Guvernul prognozează 1.600 de noi cazuri zilnice de coronavirus în august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joi au fost raportate 777 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore, cele mai multe de la începutul pandemiei Foto: Mediafax
Joi au fost raportate 777 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore, cele mai multe de la începutul pandemiei Foto: Mediafax

COVID-19 ne loveşte în plin în luna august. Cel puţin aşa arată datele Guvernului. Specialiştii se aşteaptă ca de luna viitoare să avem până la 1.600 de cazuri noi zilnic. Nu este imposibil, având în vedere că joi au fost înregistrate 777 de noi infectări.

Guvernul estimează că numărul infectărilor zilnice cu noul coronavirus ar putea ajungă la 1.200-1.600 la jumătatea lunii august, potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care a fost prelungită starea de alertă cu încă o lună. „Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă şi ţinând cont de absenţa legislaţiei în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecţiei poate fi influenţată viteza de evoluţie, în special în contextul estival în care se creează aglomeraţii în zone turistice răspândite pe tot teritoriul naţional, ne putem aştepta la o dublare a numărului de cazuri care să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1.200-1.600 la jumătatea lunii august”, se arată în documentul citat.

Potrivit Guvernului, progresele înregistrate în controlul efectelor pandemiei, în perioada anterioară, se deteriorează constant, existând riscul dispariţiei efectelor benefice. „De la introducerea stării de alertă în data de 17.06.2020 până la data publicării Deciziei, dată de la care măsura izolării/carantinării şi cea privind internarea pacienţilor confirmaţi pozitiv la COVID 19 nu au mai putut fi impuse, valoarea medie a numărul de cazuri noi a fost de 333 cazuri/zi, în timp ce după această perioadă, valoare medie a crescut semnificativ la 487 cazuri/zi”, se atrage atenţia în documentul Executivului.

Joi, record de noi cazuri

De altfel, joi, au fost înregistrate 777 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore. Cele mai multe de la începutul pandemiei. Astfel, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns la 35.003 cazuri. În acelaşi timp erau înregistrate 1.971 de decese, iar 22.189 de persoane se vindecaseră. Numărul pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă ajunsese joi la 261.

Medic: „Vin de la mare direct la spital. Cu toată familia“

„Cele aproape 800 de persoane confirmate pozitiv de care vorbim astăzi, că erau sau nu depistaţi, ei existau. Că nu a venit aparatul de testare şi le-a pus ştampila pe frunte şi a zis: tu eşti pozitiv. Nu. Ei aveau acest virus şi umblau liberi, nu ştiau că-l au. Şi noi nu ştiam că mai există 800. Iată că astăzi, testând 18.000-20.000, am mai aflat că mai sunt 800. Din grupul de testare de mâine vor mai fi încă 800. Aceşti 800 de azi cu cei 800 de mâine, ieri nu ştiam de ei. Şi cei 800 puteau să dea la alţi 400, cel puţin. Epidemiologii zic că rata de transmitere e mai mare, a ajuns aproape de 2. 

Deci trebuie să ne protejăm, să purtăm mască, să încercăm să nu ne îngrămădim, să nu intrăm în aglomeraţie, să circul cu maşina mea dacă am sau să merg pe jos, să nu mai intru în magazin când e foarte aglomerat, să mă plimb mai spre seară şi prin locuri pe unde nu se plimbă alţii, să mă reorientez vizavi de concediu şi parcă nu m-aş mai duce la Mamaia, pentru că văd că e foarte aglomerat. Vedem oameni care vin de la mare şi se opresc direct la noi la spital, şi se internează cu toată familia, şi se miră că nu ştiu de unde au luat-o. Păi, cum de unde ai luat-o? De la cel care a stat lângă tine”, explică dr. Emilian Ioan Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti.

MAE: Trei români aflaţi în Grecia, confirmaţi cu noul coronavirus

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, joi, că trei cetăţeni români care se află în Grecia au fost confirmaţi cu noul coronavirus, doi fiind la Salonic şi unul pe Insula Corfu. Bolnavii, dar şi o persoană aflată în vacanţă cu cetăţeanul din Insula Corfu, au fost plasaţi în carantină 14 zile. De asemenea, un cetăţean român care a prezentat simptome specifice bolii, la Nafplio, este în curs de investigaţii. „Cu privire la situaţia cetăţeanului român aflat în Salonic şi care fusese confirmat cu COVID-19, MAE precizează că acesta a fost supus unui nou test, rezultatul retestării fiind pozitiv. Astfel, persoana în cauză va rămâne în carantină pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea, un alt cetăţean român care locuia cu persoana în cauză a fost testat la rândul său şi confirmat pozitiv pentru infecţia cu COVID-19, acesta fiind plasat, de asemenea, în carantină pentru o perioadă de 14 zile”, a transmis, joi, MAE.

Cu privire la condiţiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, MAE reaminteşte că, începând cu data de 15 iulie, ora 00.01, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetăţenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas şi testul molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.

Masca de protecţie, accesoriu obligatoriu

Deşi în urmă cu câteva luni mulţi experţi se aşteptau ca temperaturile ridicate de vară să reducă rata de răspândire a virusului SARS-CoV-2, acum ne confruntăm cu un nou val epidemiologic şi cu o creştere a numărului de cazuri noi. Pe acest fond, mai multe state au reintrodus noi măsuri antiepidemice. Cele mai puternice arme pe care le au cetăţenii de rând în lupta împotriva noului coronavirus sunt purtarea măştilor de protecţie, păstrarea distanţării fizice sau dezinfectarea corespunzătoare a mâinilor, atrag atenţia experţii. Astfel, începând cu săptămâna viitoare, în Franţa, purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie în toate spaţiile publice închise, dar şi în spaţiile deschise, acolo unde distanţarea fizică nu este posibilă. „Trebuie să prevenim şi să ne pregătim pentru o revenire a epidemiei”, declara preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Unele măsuri au fost reintroduse şi în Spania, din cauza cazurilor în creştere de infectare cu noul coronavirus. În regiunea Andaluzia, purtarea măştii a devenit obligatorie, atât în spaţii închise, cât şi în spaţii deschise, indiferent dacă se poate asigura păstrarea distanţei fizice de doi metri. Măsura este obligatorie şi pe plaje, iar masca poate fi înlăturată doar la intrarea în apă sau sub umbrelă şi dacă se poate menţine distanţarea fizică.

Şi Israelul a impus noi măsuri antiepidemice. Sălile de evenimente, cluburile, barurile, sălile de sport şi piscinele au fost închise. Restaurantele vor putea primi cel mult 20 de clienţi în interior şi 30 în exterior. În urmă cu câteva zile, guvernul bulgar adopta măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului. Astfel, cluburile de noapte nu vor mai putea găzdui oameni în spaţiile închise, iar evenimentele sportive se vor desfăşura fără spectatori. În plus, adunările publice vor fi limitate la 30 de persoane. Grecia este şi ea îngrijorată şi se pregăteşte pentru noi măsuri, mai ales în contextul în care majoritatea cazurilor noi sunt înregistrate în rândurile turiştilor veniţi din afara ţării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite