Déjà vu, Colectiv

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi în cazul Colectiv, când în urmă cu cinci ani factorii de putere politică, responsabilii din sănătate, cei de atunci ca şi cei de acum gestionari ai pandemiei de coronavirus, sunt depăşiţi cu mult de situaţie, par debusolaţi, acţionează haotic, fac multe greşeli, nu au planuri şi strategii bine puse la punct. Nu ştiu ce să facă, nu sunt pregătiţi, mint, dezinformează cu bună ştiinţă, dovedesc incompetenţă şi incapabilitate

Ceea ce se întâmplă de câtva timp în România, dar mai ales în ultimele zile când practic a explodat numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 şi modul în care autorităţile gestionează această gravă şi nemaivăzută criză sanitară îmi dă senzaţia de întoarcere în timp, la lucruri care s-au întâmplat înainte, iar acum se repetă. Chiar ne aflăm în luna octombrie, la cinci ani de la tragedia Colectiv, care a avut loc în noaptea de 30 octombrie 2015, în urma căruia au murit 65 de tineri, iar câteva zeci au fost răniţi şi mutilaţi pe viaţă. Cinci ani în care justiţia nu a fost în stare sau nu a vrut să facă lumină în acest caz, ajungându-se ca luna trecută, unul dintre inculpaţii condamnaţi în primă instanţă să poată candida şi să fie ales într-o funcţie de mare responsabilitate publică administrativă, similară celei în care se afla şi în momentul producerii tragediei!

Catastrofă care nu trebuie uitată şi în cazul căreia justiţia trebuie obligatoriu să scoată adevărul la lumină şi să pedepsească vinovaţii, pentru ca pe viitor astfel de nenorociri să nu se mai întâmple!

Ca şi în cazul Colectiv, când în urmă cu cinci ani factorii de putere politică, responsabilii din sănătate, cei de atunci ca şi cei de acum gestionari ai pandemiei de coronavirus, sunt depăşiţi cu mult de situaţie, par debusolaţi, acţionează haotic, fac multe greşeli, nu au planuri şi strategii bine puse la punct. Nu ştiu ce să facă, nu sunt pregătiţi, mint, dezinformează cu bună ştiinţă, dovedesc incompetenţă şi incapabilitate. Responsabilii politici, specialiştii din fruntea Ministerului Sănătăţii, şefii administraţiilor centrale şi teritoriale par că au scăpat lucrurile de sub control. Dar, ca şi la Colectiv asigură opinia publică de faptul că pot gestiona criza sanitară, că au planuri şi strategii de asigurare a locurilor la terapie intensivă pentru infectaţii cu SARS-CoV-2, că au suficiente paturi în spitalele destinate tratării acestor bolnavi, că au soluţii de extindere, de asigurare a asistenţei medicale de specialitate, în cazul creşterii numărului de cazuri.

Că au echipamente, medicamente, Remdesivir în special, că găsesc şi personal medical specializat care să-l suplimenteze pe cel din linia întâi, că au tot să poată ţine situaţia sub control!!! Asigurările că se descurcă şi au de toate, că pot rezolva toate problemele prezente şi pe cele viitoare le-am mai auzit şi în cazul Colectiv, când după astfel de asigurări au murit cu zile, infectaţi în spitale, oameni care ar fi putut fi salvaţi. Ca şi atunci şi acum responsabilii preferă să bage gunoiul sub preş, ascunzându-se sub masca falselor asigurări. Tot ca şi la tragedia de acum cinci ani, medicii, personalul sanitar aflat în linia întâi, expuşi şi ei infectărilor, trag zilnic semnale de alarmă disperate în privinţa problemelor, lipsurilor şi a incompetenţelor în gestionarea acestei crize. Dacă medicii strigă că nu mai au locuri în spitalele destinate tratării pacienţilor COVID, că nu mai au paturi libere la terapie intensivă, că nu au medicamente, Remdesivir, că sunt epuizaţi fizic şi psihic şi nu mai fac faţă urgenţelor din spitale şefii declară sus şi tare că au soluţii, că există doze de medicamente în depozite…

Îi vedem cu toţii zi şi noapte, pe aceşti medici din linia întâi strigând ajutor, pe salvatorii de pe ambulanţe care nu mai ştiu unde să-i ducă pe oamenii infectaţi, că nu mai găsesc locuri în spitale, pe bolnavi ignoraţi de autorităţi, lăsaţi să moară cu zile! Cum la fel îi vedem şi pe responsabilii de la putere, guvern, ministere, orbani, arafaţi, tătari, streini cercei, şefii din teritorii, de la judeţe, de la direcţiile sanitare, cei care sunt puşi să gestioneze criza sanitară, cum ne liniştesc că fac totul şi au de toate pentru a rezolva problemele agravate. Ei nu văd cum în unele judeţe, ca la Neamţ de exemplu, dar şi în alte zone, pacienţii suspecţi sau bolnavi infectaţi sunt lăsaţi să aştepte cu zecile de ore pe holurile şi în curţile spitalelor, până să primească asistenţă medicală şi să li se găsească locuri în spitale pentru cei care necesită spitalizare de urgenţă!

S-a ajuns în situaţia ca abia după ce decedează pacienţi aflaţi la terapie intensivă şi se eliberează paturi, să poată fi internate persoanele aflate în aşteptare, în stare gravă! Nu mai sunt locuri la terapie intensivă, strigă zilnic medicii!

Nici la liniile telefonice de urgenţă ale DSP-urilor nu se răspunde decât după zeci, sute de apeluri la fel cum sunt ignoraţi şi cetăţenii aflaţi în izolare, în carantină! Ba, mai mult, tot mai mulţi cetăţeni iresponsabili, suspecţi sau confirmaţi ca fiind infectaţi, aflaţi în izolare acasă sau în alte locaţii, necontrolaţi de autorităţi dacă respectă măsurile impuse, părăsesc domiciliul şi merg în comunitate, în spaţii publice, răspândind cu bună ştiinţă virusul. Astfel, a fost şi este răspândit coronavirusul mortal în pieţe, supermarketuri, mijloace de transport în comun, în şcoli şi alte instituţii publice.

Pe de altă parte, rata de înmulţire masivă a numărului de infectări zilnice este dată în primul rând de nerespectarea regulilor atât de către cetăţeni, cât şi de autorităţile care, în primul rând ele ar fi trebuit să respecte regulile şi să-i sancţioneze pe cei care le încalcă. Mai mult, cum este cazul pelerinajelor religioase, cel mai evident exemplu de complicitate la răspândirea coronavirusului este cel de la Iaşi, la moaştele Sf. Parascheva. Păi aici, din motive electorale şi de altă natură autorităţile administraţiei locale, împreună cu reprezentanţii religioşi au pregătit din timp organizarea pelerinajelor, în loc să anuleze evenimentele şi să comunice din vreme opiniei publice, credincioşilor faptul că din cauza crizei sanitare acestea nu se mai pot desfăşura. Astfel, ar fi fost prevenite zeci, sute, mii poate de noi infectări prin intermediul pelerinilor care luaseră deja cu asalt oraşul, pentru a se ruga la moaşte. O mare responsabilitate politico-administrativă o are administraţia locală a Iaşiului, în frunte cu alesul şi realesul primar pesedist-penelist, Mihai Chirică, pe care sigur nu o să-l tragă nimeni la răspundere, nu o să-l acuze de faptul că a contribuit din plin la răspândirea epidemiei.

De fapt, acum când se înregistrează zilnic tot mai multe recorduri negative de infectări şi decese, când salvatorii nu mai au unde să-i ducă pe cei bolnavi din lipsă de locuri şi personal medical în spitale, lucrurile se vor agrava rapid în ciuda aşa ziselor noi măsuri anunţate de autorităţi! În loc să se suplimenteze, numărul personalului medical din linia întâi scade, numai în ultimele 14 zile s-au infectat 289 de cadre medicale.

Realitatea ne arată că la doar câteva săptămâni de la începerea noului an şcolar, se înregistrează tot mai multe infectări în rândul elevilor şi tot mai multe şcoli trec pe şcenariul roşu, se închid şi adoptă doar învăţământul online. Şi situaţia infectărilor comunitare merge din rău în mai rău. Măsurile de protecţie sanitară nu se respectă şi aici nu este vorba de restaurante, industria Horeca sau teatre, spaţii în care nu s-au înghesuit atât de mulţi oameni, iar cei care au călcat pragurile acestor locaţii au respectat în mare regulile de protecţie sanitară. Nu, este vorba de alte spaţii publice şi instituţii, de pieţe, de mijloace de transport în comun, de magazine, de străzi, de târguri, de alte evenimente la care se adună zeci, sute, mii de persoane.

Ne aflăm în sezonul moaştelor, dar şi într-un an electoral, în care măsurile autorităţilor şi mai ales sancţiunile sunt extrem de permisive, de laxe, iar toate acestea şi altele la fel contribuie din plin la răspândirea comunitară, rapidă a noului coronavirus. La noi îmbolnăviri şi la decese!

Iar după cum decurg evenimentele, nu se întrevede o diminuare a numărului de infectări, îmbolnăviri şi decese decât după ce trece valul de moaşte, de alegeri şi de iresponsabilitate masivă din partea tuturor autorităţilor şi cetăţenilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite