Ministrul Justiţiei merge la CEDO în căutare de soluţii pentru eliminarea recursului compensatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat luni că se va deplasa „în curând" la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru a se întâlni cu preşedintele CEDO şi a-i explica situaţia din România în legătură cu creşterea infracţionalităţii, pentru a vorbi despre îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi despre alte planuri ale Guvernului în domeniul Justiţiei.

"Rămâne să vedem şi care e agenda preşedintelui CEDO, astăzi o să iau legătura cu dânsul, dacă nu-l găsesc azi, mâine dimineaţă, cel târziu mâine vom stabili când ne putem întâlni. Vom merge la CEDO să explicăm care este situaţia din România în legătură cu creşterea infracţionalităţii, care e situaţia cu planurile pe care le avem, de îmbunătăţire a condiţiilor din penitenciare", a precizat Predoiu la Parlament, potrivit Agerpres.

El a adăugat că, aşa cum a decis Biroul Politic Naţional al PNL, în ipoteza în care Parlamentul nu va vota iniţiativa legislativă privind abrogarea recursului compensatoriu, această prevedere va fi inclusă într-un proiect pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea.

Predoiu a spus că recursul compensatoriu este unul din motivele pentru care se deplasează la CEDO.

"De asta mergem acolo, să avem toate aceste discuţii. (...) Mergem să explicăm planurile noastre, mergem să explicăm care este situaţia din România, de ce s-a ajuns la această discuţie, de ce consecinţele astea sunt legate de modul greşit în care vechea majoritate a reglementat recursul compensatoriu", a subliniat Predoiu.

Despre Secţia Specială

În ceea ce priveşte Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, Predoiu a spus că la şedinţa PNL "nu s-a decis nimic în acest sens", pentru că încă nu s-a încheiat consultarea cu privire la aceasta.

"Noi am făcut o consultare în rândul magistraţilor, aşteptăm în continuare rezultate şi după aceea, după ce eventual se alege noul preşedinte al CSM, vom discuta şi în CSM despre această chestiune. Astăzi, la şedinţă nu s-a decis nimic în acest sens tocmai pentru faptul că nu avem încă o consultare încheiată şi nu avem un punct de vedere al CSM. Pe cele trei măsuri pe care le vom supune Parlamentului spre adoptare prin asumarea răspunderii pentru prorogare, aşa cum a fost şi decizia PNL, pe cele trei măsuri deci avem un punct de vedere scris de la CSM", a afirmat ministrul Justiţiei.

Înscrierile pentru şefii parchetelor încep de mâine

În ce priveşte concursurile anunţate pentru şefia Parchetului General, DIICOT şi DNA, Predoiu a spus că începând de mâine se vor putea face înscrierile.

"Aşa cum am promis săptămâna trecută, astăzi vom lansa acest concurs şi începând de mâine se pot face înscrierile, vom da şi un termen limită şi vom anunţa mai multe după-amiază", a încheiat Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, joi, că instituţia pe care o conduce va declanşa, pe 2 decembrie, procedura de selecţie pentru funcţia de procuror general, procuror şef DNA, procuror şef DIICOT. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite