Dragnea spune că a vorbit cu Tudorel Toader să facă demersuri în legătură cu desemnarea completelor de 5 judecători de la ICCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să facă demersuri în legătură cu desemnarea completelor de 5 judecători de la ICCJ.

”I-am transmis domnului ministru Toader, i-am vorbit despre acest subiect şi l-am rugat să se gândească dacă nu cumva dumnealui, pentru că este totuşi un specialist în genul ăsta de speţe, dacă nu cumva dumnealui, prin Guvern, poate să facă acest demers”, a afirmat Dragnea, întrebat despre o solicitare de sesizare a CCR pe acest subiect.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că se urmăreşte să fie ”băgat la puşcărie” de un complet de la ICCJ făcut cu încălcarea legii. El se declară convins că nu e vreo instanţă care să reziste la presiunile de condamnare a sa.

”Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completelor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea în război cu Instanţa Supremă

Liderul PSD a acuzat că Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată de Parlament, nu este aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Inspecţia Judiciară (IJ) a descins la instanţa supremă pentru „verificări”.

Practic, în acest moment la Curtea Supremă sunt două complete de apel în domeniul penal, formate din 5 judecători, care dau sentinţele definitive în dosarele în care acuzaţii sunt demnitari. Un complet este condus de vicepreşedintele Curţii, Iulian Dragomir, iar celălalt de şefa interimară a Secţiei penale, judecătoarea Sorina Popescu. Cei doi sunt membri de drept ai celor două complete, conform vechii legi, iar ceilalţi opt judecători (câte patru la fiecare complet) au fost desemnaţi prin tragere la sorţi. 

Însă, potrivit noilor modificări aduse la Legea 304/2004 promulgate în iulie de preşedintele Iohannis, aceste două complete nu vor mai avea membri de drept, respectiv vicepreşedintele Curţii Supreme şi şeful Secţiei penale, ci toţi cei zece membri vor fi traşi la sorţi. 

La scurtă vreme de la promulgarea noii legi, Colegiul de conducere al Curţii Supreme a decis că nu se impune schimbarea componenţei acestor complete în 2018, pe motiv că au fost deja alese pe legea veche. „Dispoziţiile noii legi sunt norme de organizare ce vizează formaţiuni de judecată cu reglementare specifică, constituite „la începutul fiecărui an” şi, în absenţa unei norme tranzitorii, devin aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2019”, se arată în hotărârea Colegiului. Decizia a fost luată cu opinia separată a judecătoarei Simona Neniţă care a susţinut că „dispoziţiile legii noi sunt norme de organizare ce vizează compunerea completelor şi, în absenţa unei norme tranzitorii, sunt de imediată aplicare”. 

Colegiul de conducere al Curţii Supreme este format din 12 judecători, printre aceştia fiind Cristina Tarcea, preşedintele Curţii şi cei doi vicepreşedinţi, Iulian Dragomir şi Gabriela Bogasiu. Simona Neniţă este preşedinta completului de trei care a închis definitiv dosarul penal de plagiat al lui Victor Ponta, iar în 2012 a făcut parte din completul de cinci judecători ai Curţii Supreme care a dispus achitarea definitivă a lui Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara. Mai mult, judecătoarea Neniţă a făcut opinie separată şi a vrut să o achite pe fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, în dosarul în care a primit 4 ani cu executare. De asemenea, ea este cea care a confirmat plasarea sub control judiciar a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti. Ea va face parte şi din completul care va judeca apelul lui Liviu Dragnea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru 8 octombrie data de desfăşurare a primului termen al apelului în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare. Dosarul a fost repartizat completului penal condus de vicepreşedintele instanţei supreme Iulian Dragomir, din care mai fac parte judecătorii Simona Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir şi Lavinia Lefterache. 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite