Decizie surprinzătoare în cazul „Sorina“: Procurorul general închide graniţele pentru minora adoptată de familia de români care trăieşte în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Bogdan Licu FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a depus luni o cerere de ordonanţă preşedinţială adresată Tribunalului Mehedinţi prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată. Mai mult a cerut Curţii de Apel Craiova revizuirea deciziei civile prin care a fost încuviinţată adopţia internaţională a minorei.

Decizie surprinzătoare a procurorului general al României în cazul Sorinei, fetiţa din Mehedinţi care a fost adoptată de o familie din Statele Unite, şi care a fost scoasă cu mascaţii de la asistentul maternal care a refuzat să o predea proaspeţilor părinţi: Bogdan Licu a transmis o ordonanţă Tribunalului Mehedinţi prin care cere interzicerea părăsirii teritoriului României de către fetiţa de 8 ani şi una Curţii de Apel Craiova prin care cere revizuirea sentinţei de încuviinţare a adopţiei internaţionale a minorei. 

„Noi ne dorim ca aceşti copii ai noştri să rămână în ţară”, a subliniat şi ministrul Muncii, Marius Budăi. Cu numai câteva ore înainte şi ministrul Justiţiei, Ana Birchall, susţinea că Sorina ar trebui să rămână în ţară. „E absolut normal ca până când nu vor fi lămurite toate aspectele legate de legalitatea acestei proceduri, mi se pare normal ca fetiţa să rămână în România. E un punct de vedere strict personal, legal nu am voie să mă antepronunţ”, spunea ieri dimineaţă Birchall. 

Imediat după această afirmaţie, Bogdan Licu spunea că nu poate interzice, din punct de vedere legal, plecarea din ţară a fetiţei. „În cadrul dosarului penal nu poate fi dată o astfel e ordonanţă (ca fetiţa să nu plece din ţară-n.r.). Mă gândesc la o intervenţie pe cale civilă. Încă nu m-am cristalizat exact cu privire la calea pe care o voi adopta, dar astăzi voi dispune o măsură. Nu a fost dată în consemn la frontieră. Nu pot să interzic eu plecarea fetiţei. Eu mă gândesc să solicit instanţei de judecată să oblige părinţii actuali ai fetiţei la o consiliere psihologică a fetiţei pentru o perioadă limitată de timp”, spunea Licu dimineaţă. Câteva ore mai târziu inistituţia pe care o conduce anunţa cu totul altceva. 

„În vederea îndeplinirii rolului constituţional al Ministerului Public de reprezentare a intereselor generale ale societăţii, de apărare a ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanţă preşedinţială adresată Tribunalului Mehedinţi prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Prin acţiunea formulată s-a solicitat şi obligarea părinţilor adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioada de 3 luni”, a transmis, luni, Parchetul General. În plus, Bogdan Licu a transmis o cerere de revizuire a deciziei prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a minorei. 

Potrivit acestuia, pe lângă aspectele ce vizează ancheta penală, Ministerul Public se va asigura că minorei îi vor fi „restabilite şi respectate drepturile”. „Minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până nu vor exista garanţii depline că aceasta va face în condiţii de siguranţă fizică şi psihică”, a mai spus Bogdan Licu.

Experţii în drept susţin că decizia pe care procurorul general a luat-o arată că hotărârea de încredinţare a adopţiei a fost data cu încălcarea legii. Cel puţin numai în astfel de situaţii se pot face intervenţii atât de dure. „Probabil că există indicii că hotărârea de incredinţare a adopţiei a fost dată cu încălcarea legii. Nu ştim încă detaliile, însă pot să vă spun că în toată cariera mea, şi am lucrat numai cu adopţii şi drept familial, nu am întâlnit aşa ceva”, spune avocatul Adrian Amuza.

Cazul Sorinei a fost preluat de casa de avocatură a lui Pavel Abraham, invitat frecvent la postul de televiziune Antena3, fost şef al Poliţiei Române sub guvernul Victor Ciorbea şi în prezent avocet. Acesta a reprezentat mai multe nume sonore printre care şi Bercea Mondialu. În 2009 a fost cercetat pentru complicitate la dare de mită, în dosarul interlopului Fane Căpăţână.

La rândul lui, avocatul Adrian Cuculis susţine că procurorul general exagerează. „Din punct de vedere legal nu prea au ce face. Există o hotărâre judecătorească definitivă conform căreia în prezent copila poate fi scoasă din ţară în orice moment. Că facem noi după aceea anchete asta este altceva. Şi aici trebuie văzut modul în care a fost ridicat copilul, dar şi felul în care cei de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi-au făcut treaba. Dacă au respectat sau nu procedura de adopţie”, a precizat avocatul. 

Legalitatea operaţiunii

Referitor la operaţiunea se ridicare a Sorinei, procurorul general Bogdan Licu a declarat că la Secţia de anchetare a magistraţilor a fost deschis dosar penal privind modul în care a acţionat procuroarea în cazul fetiţei din Mehedinţi, iar o echipă se află la Craiova pentru cercetări. „În calitate de procuror general, nu tolerez abuzuri nu voi acoperi greşeli. (...) În cadrul dosarului vor fi verificate toate faptele care au condus la această situaţie. Sunt suspiciuni. Nu pot comenta un dosar în lucru”, a declarat procurorul general, Bogdan Licu.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul penal vizează fapta de abuz în serviciu cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procuror. Din punct de vedere legal, acţiunea procurorilor şi poliţiştilor în urma căreia a fost ridicată Sorina a fost autorizată de un judecător de drepturi şi libetăţi din cadrul Judecătoriei Craiova, pe data de 19 iunie. Acesta a autorizat percheziţia la domiciliul asistentei maternale unde „aceasta o ţine pe minora Săcărin Sorina în mod ilegal”. Mandatul a fost emis, printre altele, pentru strângerea de probe cu privire la infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, uz de fals, fals privind identitatea şi rele tratamente aplicate minorului. 

Conform unei fişe medicale oficiale, Sorina are ceva probleme de dezvoltare. Medicul care a întocmit documentul susţine că din punct de vedere mental copila are un retard uşor şi că este „introvertită cu elemente anxios-depresive accentuate”. În urmă cu un an, Sorina încă mai trebuia ajutată să se îmbrace şi că uneori noaptea făcea pe ea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite