De la jumătatea anului, Bucureştiul riscă să rămână fără groapă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştiul riscă să ajungă în situaţia oraşului italian Napoli care a avut mari probleme cu degajarea gunoiului menajer din cauza faptului că oraşul a rămas fără groapă de depozitare
Bucureştiul riscă să ajungă în situaţia oraşului italian Napoli care a avut mari probleme cu degajarea gunoiului menajer din cauza faptului că oraşul a rămas fără groapă de depozitare

Ministru mediului, Costel Alexe, susţine că Bucureştiul se apropie de un moment critic: cel în care nu va mai avea unde depozita gunoiul. Primăria Capitalei va fi nevoită să bată la porţile judeţelor din ţară pentru locuri de depozitare a gunoaielor

Problema gestionarii deşeurilor se apropie de un moment critic: cel în care Capitala va rămâne fără groapă de gunoi. Anunţul a venit, joi, de la ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, care susţine că, reprezentanţii administraţiei Bucureştiului nu au venit cu nicio soluţie concretă, ceea ce ne pune în pericolul de a fi sancţionaţi de Comisia Europeană.

„Vorbim de aproximativ 1,1 milioane de tone de deşeuri generate anual de bucureşteni care ajung în proporţie de peste 90% la groapa de gunoi. Întâlnirea de astăzi vine după ce, în urmă cu două săptămâni am organizat Comitetul Naţional de Deşeuri. Atunci i-am cerut Primăriei Capitalei să vină cu soluţiile pentru depozitarea deşeurilor în Bucureşti pentru care riscăm procedura de infringement, dar şi să ajungem într-o situaţie la limită: aceea, ca de la jumătatea acestui an, Primăria Capitalei să nu aibă unde să depună gunoiul şi să fie nevoită să bată în porţile judeţelor din ţară pentru locuri de depozitare” , a declarat Alexe, care a adăugat că speră „să nu transformăm Bucureştiul într-un Napoli” (în Napoli nu au existat multă vreme centre de reciclare şi nici gropi de gunoi oraşul fiind invadat de deşeuri-n.r.)

Incineratorul nu este agreat la Bruxelles

Alexe s-a arătat dezamăgit că Gabriela Firea susţine că se concentrează pe măsuri prin care deşeurile să fie colectate selectiv şi reciclate, pentru că gropile de gunoi sunt la limita capacităţii maxime, iar incineratorul nu este o soluţie viabilă şi susţinută de Bruxelles. 

Ministrul  a făcut astfel referire la incineratorul de deşeuri pe care primarul Gabriela Firea anunţa, în toamna anului trecut, că vrea să-l construiască pe fonduri europene şi locale în zona Capitalei. Edilul spunea atunci că este vorba despre o instalaţie absolut necesară pentru Capitală şi inofensivă pentru sănătatea populaţiei: aceasta va permite ca din tratarea deşeurilor municipale să producem curent electric şi energie termică. 

Se reciclează numai 9 la sută

    „Comisia Europeană ne-a transmis negru pe alb că nu e recomandat să construim incinerator, la fel cum ne-au spus că nu ne vor mai finanţa siturile sau depozitele de gunoi. Avem această preocupare, noi ca minister, să înţeleagă autorităţile locale că colectarea selectivă şi reciclarea sunt cele mai avantajoase soluţii şi pentru populaţie, dar şi din punct de vedere economic pentru România. Capitala reciclează doar aproximativ 9% din deşeuri faţă de 50% ţinta europeană. Sunt sectoare în care ratele de reciclare sunt chiar la sub 1%. ”, a mai spus Costel Alexe. 

Comisia Europeană ne-a transmis negru pe alb că nu e recomandat să construim incinerator, la fel cum ne-au spus că nu ne vor mai finanţa siturile sau depozitele de gunoi.  Costel Alexe ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Ministerul nu se opune salubrizării străzilor

Ministrul Costel Alexe e explicat şi afirmaţia potrivit căreia Primăria Capitalei nu a putut spăla străzile pentru că operatorii nu au avut derogare de la Ministerul Mediului. „Contractele sunt exclusiv cu primăriile şi de când sunt ministru nimeni nu mi-a semnalat că ar fi această problema. Ministerul Mediului nu împiedică în niciun fel salubrizarea acestor străzi, există un ordin care prevede că operatorii trebuie să facă asta în zilele în care sunt peste 7 grade media zilnică”, a mai spus Alexe, precizând că primarii din Capitală trebuie să explice de ce nu au luat măsuri.  

Green Report a dezvăluit recent că operatorii de salubritate pot aspira praful de pe străzi, potrivit contractelor, doar până la 1 noiembrie, apoi trebuind să se ocupe de deszăpezire. Aceste contracte însă sunt făcute după norme realizate în 1973.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite