Hackerii atacă din nou. Mail-urile „vin“ de la firmele de curierat din România, inclusiv de la Poşta Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care primesc mail-ul pot cădea victimele hackerilor  FOTO Facebook CERT.RO
Cei care primesc mail-ul pot cădea victimele hackerilor  FOTO Facebook CERT.RO

Hackerii s-au folosit, zilele trecute, de imaginea sau reputaţia unor companii care activează în domeniul serviciilor de curierat din România, inclusiv Poşta Română, pentru a transmite prin e-mail-uri conţinut maliţios, în care utilizatorii erau informaţi despre o plată efectuată sau despre necesitatea transmiterii rapide a unei cereri de ofertă, avertizează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

„Atacatorii s-au folosit zilele trecute de imaginea sau reputaţia unor instituţii publice sau companii private din România, pentru a transmite e-mail-uri conţinut maliţios, în care utilizatorii erau informaţi despre o plată efectuată sau despre necesitatea transmiterii rapide a unei cereri de ofertă. Textul primit nu conţinea mai multe detalii, astfel că utilizatorul putea fi tentat să deschidă ataşamentul, pentru a afla mai multe detalii. Astfel de campanii continuă, însă modul de operare suferă modificări de la zi la zi. Astăzi, echipei CERT-RO i-au fost raportate e-mail-uri suspecte venite aparent din partea DHL. Suntem în perioada reducerilor de iarnă, una în care se face shopping online consistent, iar produsele ne sunt livrate acasă prin curierat. Atacatorii încearcă astfel să exploateze nerăbdarea cumpărătorilor, care poate duce la neatenţie. Textul, o combinaţie nefericită între limba română şi engleză, unul prost adaptat, vrea să dea de înţeles destinatarului că pachetul pe care îl aşteaptă a ajuns în depozit, însă este nevoie de completarea unui formular pentru livrarea finală, la adresă”, arată speciaştii CERT.RO într-o postare pe Facebook

Avertizarea SRI

Reamintim că, în urmă cu ceva timp, Serviciul Român de Informaţii (SRI) avertiza că, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, a fost idenficată o campanie de malware care vizează furtul de date bancare de pe telefonul mobil şi recomanda verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite