
Magistraţii Curţii Supreme au luat vineri în discuţie un nou termen din dosarul „Referendumul”, în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, alături de alte peste 70 de persoane, pentru fraudarea referendumului din 2012 privind demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta va fi audiat în calitate de martor în dosar pe 11 martie.
UPDATE Constantin Niţă: “Nu s-a pus niciodată problema fraudării”
Curtea Supremă a stabilit pentru 11 martie următorul termen în dosarul „'Referendumul”, dată pentru care a decis citarea martorilor propuşi de apărare pentru audiere, printre care se află şi premierul Victor Ponta.
Constantin Niţă şi Robert Negoiţă au dat declaraţii de martor în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în care au prezentat cum s-a desfăşurat referendumul din 2012 pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu.
Fostul ministru delegal al Energiei Constantin Niţă a spus că în PSD “nu s-a pus niciodată problema fraudării”.
Referitor la aplicaţia prin care se trimiteau sms-uri în timpul referendumului, Niţă a spus că PSD a folosit această aplicaţie prima dată la referendum, în condiţiile în care sistemul ar fi fost folosit anterior, la alegeri, şi de PDL.
În legătură cu discuţiile pe care le-a purtat cu Liviu Dragnea în ziua referendumului din 2012, Constantin Niţă a spus că nu au vorbit decât aspecte care ţineau de modul în care se desfăşura scrutinul.
“Ce să discut cu domnul Dragnea? Ce se discută într-o campanie. Cum merge campania, dacă sunt probleme, atâta tot. În PSD nu s-a discutat niciodată de fraudare”, a mai spus Niţă, citat de Mediafax.
Întrebat de judecători dacă la nivelul judeţului Braşov au fost înfiinţate secţii noi de votare petnru referendum, fostul ministru a spus că, din câte cunoaşte, acest lucru nu s-a întâmplat.
“Din câte cunosc, în judeţul Braşov nu s-au înfiinţat noi secţii de votare. În Poiana Braşov a existat secţie de votare dintotdeauna, pentru că este asimilată ca un cartier al oraşului Braşov. Din câte cunosc, există alte staţiuni care au statut de unităţi administrativ-teritoriale distincte, comună sau oraş”, a declarat Niţă.
UPDATE Robert Negoiţă, audiat de magistraţi
Robert Negoiţă a făcut declaraţii la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
„Mi-au cerut să vorbesc din ziua votului la referendum, despre acele SMS-uri şi despre modul în care ne-am organizat. Este exact acelaşi lucru pe care l-am făcut şi la alegerile locale, l-am făcut şi la alegerile generale din 2012, şi la europarlamentarele din 2014 şi la prezidenţialele din 2014”, a spus primarul sectorului 3, citat de Digi 24.
„Aşa cum am spus, a fost acelaşi gen de organizare şi acelaşi tip de mobilizare ca la toate celelalte alegeri. Consider că e normal să faci campanie electorală într-un sens sau altul, pentru că sunt reglementate prin lege”, a spus Robert Negoiţă, jurnaliştilor de la sediul ICCJ.
Întrebat dacă Liviu Dragnea i-a cerut să facă ceva anume, ceva inedit la referendum, el a răspuns: „Nu ştiu să facă echitaţie domnul Dragnea, în consecinţă nu ştiu în ce măsură a sărit calul sau nu”.
„Mesaje de mobilizare s-au dat şi mie mi se par normale. Mesaje de mobilizare cu ocazia fiecărui scrutin. Deci nu a fost nimic special, nimic deosebit de toate celelalte. Datoria noastră e să facem campanie pentru a mobiliza oamenii, pentru a-i motiva să iasă să voteze, pentru că de aia facem alegeri, să vină oamenii să se exprime la vot. Nu a fost nimic diferit”, a mai spus Robert Negoiţă.
La ultimul termen, magistraţii au continuat audierea martorilor din acest caz, iar la termenul de astăzi urmează să fie audiaţi o parte dintre martorii propuşi de avocaţii apărării.
Victor Ponta va fi audiat în dosarul „Referendumul”
Mai exact, la un termen anterior, avocatul lui Liviu Dragnea a cerut magistraţilor ca premierul Victor Ponta să fie audiat în calitate de martor, alături de alţi 18 coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.
Astfel, pe 20 februarie, instanţa a admis această cerere, însă nu a anunţat data la care Ponta va ajunge în faţa judecătorilor.
Ulterior, premierul Victor Ponta, a precizat că va merge „cu toată inima" la Înalta Curte, ca martor în dosarul „Referendumul”, el arătând că ştie foarte bine ce s-a întâmplat în 2012 şi că nu a existat „nicio lovitură de stat şi nicio fraudă". Acesta a precizat că nu a fost şi nici nu va fi citat, ci se va prezenta în calitate de martor al apărării.
„Nu am fost citat şi nici nu voi fi citat. Am înţeles că avocatul domnului Dragnea mă va înştiinţa şi pe mine, pentru că sunt martorii ceruţi de către avocatul apărării şi atunci avocatul apărării s-a angajat în faţa instanţei că ne anunţă", a spus Ponta.
El a arătat că se va prezenta „cu toată inima" în faţa instanţei.
„Imediat ce mă anunţă, mă duc cu toată inima pentru că ştiu foarte bine ce s-a întâmplat atunci şi ştiu foarte bine că nu a fost nicio lovitură de stat, că nu a fost nicio fraudă, că dacă era nu-l mai votam pe domnul Hellvig la SRI , ce naiba.”, a spus Ponta.
Liviu Dragnea, trimis în judecată în 2013
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: