Curtea Constituţională are un nou preşedinte. Marian Enache a fost ales în funcţie sâmbătă, succedându-i lui Valer Dorneanu. Ce studii şi ce avere are
0Judecătorul constituţional Marian Enache a fost ales sâmbătă în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a României. Enache, numit în funcţia de judecător CCR în 2016, cu sprijinul PSD, îi succede lui Valer Dorneanu şi va conduce CCR pentru următorii trei ani.
Marian Enache a fost ales în urma votului membrilor CCR, potrivit procedurii impuse de legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale.
Astfel, articolul 7 din legea 47/1993 stabileşte că:
- Curtea Constituţională are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.
- Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.
- Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi. Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.
Alegerea unui nou preşedinte al CCR a avut loc ca urmare a numirii în funcţie a trei noi judecători. Iuliana Scântei a fost numită de Senatul României , Bogdan Licu a fost numit de Camera Deputaţilor, în timp ce Mihaela Ciochină a fost alegerea preşedintelui Klaus Iohannis.
Ceremonia de numire în funcţie a celor trei noi judecători a vut loc sâmbătă la Palatul Cotroceni. Cei trei îi înlocuiesc în funcţie pe Valer Dorneanu, Daniel Morar şi Mona Pivniceru.
Cine este Marian Enache
Marian Enache, la ceremonia de depunere a jurământului pentru numirea la CCR, la Palatul Cotroceni, 13 iulie 2016 | Foto Mediafax
Judecătorul Marian Enache a fost numit membru al CCR în 2016, din partea Senatului, fiind sprijinit de PSD. La data numirii în funcţie era senator independent, după ce fusese membru al UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, şi membru al PSD.
Mandatul de judecător CCR al lui Marian Enache expiră în 2025.
Potrivit CV-ului de pe site-ul CCR, Enache, născut la 5 mai 1954, în Iaşi, este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, în 1977, şi este doctor în ştiinţe juridice, specializarea Drept constituţional, Facultatea de drept a Universităţii Bucureşti, titlu obţinut în 1997.
Activitatea profesională a lui noului preşedinte al CCR
1977-1990: avocat în Baroul Iaşi, Baroul Vaslui;
1990:membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN);
1990-1992: deputat, Adunarea Deputaţilor, Parlamentul României;
- vicepreşedinte al Adunării Deputaţilor; vicepreşedinte al Comitetului Adunării Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei României; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunării Deputaţilor;
1993:consilier prezidenţial – Direcţia juridică a Preşedinţiei României;
1993-1996: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova;
1996-2000: deputat, Camera Deputaţilor, Parlamentul României;
membru al Comisiei juridice, de disciplină, şi imunităţi; membru al Comisiei de validare;
1998-2010: avocat în Baroul Bucureşti;
2011-2012: secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor;
2012-2016: deputat, Camera Deputaţilor, Parlamentul României
Marian Enache are venituri de invidiat
Marian Enache este printre judecătorii CCR care se bucură de venituri consistente. Potrivit ultimei declaraţii de avere, pe lângă leafa de 322.000 de lei, judecătorul a mai avut o pensie de 445.00 de lei, pentru faptul că este magistrat CCR, dar şi aproximativ 97.000 de lei, pentru mandatele din Parlament. Sunt veniturile pe anul 2020, în condiţiile în care ultima declaraţie de avere a fost depusă în iunie 2021. Aşadar, venituri anuale de 864.000 de lei. Deşi încasează aceşti bani şi a avut mereu locuri de muncă bine remunerată, Enache nu are niciun apartament sau casă pe numele său, fiind doar posesorul a patru terenuri, două intravilane şi două extravilane, în Prahova şi Ilfov.