„Monstrul” trăieşte pe lacul Vârşolţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru pescarii pasionaţi dar şi pentru amatorii din Ardeal, lacul sălăjean este sinonim cu capturile de mari dimensiuni. Marian Zamfir stă de dimineaţa până seara, din martie până în noiembrie, pe buza unuia dintre cele mai căutate lacuri din Transilvania.

Un crap de peste 20 kg şi un şalău de 6 kg. Acestea sunt recordurile sezonului de pescuit care e pe cale să se închidă la cel mai căutat lac de către cei 1.400 de pescari cu acte în regulă din Sălaj, dar şi de ardelenii din zonă. Este vorba despre lacul Vârşolţ.

Balta este la mare căutare şi pentru organizarea concursurilor de pescuit. Asta şi din cauza capturilor care se prind în fiecare an.

„Întotdeauna s-au pescuit piese mari”

„Întotdeauna s-au prins piese mari pe Vârşolţ. Asta şi din cauza repopulărilor pe care le facem ori de câte ori este nevoie”, ne-a dezvăluit Cristian Crişan, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pescarilor şi Vânătorilor Sălaj (AJVPS).

Pe lângă faptul că aici se găsesc de la şalăi şi crapi până la caraşi, pista de pescuit are 2 km lungime. „Este una dintre cele mai bune piste din ţară”, ne-a declarat Crişan. Numai în această toamnă lacul a fost populat cu 1,5 tone de crap.

Din martie până în noiembrie

Cei mai mulţi pescari preferă să stea din luna martie, până prin noiembrie-decembrie, când dă frigul. Îşi duc pe malul apei corturi şi rulote, butelii şi ceaune, şi stau la pescuit în fiecare zi…de dimineaţa până noaptea.

Este şi cazul lui Marian Zamfir, cel mai norocos pescar din acest sezon. El a reuşit performanţa de a prinde nu doar cel mai mare crap, cu o greutate de 22 kg şi o lungime de 1,2 metri, ci şi cel mai mare şalău pescuit în ultimii ani pe Vârşolţ, de 6,5 kg.

Pescarul anului

Pe Marian Zamfir l-am găsit la pescuit. Pe Vârşolţ, evident. E una dintre cele mai mari plăceri ale lui. O patimă şi o nebunie, după cum ne-a spus. Mai ales că este în pensie de boală. A fost operat pe coloană. „Am 39 de ani şi sunt în pensie de boală. Aşa că, doar pescuitul mi-a rămas”, ne-a spus pescarul. Stă pe lac din luna martie, până dă frigul.

Sâmbătă îşi va ridica tabăra, cum îi place lui să spună, şi va pleca acasă. „E frig deja, iar dimineaţa găsesc firele îngheţate. Aşa că, sâmbătă voi pleca acasă”, spune cu regret pescarul care a şi-a transformat pasiunea într-un mod de viaţă.

Cea mai bună carne...

„Lacul a fost repopulat. Anul acesta am găsit mai mulţi pui de şalău. Asta înseamnă că anul viitor capturile vor fi şi mai mari”, a fost de părere pescarul. Acesta abia aşteaptă revenirea primăverii, pentru a merge din nou pe lac, mai ales că după el, cea mai bună carne este…cea de şalău.

Pentru Zamfir lacul de la Vârşolţ nu este doar un loc de agrement, ci a devenit casă, dar şi loc de muncă.

Cum a prins crapul de douăzeci de kilograme

„Era seara…pe la 10. Momeala a fost un peştişor. Am avut nevoie de ajutorul a doi prieteni. După ce am reuşit greu să îl apropii de mal, cei doi s-au apropiat de el cu câte un minciog, însă a cedat montura. Am crezut că l-am pierdut. Dar am avut noroc. Era prea obosit. Prietenii mei i-au pus fiecare câte un minciog la cap, respectiv la coada, şi l-au scos”, a dezvăluit Zamfir Marian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite