Fostul şef al serviciului secret al Armatei, condamnat la 1 an si 5 luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Generalul Iulian Cristian Gherghe, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), acuzat că ar fi delapidat 180.000 de dolari din fondul de război al Armatei Române, a fost condamnat la 1 an şi 5 luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

Potrivit procurorilor, în noiembrie 2018 ar fi sustras aproape 180.000 de dolari din banii instituţiei, de care s-a folosit pentru a-şi cumpăra un teren în Corbeanca, pe care a ridicat o casă.

Iulian Gherghe a fost reţinut vineri şi arestat preventiv sâmbătă de către procurorii militari. Purtătorul de cuvânt al Curţii Militare de Apel, judecătorul George Dorel Matei, a confirmat sursei citate că Iulian Gherghe a fost arestat pentru 30 de zile. Conform aceleiaşi surse, fostul director al Serviciului secret al Armatei ar fi reuşit să restituie o parte din bani şi ar fi recunoscut în parte vina, spunând că a luat banii cu titlu de „împrumut”. 

Iulian Cristian Gherghe a mai fost anchetat anterior pentru alte trei infracţiuni: fals intelectual, fals în înscrisuri şi uz de fals. Decretul privind trecerea în rezervă a generalului Iulian Gherghe a fost semnat în urmă cu o lună, de preşedintele Klaus Iohannis. 

Iulian Cristian Gherghe a fost arestat şi în martie anul acesta, aflându-se în arest preventiv până la jumătatea lunii iulie. Investigaţia în acest caz ar fi pornit  când directorul general al DGIA şi-ar fi dat seama că lipseşte suma cu multe zerouri din cont şi a informat Parchetul Militar.

Potrivit Europa Liberă, generalul Gherghe s-ar fi deplasat la bancă cu maşina de serviciu condusă de şoferul instituţiei, pe data de 27 noiembrie 2018, iar banii au fost ridicaţi cu ajutorul a două ştampile, una a unităţii militare, iar cealaltă cu semnătura şefului DGIA, fiind retraşi din conturile instituţiei unde se regăseau sume de bani destinate pentru situaţii de criză şi război.  După începerea investigaţiei, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat că are „toleranţă zero” faţă de angajaţii MApN care nu respectă legea.

Vina, aruncată iniţial pe superiorul său

La sfârşitul lunii aprilie anul acesta, Iulian Gherghe arunca vina pe superiorul său, generalul Marian Hătău, pentru delapidarea celor aproape 180.000 de dolari din fondurile serviciului secret al Armatei, acuzând că, de-a lungul timpului, au fost sustrase şi alte sume de bani destul de consistente.

Iulian Gherghe a precizat că generalul Hăpău, împreună Ilieana Chiriţă, contabila DGIA, erau gestionarii direcţi ai acestor fonduri, fiind cheltuite sume importante de bani pe diverse surse de informaţii, dintre care multe erau fictive. Gherghe le-a transmis procurorilor militari că aceste presupuse surse false „primeau” recompense fictive în mod constant, explicând care era mecanismul din spatele operaţiunii. Potrivit acestuia, cei doi mizau pe sursele reale de informaţii, care erau recompensate cu sume trecute în evidenţele contabile cu mult mai multe zerouri decât cele primite în realitate, aceasta fiind una dintre modalităţile de sifonare a fondurilor operative. În replică, generalul Marian Hăpău a negat acuzaţiile pe care i le-a adus Iulian Gherghe.

DGIA se confruntă cu lacune de securitate

Direcţia Generală de Informaţii a Apărării este instituţia responsabilă să afle şi să ia măsuri dacă există riscuri pentru securitatea militară a ţării, dar se confruntă cu mari lacune, potrivit informaţiilor scoase la iveală în urma anchetării fostului număr doi din DGIA.

Judecătorul care l-a arestat preventiv pe fostul adjunct al Serviciului secret al Armatei explica, în motivarea deciziei, că instituţia se confruntă cu erori de securitate, speculate de generalul Gherghe.

Generalul în rezervă ar fi reuşit să sustragă aproape două sute de mii de dolari din fondurile de război, fără ca nimeni să îşi dea seama din 2018 în martie 2021, folosind doar o ştampilă cu semnătura comandantului, destinată felicitărilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite