Pentagonul a testat o rachetă ofensivă lansată dintr-un sistem asemănător celui de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipamentul utilizat, luni, de militarii americani la efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă este asemănător, dar nu identic, cu cel Aegis Ashore utilizat în sistemul antibalistic din România, de la Deveselu şi care a fost recent actualizat din punct de vedere tehnic.

Concret, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru agenţia Reuters că racheta testată a utilizat un sistem de lansare de tip MK41, explicând însă că nu este vorba de aceeaşi versiune cu cea instalată la baza antirachetă din România sau care urmează să fie montată în Polonia.

„Rusia a acuzat ani întregi că sistemul terestru MK-41 poate lansa rachete Tomahawk, astfel că aceasta era o încălcare a Tratatului INF. Deşi este primul test în această combinaţie, Rusia în mod sigur va susţine că se confirmă acuzaţiile sale", afirmă expertul Kingston Reif, director în cadrul Asociaţiei pentru Controlul Armamentului.

A lovit ţinta de la 500 de kilometri

Testul a fost efectuat duminică (luni dimineaţă, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ţinta stabilită, aflată la distanţa de peste 500 de kilometri, anunţă Pentagonul.

Testul nu s-ar fi putut efectua dacă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.

Deveselu a supărat Moscova

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, arată mediafax.ro. În urmă cu câteva luni, Administraţia Vladimir Putin îl convocase pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se număra distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia.

Recent actualizat

Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu, în judeţul Olt, a fost actualizat din punct de vedere tehnic, modernizarea fiind finalizată recent de partea americană. Printre altele, sistemul de la Deveselu a primit ultima generaţie de interceptoare. Este vorba de rachete de tip SM-3 block IIA, care au fost intens testate de forţele americane înainte de a fi trimise către bateriile proprii sau ale aliaţilor. Un ultim astfel de test s-a făcut la sfârşitul anului trecut, în Hawaii. Atunci, o rachetă de ultimă generaţie block IIA, lansată dintr-o bază precum cea de la Deveselu, a interceptat cu precizie o rachetă balistică. Rachetele SM-3 block IIA au o misiune pur defensivă, de contracarare a ameninţărilor balistice inamice. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite