De ce este vitală bătălia pentru Insula Şerpilor. Expert: „Ucraina vrea să ajute România şi Europa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Serpilor FOTO Shutterstock
Insula Serpilor FOTO Shutterstock

Atacând cu forţe aeriene şi navale, ucrainenii vor să recucerească Insula Şerpilor, dar ruşii ţin cu dinţii de ea după ce Kremlinul a realizat avantajele aduse de aceasta din punct de vedere tactic, dar şi faptul că în unele condiţii micul petic de pământ poate fi vital din punct de vedere economic.

Cucerită de trupele ruseşti în primele zile ale războiului declanşat de Kremlin împotriva Ucrainei pe 24 februarie, Insula Şerpilor este acum scena unor lupte crâncene, trupele ucrainene încercând să recucerească micul petic de pământ. Luptele sunt recunoscute de ambele părţi, dar în variante total diferite. 

Astfel, Ministerul rus al Apărării a susţinut că forţele sale din zona Insulei Şerpilor din largul coastei Ucrainei au doborât mai multe avioane şi drone ucrainene. Într-un briefing la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a susţinut că au fost doborâte un bombardier ucrainean Su-24, un avion de luptă Su-27, trei elicoptere Mi-8 care transportau trupe de debarcare, dar şi două drone de atac de fabricaţie turcească Bayraktar TB2. „De asemenea, a fost distrusă şi vedeta de desant Stanislav din cadrul Forţelor Navale ale Ucrainei”, a precizat Konaşenkov. Oficialul rus a făcut public şi un material video care ar surprinde, susţine Kremlinul, imagini cu apărarea antiaeriană a Rusiei de pe Insula Şerpilor doborând o dronă.

Armata ucraineană a raportat, de asemenea, lupte în jurul Insulei Şerpilor, dar nu a recunoscut nicio pierdere. Oficialii de la Kiev au publicat, însă, imagini cu o dronă care distruge cu o singură lovitură o navă de debarcare rapidă a ruşilor acostată pe insulă. Oficialii ucraineni au mai comunicat că au fost lovite şi două sisteme de rachete antiaeriene, conform CNN

Misiune de recucerire 

Anterior, ucrainenii au mai comunicat că o fregată, care se află în serviciul Flotei ruse de la Marea Neagră, a fost cuprinsă de flăcări, în timp ce naviga în apropiere de Insula Şerpilor. Ar fi fost vorba de Admiral Makarov (fregata Proiect 11356P de tip Burevestnik), dar alte surse susţin că nava avariată este fregata Amiral Grigorovici. Fregata de tip Burevestnik este un vas de 125 de metri, are un echipaj format din 200 de oameni, inclusiv 18 ofiţeri, şi este echipată, printre altele, cu instalaţie de lansare a rachetelor de croazieră Kalibr care au lovit Ucraina de mai multe ori în ultimele luni.

Dacă suprapunem cele două variante ale evenimentelor, putem reţine că în zona Insulei Şerpilor se dau lupte acerbe şi că Ucraina încearcă să o recucerească, inclusiv cu trupe de desant. De altfel, este cert că în zonă au loc mişcări neobişnuite de trupe, pentru că puternica dronă americană Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk care supraveghează aproape zilnic zona liberă a Mării Negre pe un sector de la Vest la Est şi retur şi-a mutat oarecum traseul mai spre coasta românească pentru a putea „vedea” mai mult timp Insula Şerpilor. Ieri, de exemplu, fiind constant la în jur de 200 de kilometri de Insula Şerpilor, drona Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk cu indicativul FORTE11 a putut intercepta pentru ore bune tot ce se întâmplă pe respectivul teritoriu. 

Vitală pentru scăderea dependenţei de gaze ruseşti 

Fiind la numai 45 de kilometri de România, Insula Şerpilor este considerată importantă din punct de vedere tactic, dar în unele condiţii aceasta poate fi vitală din punct de vedere economic. Fost director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu susţine că în eventualitatea unui armistiţiu, rămânerea Insulei Şerpilor în stăpânirea ruşilor poate afecta grav interesele României şi nu numai. „Moscova va avea imediat pretenţii dacă Putin rămâne cu Insula Şerpilor, care se află aproape de zona economică exclusivă câştigată de România, conform unei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Vorbim deci de o zonă în care se află zăcăminte de gaz care pot limita sau chiar exclude dependenţa României şi Europei de combuistibilul rusesc. 

Putin nu va avea scrupule şi va contesta cu siguranţă decizia de la Haga privind zona economică exclusivă câştigată de România Costin Georgescu fost director al SRI

Putin nu va avea scrupule şi va contesta cu siguranţă decizia de la Haga privind zona economică exclusivă câştigată de România pe principiul «acolo vorbeaţi cu Ucraina, acum discutaţi cu Rusia». Oricum, este clar că pe lângă pretenţia imperialistă, Putin are în acest război şi clare interese economice. A jefuit Ucraina de cereale, de utilaje agricole, de uleiuri. Acum vizează clar şi gazul din Marea Neagră. Şi, repet, nu pentru că nu ar avea ei destul, ci pentru a nu da ocazia României şi UE să-şi scadă dependenţa de gazul rusesc. Drept urmare, prin aceste atacuri, cred că partea ucraineană vrea, practic, să ne ajute încercând să repună mâna pe Insula Şerpilor. Este un gest de prietenie faţă de România şi faţă de Europa, în general”, a precizat pentru „Adevărul” Costin Georgescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite