Scandalul „Şpagă la Bolintineanu”. Inspector şcolar demis în urma tentativei de fraudă a bacalaureatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şapte elevi de la Liceul Boltineanu au fost excluşi din examen. FOTO Roberto Sălceanu
Şapte elevi de la Liceul Boltineanu au fost excluşi din examen. FOTO Roberto Sălceanu

Iuliana Costeniuc a fost demisă, miercuri, din funcţia de inspector şcolar, în urma scandalului de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală. Din primele informaţii rezultă că aceasta ar fi colaborat cu directoarea Costica Vărzaru pentru ca la acest liceu să fie trimisă o comisie de examen şi profesori supreveghetori mai „îngăduitori”.

„Inspectoratul a decis suspendarea din funcţie a inspectorului coordonator al sectorului 5 din Capitală, Iulian Costeniuc, suspectă de faptul că ar fi implicată în situaţia de la liceului Bolintineanu”, a declarat pentru adevărul.ro, Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.  

Potrivit unor surse din cadrul anchetei de la liceul Bolintineanu, se pare că inspectoarea a fost profesoară în cadrul acestui liceu, după care a fost avansată la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), rămânând însă în relaţii foarte apropiate cu directoarea arestată Costica Vărzaru. 

Astfel, Costica Vărzaru ar fi aranjat cu inspectorul şcolar ca la acest liceu să ajungă o comisie mai „îngăduitoare” şi profesori supraveghetori mai indulgenţi dispuşi să primească bani pentru a-i lăsa să copieze pe elevii care au plătit pentru a primi subiectele rezolvate la probele de la Bac.

Directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” a fost arestată preventiv marţi seara de judecătorii Tribunalului Bucureşti pentru trafic de influenţă. Anchetatorii au precizat că aceasta îi îndemna pe diriginţi să le ceară părinţilor banii pentru subiectele rezolvate la examenul de maturitate încă din luna mai, când elevii începeau pregătirile pentru banchetul de sfârşit de an.

Potrivit sesizării venite de la ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, sesizare de la care procurorii şi poliţiştii bucureşteni au pornit această anchetă, practica şpăgii la Bac ar funcţiona la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ de mulţi ani. 

„Din luna mai, părinţii erau informaţi de diriginţi cu privire la faptul că dacă îşi doresc un Bacalaureat liniştit trebuie să cotizeze. Astfel, în momentul în care se strângeau banii pentru banchetul de sfârşit de liceu, se strângeau şi banii pentru «protocol». De obicei, suma totală se ridica la 500 de euro“, se arată în sesizarea primită de procurori de la SRI. 

„Cel mai probabil, aceşti bani erau pentru directoarea Costica Vărzaru şi pentru membrii comisiei. Asta pentru că elevii au adus bani inclusiv luni dimineaţă. Câte 400 de lei pentru fiecare supraveghetor care a acceptat să primească mită. În schimbul banilor, profesorii trebuiau să închidă ochii atunci când candidaţii intrau în clase cu fiţuici sau când copiau. Mai mult, unii dintre elevi primeau direct rezolvarea subiectelor”, spun anchetatorii.

Banii erau ascunşi în reviste, ziare, şerveţele şi...sutiene

Potrivit probelor din acest dosar,luni, în momentul în care poliţiştii şi procurorii au descins în unitatea şcolară, profesorii aveau ascunsă mita în pachete de ţigări, pachete de şerveţele, ziare şi reviste.

„Au fost profesoare care au ascuns banii în sutien. Asupra unuia dintre membrii comisiei au fost găsite rezolvările subiectelor date la examen. Din anchetă reiese că imediat ce a primit subiectele de la Ministerul Educaţiei, directoarea Costica Vărzaru le-a dat unui profesor de limba română să le rezolve, după care le-a multiplicat pentru a le împărţi candidaţilor. Rezolvările le erau date elevilor pe hârtii de ciornă. Practic, aceştia solicitau încă o ciornă moment în care primeau rezolvarea subiectelor. Astfel, dacă ulterior cineva verifica înregistrările de pe camerele de luat vederi nu putea vedea decât cum profesorul supraveghetor le dă elevilor ciorne, un lucru absolut normal la un examen, candidaţilor fiindu-le interzis să vină cu coli de hârtie de acasă”, mai spun anchetatorii.

În plus, potrivit înregistrărilor telefonice aflate la dosar, directoarea liceului făcea din timp „demersuri ca la examen să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului“, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti. 

De asemenea, şapte elevi de la liceul Bolintineanu au fost eliminaţi din examen după ce asupra lor s-ar fi găsit dovezi care ar fi indicat tentativa de fraudă (copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile) la proba de Limba Română. Decizia a fost luată marţi de Comisia de Bacalaureat a Municipiului Bucureşti.


Citeşte mai multe despre proba de la Matematică şi de la Istorie de miercuri 

BACALAUREAT 2013 / Subiectele la Matematică şi la Istorie şi rezolvarea acestora, la Adevărul Live / mai uşoare ca cele de la simulare

Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi Ciprian Stoleru, editor Historia, îţi explică miercuri subiectele la BAC 2013 la cele două profiluri, la Adevărul Live.

BAC 2013 Mai mulţi candidaţi nu au ajuns la examen din cauza unei defecţiuni la metrou. Aceştia vor da examenul la prânz

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi la metrou, după ce o garnitură a rămas blocată, în această dimineaţă, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu. Prin urmare, aceştia nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică, programate astăzi la examenul de Bacalaureat.

BACALAUREAT 2013 Aproape 175.000 de elevi dau miercuri proba obligatorie de profil: matematică şi istorie

Aproape 175.000 de elevi din toată ţara vor da miercuri, 3 iulie, proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2013. Cei care au terminat liceul la profil Uman vor da examen scris la Istorie, iar cei de la Real vor fi testaţi la Matematică. Elevii pot recapitula materia cu cele două lecţii video adevarul.ro.

SUBIECTE BAC 2013 Matematică: M1, M2 şi M3. Subiecte mai uşoare decât la simulare

136.964 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Subiectele la Istorie. Elevii susţin că punctul al treilea al examenului a fost greu

37.294 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat, miercuri, subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite