Dosarul Astra-Adamescu: Fosta şefă a ASF, Angela Toncescu, condamnată la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angela Toncescu, fostul preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), actuală Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF), a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în dosarul falimentării Astra Asigurări. Decizia nu este definitivă.

Potrivit minutei sentinţei, judecătorii i-au interzis mai multe drepturi Angelei Toncescu: dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupă o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercită funcţii de conducere sau funcţia de administrator persoane juridice, pe durata executării pedepsei principale rezultante.

Potrivit ziare.com, Curtea de Apel Bucuresti a mai decis condamnarea a doi foşti vicepreşedinti ai CSA, Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, şi a trei membri ai Consiliului CSA, Dan Constantinescu, Daniela Popa si Corneliu -Silviu Moldoveanu - cu toţii condamnaţi la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Instanta a decis achitarea a trei directori din cadrul CSA, cu mentiunea ca fapta pentru care au fost judecati nu este prevazuta de legea penala: Anabella Ruse, Marinela Nemes si Carmen-Gabriela Ivan.

Acuzaţiile DNA

În decembrie 2016, omul de afaceri Dan Adamescu şi fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Angela Toncescu au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcţii de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Dosarul care-l viza pe Dan Adamescu a încetat odată cu decesul acestuia.

"În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei", arată anchetatorii.

Ei mai susţin că omul de afaceri Dan Adamescu a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri astfel încât să fie protejate resursele financiare ale societăţii de asigurare Astra.

De asemenea, Adamescu ar fi dispus, potrivit procurorilor, semnarea unui contract de cesiune prin care Astra SA, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment.

"De menţionat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii Astra. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 de euro şi 10.000 de dolari, la care se adăuga o dobândă anuală de 6 la sută. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea Astra a încasat doar suma de 358.768 lei", potrivit rechizitoriului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite