Ministerul Apărării caută rezervişti voluntari. Cât va încasa un militar care stă acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezerviştii voluntari vor trece prin unele stadii de nstrucţie FOTO Shutterstock
Rezerviştii voluntari vor trece prin unele stadii de nstrucţie FOTO Shutterstock

Ministerul Apărării continuă campania de recrutare a rezerviştilor voluntari şi scoate la concurs 444 de astfel de posturi de maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi, disponibile în 15 judeţe

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează o campanie suplimentară de recrutare şi selecţie, pe locurile rămase neîncadrate anul trecut, pentru cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României. Conform unor date, în acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză.

Potrivit MApN, campania de recrutare are ca scop ocuparea a 444 de locuri de rezervişti voluntari – maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi, rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe – Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea şi Vrancea. Iniţial, în luna iulie a anului trecut, MApN a scos la concurs 775 de locuri de rezervist voluntar şi în alte zone ale ţării, dar 331 s-au ocupat deja. 

Procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară, care are loc până pe data de 21 ianuarie, se desfăşoară în baza prevederilor legii privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului Apărării Naţionale pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii, cu modificările şi completările ulterioare, a mai comunicat MApN. 

La prezentarea la centrul militar, candidaţii (cu vârsta între 18 şi 55 de ani) vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecţia, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum şi unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situaţia în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii.

Dosarul de înscriere 

Candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcţiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor şi corespondenţa specializărilor dobândite în viaţa civilă cu armele/serviciile şi specialităţile militare.

Candidaţii vor completa la centrul militar o cerere de înscriere şi vor prezenta actul de identitate, în original şi în copie, certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii, acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie, permisul de conducere valabil, eliberat de către autorităţile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice şi livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist. 

Ce solde  încasează un rezervist voluntar 

Trebuie subliniat că, după înrolare, rezerviştii voluntari beneficiază de indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minimum 3 ani. De asemenea, remuneraţia pentru perioada în care nu participă la instruire sau misiuni este de 30 la sută din solda de funcţie. Conform unui mic calcul, dacă avem în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariul lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Apoi, conform aceluiaşi algoritm, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei. 

Mai mult, cât timp este în programul de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat şi 2.400 de lei pentru un subofiţer.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite