Exerciţii aliate de amploare, în Marea Neagră, în coasta Rusiei. Forţele Navale  au trimis trei vase de luptă. Zona, supravegheată de o dronă americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USS Carney (DDG-64) FOTO   Petty Officer 1st Class Fred Gray
USS Carney (DDG-64) FOTO   Petty Officer 1st Class Fred Gray

O importantă concetrare navală a NATO a demarat alături de vase de luptă ale Ucrainei exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 19”. În flota aliată se află trei nave româneşti, dar şi două vase de luptă americane, iar Moscova a avertizat, oarecum iritată, că monitorizează cu atenţie activităţile militare şi poate reacţiona "rapid" la "situaţii de urgenţă".

"Pentru a putea răspunde rapid la posibile situaţii de urgenţă în zona Mării Negre, forţele Flotei militare efectuează acţiuni de monitorizare a activităţilor navelor militare NATO în timpul Exerciţiului naval Sea Breeze 2019", a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

Forţele Navale Române participă la aceste manevre pe Marea Neagră cu corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi cu nava purtătoare de rachete ”Lăstunul”, care au plecat de la Constanţa în urmă cu câteva zile. În plus, Forţele Navale vor fi reprezentate, începând de astăzi, şi de fregata „Regele Ferdinand”, care în această perioadă face parte din gruparea navală permanentă a NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group) formată din nave de luptă canadiene, germane, greceşti sau turceşti.

Scenariul

Oficial, „Sea Breeze 19” face parte din planul de măsuri de consolidare a securităţii pe flancul estic al NATO şi UE, prin dezvoltarea unor exerciţii comune cu statele partenere, având ca obiective principale consolidarea cooperării militare şi a interoperabilităţii dintre forţele navale participante.

Exerciţiul cuprinde secvenţe de luptă împotriva ameninţărilor convenţionale terestre, la care participă structuri ale infanteriei marine, precum şi secvenţe de luptă împotriva ameninţărilor aeriene şi maritime, care se desfăşoară în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Neagră, precum şi în apele internaţionale.

Manevrele se desfăşoară cu implicarea a 3.000 de militari din 19 state, 32 de nave şi 24 de avioane. Conform scenariului "Sea Breeze 2019", un inamic ipotetic va încerca să blocheze accesul la Marea Neagră. 

Arsenalul american

O primă navă trimisă de US Navy la aceste exerciţii este una specializată în  intervenţii rapide. Este vorba de USNS Yuma (T-EPF-8), care a intrat în serviciu cu numai doi ani în urmă. Are dotări de ultimă oră, o viteza maximă de 80 de kilometri pe oră şi, în afară de echipaj, poate transporta peste 300 de puşcaşi marini total echipaţi. 

Apoi, Statele Unite mai au adus în zonă şi distrugătorul USS Carney (DDG-64). Este o navă relativ nouă, puternic înarmată, din clasa Arleigh Burke, care a intrat în serviciu în 1996 şi are portul de bază în Spania, la Rota. Este dotată cu rachete de croazieră (Tomahawk), antinavă (Harpoon) sau antiaeriene şi cu sisteme complexe de război electronic. Printre altele, USS Carney a participat la mai multe misiuni în timpul cărora a aplicat şi o serie de lovituri împotriva Statului Islamic.  

Capabilităţile noastre navale (…) continuă să efectueze misiuni de rutină alături de aliaţi şi parteneri din zona Mării Negre Viceamiral Lisa M. Franchetti comandantul Flotei militare a 6-a a SUA

"Intrarea distrugătorului Carney în Marea Neagră pentru Exerciţiul Sea Breeze reafirmă angajamentul Forţelor Navale americane pentru această regiune vitală şi pentru partenerii noştri valoroşi. În acest mediu de securitate dinamic, capabilităţile noastre navale din Europa sunt constante şi continuă să efectueze misiuni de rutină alături de aliaţi şi parteneri din zona Mării Negre, pentru garantarea stabilităţii şi prosperităţii regionale", a declarat viceamiralul Lisa M. Franchetti, comandantul Flotei militare a 6-a a SUA.

Supravegheaţi de dronă

O dronă RQ-4A Global Hawk aparţinând US Air Force a efectuat un nou zbor de cercetare şi recunoastere, în zona Crimeei, care a durat mai bine de şase ore, arată PlaneRadar.ru. 

Cu numărul de bord 10-2043 şi indicativul UAVGH000 , drona a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din Sicilia şi a patrulat de la extremitatea vestică a Peninsulei Crimeea, de-a lungul litoralului de sud-vest şi de sud al acesteia, la sud de Strâmtoarea Kerci, precum şi în zona litoralului Ţinutului Krasnodar, până la Soci fără să încalce spaţiul aerian al Rusiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite