahovean, citând surse apropiate anchetei.

”Decamdată se fac cercetări in rem şi nu audieri. Se identifică loturile cu probleme. Percheziţiile au loc la domiciliul omului de afaceri şi la sediul firmei din Ploieşti”, au declarat  anchetatorii.

Patronul firmei Al-Carina din Ploieşti, care surclasase la un moment dat Hexi Pharma având cel mai mare contract de achiziţii de biocide, declara, în 2016, pentru News.ro, că firma sa vinde dezinfectanţi pe piaţa românească din 1996, produsele fiind importate din Germania. El mai spunea că din contractul de 10 milioane de lei încheiat pe trei ani cu Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş firma a livrat în decembrie 2015 o comandă în valoare de 144.000 de lei.

Cine a sesizat autorităţile

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la Digi 24, că dosarul a fost deschis în urma unei sesizări făcute de Ministerul Snătăţii în 10 ianuarie. 

„Anul trecut a fost făcut un control la spitalele din ţară, verificând eficacitatea biocidelor şi au fost constatate neconformităţi la 3 din 15 produse. În urma retestării s-au confirmat aspectele sesizate iniţial şi am făcut plângere către firmele care le comercializau. Acei dezinfectanţi nu acţionau corespunzător pentru că nu corespundeau bacteriilor pentru care erau folosiţi, însă nu reprezentau un pericol de sănătate publică şi nu ar fi putut duce la infectarea vreunui pacient“, a precizat Sorina Pintea, subliniind că în acest moment „nu mai există produse neconforme în spitale“.

Acţiunea se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi comercializate către diverse unităţi spitaliceşti de pe teritoriul naţional produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor. 

Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Institutului Naţional de Criminalistică şi Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite