MAI schimbă programul de eliberare a paşapoartelor, cărţilor de identitate şi a permiselor de conducere din cauza COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eliberarea documentelor de către Minsterul Afacerilor Interne va avea un program modificat
Eliberarea documentelor de către Minsterul Afacerilor Interne va avea un program modificat

Ministerul Afacerilor de Interne schimbă programul de eliberare a cărţilor de identitate, paşapoartelor, permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare. De asemenea,  programul de lucru cu publicul la Ministerul Afacerilor Interne este modificat.

Ministerul Afacerilor Interne a aprobat un set de măsuri ce presupun schimbarea modului de lucru cu publicul, pentru prevenirea răspândirii infectării cu noul tip de coronavirus.

Astfel, în perioada 11-31 martie a.c. cererile privind activităţile specifice din domeniul înmatriculări şi permise de conducere adresate Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor judeţene şi al municipiului Bucureşti, se depun exclusiv în baza unei programări online.

Programările online vor fi făcute pe site-ul oficial al instituţiei www.drpciv.ro , secţiunea Programări online.

Pentru operaţiunile care nu se regăsesc la secţiunea online al DRPCIV, vă rugăm să consultaţi site-ul Instituţiei Prefectului din judeţul de care sunteţi interesaţi şi să respectaţi cu stricteţe indicaţiile personalului de la ghişee.

Accesul în incinta sediilor serviciilor publice comunitare va fi permis doar titularilor, după caz persoanelor mandatate/delegate, în baza programărilor online şi a actului de identitate – în original.

Totodată, începând de mâine activitatea de relaţii cu publicul se va desfăşura fără interacţiunea directă a angajaţilor MAI cu persoanele din afara instituţiei.

”Cetăţenii care vor să solicite informaţii sau să desfăşoare alte activităţi de relaţii cu publicul pot apela, începând de mâine, linia telefonică TELVERDE 0800.800.624. De asemenea, informaţii pot fi solicitate şi primite şi prin poşta electronică la adresa de e-mail petitii@mai.gov.ro sau prin corespondenţă. 

Aceste măsuri vor fi extinse şi la nivelul structurilor teritoriale, în funcţie de specificul activităţii fiecărei unităţi.

De asemenea, în perioada 11-31.03.2020, cererile de eliberare a paşapoartelor simple electronice/paşapoartelor simple temporare se depun la serviciile publice comunitare de paşapoarte, exclusiv în baza unor programări on-line. Programările online vor fi efectuate pe platforma www.epasapoarte.ro. Solicităm tuturor persoanelor care sunt programate să respecte ora de programare şi să evite aşteptarea suplimentară în spaţiile destinate publicului”, a anunţat MAI.

Accesul în locaţii în vederea depunerii cererilor de eliberare a paşapoartelor va fi permis doar solicitanţilor şi, după caz, reprezentanţilor legali ai acestora, în baza programărilor online şi a documentului de identitate, în original. În ceea ce priveşte ridicarea paşapoartelor simple electronice/paşapoartelor simple temporare, accesul în locaţii se va face în baza tichetului eliberat la depunerea cererii şi a documentului de identitate, în original.

”Recomandăm cetăţenilor să opteze pentru ridicarea paşapoartelor simple electronice prin serviciile de curierat - cheltuieli de expediţie 8 lei + TVA.

Totofată, începând cu data de 12.03.2020, Direcţia Generală de Paşapoarte va operaţionaliza şi va pune la dispoziţia persoanelor care solicită furnizarea datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple posibilitatea programării on-line pe platforma epasapoarte.ro.

Având în vedere contextul epidemiologic actual, în scopul prevenirii aglomeraţiei şi evitării contactului direct între cetăţenii care se prezintă la sediul Direcţiei Generale de Paşapoarte, în perioada 11-31.03.2020,  cererile de furnizare de date din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple, însoţite de documentele aferente, pot fi depuse atât personal, cât şi prin reprezentant legal sau convenţional, la ghişeul de Relaţii cu publicul din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte numai pe baza unei programări on-line valabile”, a anunţat ministerul.

De asemenea, acest tip de solicitări pot fi transmise Direcţiei Generale de Paşapoarte şi prin servicii de curierat.

Accesul în locaţie în vederea depunerii cererilor va fi permis doar solicitanţilor şi, după caz, reprezentanţilor legali sau convenţionali ai acestora, în baza programărilor on-line şi a documentului de identitate, în original.

Solicităm tuturor persoanelor care sunt programate să respecte ora de programare şi să evite aşteptarea suplimentară în spaţiile destinate publicului.

În ceea ce priveşte ridicarea documentelor, accesul în locaţie se va face în baza tichetului eliberat la depunerea cererii şi a documentului de identitate, în original. 

În funcţie de evoluţia situaţiei la nivel naţional, măsurile pot fi prelungite pentru o perioadă ce va fi stabilită ulterior.

Se suspendă depunerea la sediul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a cererilor privind eliberarea următoarelor documente:

 - Certificat privind domiciliul înregistrat în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, document eliberat cetăţenilor români în vederea apărării drepturilor şi valorificării intereselor acestora în străinătate, însoţit, după caz, de Formularul standard multilingv eliberat în baza Regulamentului (UE) 2016/1191 (a se menţiona ţara şi limba în care se doreşte a fi completat);

 -  Fotocopii ale deciziilor privind schimbarea numelui persoanelor fizice pe cale administrativă, eliberate de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date până la data de 31.03.2005.

Cererile formulate în sensul celor de mai sus, însoţite de documentele justificative, se vor transmite exclusiv on-line pe adresa de e-mail a instituţiei depabd@mai.gov.ro.

Ridicarea documentelor solicitate se va face numai ca urmare a programării efectuate la numărul de telefon 021.413.54.42 interior 25130.

De asemenea, solicitările de clarificări a unor aspecte pe linie de stare civilă, însoţite de documentele în susţinere, vor fi transmise exclusiv on-line pe adresa de e-mail a instituţiei depabd@mai.gov.ro, răspunsul urmând a fi transmis la adresa poştală/e-mail indicată de solicitant.

La sediul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date nu vor mai putea fi depuse cereri privind eliberarea actelor de identitate şi de înscriere a menţiunii privind stabilirea reşedinţei, cu excepţia cazurilor deosebite, potrivit dispoziţiilor art.14 alin. (6) din O.U.G. nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Situaţia deosebită în care se poate afla solicitantul are în vedere: motive medicale, deplasare urgentă în alta localitate sau în alt stat, susţinerea unor concursuri de admitere sau examene, efectuarea unor operaţiuni notariale/bancare.

Cererea de eliberare a actului de identitate sau, după caz, a înscrierii menţiunii privind stabilirea reşedinţei se depune exclusiv prin programare prealabilă la telefon nr. 021/413.53.17.

Astfel, depunerea actelor pentru obţinerea cărţii de identitate, pentru situaţiile deosebite menţionate mai sus, se va face, în intervalul orar 08.30-13.30, în  zilele de luni, miercuri, joi, vineri,  respectiv 13.30-18.30 în zilele de marţi.

În ceea ce priveşte ridicarea cărţii de identitate, accesul în sediul DEPABD se va face urmare a programării comunicate la depunerea cererii, în intervalul orar 13.30-15.30 în  zilele de luni, miercuri, joi, vineri,  respectiv 11.00-13.00 în zilele de marţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite